Manolo logotype

5 saker att tänka på - Bröstnäsduken

5 saker att tänka på - Bröstnäsduken
Bröstnäsduken har på mindre en ett decennium gått från mer eller mindre obefintlig till en självklar detalj hos varje stilsäker kavajbärare. Vi tycker en bröstnäsduk är ett av de bästa sätt att ge sin klädsel en personlig prägel samt få in liv och färg även i en mer formell klädsel. Därför ville vi nämna fem saker man bör tänka på när man skall inhandla eller bära bröstnäsduk.

1. Vitt är aldrig fel - Det kan låta förenklat men faktum är att det finns inget alternativ som är mer mångsidigt och användbart än en bröstnäsduk i vitt. Dock finns det mängder med alternativ och vi rekommenderar främst en modell i linne eller bomull som har en struktur och håller sig på plats i bröstfickan.

2. Kraftigt mönstrat är oftast mer lättburet än enfärgat - Något paradoxalt kan tyckas men faktum är att en kraftigt mönstrad näsduk med många färger ofta är mindre iögonfallande och harmoniserar bättre med en kavaj/kostym än ett enfärgat alternativ. 

3. Titta på kanterna - En kvalitetsnäsduk karaktäriseras av relativt få saker. Ett fint material, bra storlek och framför allt; rullade kanter. Detta må tyckas vara en petitess men det är otroligt mycket snyggare är platta, maskinsydda kanter. Dock finns idag många tillverkare som har möjligheten att göra rullade kanter med speciella maskiner vilket kan hålla ner priset.

4. Tänk helhet snarare än direkt matchning - Den smakfullaste tolkningen av bröstnäsduken är den när man som bärare väljer ett material, mönster och färger som harmoniserar med den övriga klädseln. Att matcha exakt med strumpor, slips eller kan lätt bli iögonfallande och ta fokus från helheten men i en näsduk med flera nyanser och färger kan man lättare plocka upp subtila detaljer. 

5. Storleken har betydelse - Den gamla klyschan är en sanning när det kommer till bröstnäsdukar. Beroende på vilket material näsduken är tillverkad i kommer storleken på den vara avgörande. Ett grövre material som ull, linne eller bomull tar större plats och kan behöva vara något mindre för att smakfullt få plats i bröstfickan. Silke/siden däremot har motsats effekt och kan lätt glida ner i bröstfickan om man näsduken är för liten. Målet är att ha en näsduk som varken trycker ut bröstet på kavajen eller faller ner i bröstfickan när man går. 

 

 

En vit näsduk i linne med handrullade kanter är rätt i alla lägen. Om man bara tänker äga en näsduk vore detta vägen att gå. Här i från Sam Hober.

En näsduk i ull och silke kan göras både tunn och med struktur matt lyster samt håller sig ofta på plats bättre i bröstfickan. Här från Drake´s hos Mr Porter.

Rubinacci från Neapel gör kanske världens vackraste näsdukar. Lite av storheten utöver den fina silkeskvaliteten är hur deras motiv möjliggör för många nyanser att synas i bröstfickan.

Svenska Amanda Christensen gör fina näsdukar med maskinrullade kanter för ett rimligt pris.

Vill man ha mer liv i den vita näsduken kan man välja en med en diskret kant i avstickande färg. (Gentlemensgazette.com)

Översta bilden kommer från Drake´s inspirerande blogg Drake´s Diary.

 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer

Andra artiklar om varumärkena: amanda-christensen Drakes Mariano Rubinacci
#1 Raderad säger
2013-10-03 16:29 - Anmäl

Väldigt behövlig artikel! Är så less på fula enfärgade näsdukar från div. billiga leverantörer som bara ser ut som en inpulad tubsocka i fickan. Älskar näsdukar från etro, marinella & rubinacci
#2 Raderad säger
2013-10-11 18:56 - Anmäl

Vet ni var man kan få tag på Rubinacci? Jag vet att Hans Allde hade det innan, men tyvärr inte längre.

Tack på förhand!
#3 Andreas Weinås säger
2013-10-12 14:44 - Anmäl

#2 - Rubinacci säljs tyvärr inte längre på svensk mark men det skall gå att köpa alla företagets pochetter via hemsidan marianorubinacci.net

Ligger på 70€ exkl. moms.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Our first Hong Kong Symposium – please...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Gaziano & Girling lanserar ny...

Läs mer

Hodinkee

Found: A Longines Retail Display Case...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen