Manolo logotype

Butiksguide London – Del II

Butiksguide London – Del II
Idag är det dags för andra delen i butiksguiden för London. Om vi förra veckan tittade på mer avslappnat och ledigt mode i unika butiker ligger fokus denna gång är på de mer klassiska, skräddade och anrika aktörerna. En butiksguide som förhoppningsvis täcker in största delen av den manliga garderoben och kan inspirera vid ett eventuellt besök i staden.

Edward Green

När det kommer till skor finns det tre representanter på Jermyn Street som utgör toppskiktet, John Lobb, Foster & Son samt Edward Green. Vi föredrar den sistnämnda och vill verkligen rekommendera alla som har ett intresse för kvalitetsskor att besöka butiken på 75 Jermyn Street. Butiken är vare sig stor eller extravagant utan fokus ligger på själva skorna. Utbudet är enormt och de har nästan alltid flera vidder i samma läst vilket borgar för en närmast perfekt passform även hos en RTW-sko. Förutom riktiga klassiker som Berkley, Cadogan och Malvern på den lite rundare 202-lästen, Asquith och Inverness på 888-lästen och Oakdale samt Canterbury på 82-lästen finns populära modeller som den handsydda split-toen Dover samt den dubbla monstrapen Westminister. De modeller som fångade vårt intresse mest var denna gång inte klassikerna utan den relativt nya serien Lakes vilken har modeller som alla är döpta efter brittiska sjöar och som har ett grovt och rustikt utseende., inte sällan i cordovan samt med danitesula. Slutligen vill vi slå ett slag för en av tidernas kanske vackraste och inte minst mest praktiska vinterkänga, Galway. Den finns i grainläder och med danitesula och är fodrad med varm och mjuk fårskinnspäls, som gjord för ett nordiskt klimat.

75 Jermyn Street eller www.edwardgreen.com

Ikoniska quarter broguen Berkeley i tre olika nyanser.

En mycket vacker tolkning av Plain Toe Blüchers i burgundyrött med storm welt.

Edward Greens butik på Jermyn Street

GJ Cleverley

När vi ändå är inne på kvalitetsskor kan vi inte hoppa over den charmiga bespoketillverkaren som ligger i Royal Arcade i slutet på New Bond Street. Företaget har I 50 år tillverkat några av Londons bästa skor och är i första hand en bespoketillverkare med kunder som Ralph Lauren själv samt svenska stjärnarkitekten Thomas Sandell. Detta familjeägda märke säljer även färdiga skor, som om man får tro ryktet på stan tillverkas av Crockett & Jones i deras handgradeutförande samt av Edward Green, något som vi dock låter vara osagt. Butiken är väl värd ett besök och skorna är oerhört vackra och välgjorda. Deras premiumlinje heter Anthony Cleverly och är vad de själva kallar semi bespoke och så bra en sko kan bli utan att göra den full bespoke.

13 Royal Arcade eller www.gjcleverley.co.uk

 

Ett gediget utbud av modeller och läster från G Cleverley.

En elegant oxford från premiumlinjen Anthony Cleverley i den flammiga bruna finishen Bourbon Calf.

Skyltfönstret hos Cleverley på Royal Arcade.

Burlington Arcade

Denna vackra arkad är inte en affär utan snarare en passage som rymmer ett antal intressanta små butiker. Arkaden har bevarat sitt ursprungliga utseende från 1819 när den öppnade. Ursprungligen sägs den ha låtits byggas av Lord Cavendish som på sin tid ärvde Burlington House och som låg i utkanten av hans äldre bror den 5:e hertigen av Devonshires egendom. Syftet var att skapa ett hinder från förbipasserande som tydligen hade ofoget att kasta skräp i lordens trädgård. Nog om detta men en mycket väl värd sevärdhet och en del av Londons konservativa charm. Än idag "vaktas" arkaden av så kallade Beadles i frackkavaj och hatt helt i enlighet med de ursprungliga officerarna som tillhörde Lord Cavendish 10:e husarregemente. Butikerna och stilen är mycket klassisk och man hittar idag en rad exklusiva klockbutiker och juvelerare men även utmärkta lädervaror, skor, accessoarer samt skönhetsvård

 

Burlington Arcade erbjuder ett fantastiskt utbud av Vintage Rolex om än till väl tilltagna priser. Dock en fantastisk klockinspiration.

Anrika parfymspecialisten Penhaligon´s finns representerade i Burlington Arcade.

Drakes London

Jag tänker med dåres envishet fortsätta att lyfta fram Drakes London så länge detta märke fortsätter att leverera några av världens bästa slipsar och accessoarer. Slipsarna i all ära men för en gång skull blir fokus denna gånga alla deras andra produkter som endast säljs i märkets egen butik på 3 Clifford Street, ett stenkast från Savile Row, samt i företagets egen webshop. Drakes har valt att tillverka en rad andra varor ofta tillsammans med en firma som redan är specialist inom sitt område. Nu senast var det ett par olika modeller skor ihop med den österrikiska premiumtillverkaren Saint Crispins. De har nyligen gjort en workwearjacka ihop Med Private White och en regnrock med Macintosh. De har i butiken en fantastisk rock i casentinoull tillverkad i Italien. I Italien tillverkas även en handfull olika kavajer för märket av en av landets bättre sartorior. I butiken hittar ni även ull- och kashmirprodukter från några av Skottlands bästa tillverkare. Allt detta med Drakes label och endast i denna butik samt online. Ska ni bara göra ett butiksbesök så är detta det.

3 Clifford Street eller www.drakes-london.com

Drakes har en rad rockar och kavajer i sin flaggskeppsbutik på Clifford Street. Den gröna rocken i mitten är i det charmiga materialet casentinoull.

Drake´s arbetar ständigt med spännande samarbeten och för säsongen har man gjort ett par olika modeller av handgjorda skor tillsammans med St Crispin som ser minst sagt fantastiska ut!

Få om någon slipsleverantör är bättre på mönster och färg än Drake´s. Företagets slipsar bärs av alltifrån investmentbankers till hipsters och håller högsta kvalitet i såväl material som tillverkning.

Charles Tyrwhitt

Vi är medvetna om att många av våra butikstips hamnar i den övre kategorin rent prismässigt. Som ett intressant budgetalternativ lyfter vi därför gärna fram ett märke som på flera plan har överraskat oss nämligen Charles Tyrwhitt. Med fokus på den klassiska brittiska stilen erbjuder detta märke, som har en rad egna butiker over hela England, ett gediget utbud av kläder för såväl kontor, semester, godsliv och en bättre smokingmiddag, Tänk er Hacketts koncept fast något enklare. De är kanske mest kända för sina skjortor och deras stående erbjudande om 4 st för 100 pund vilket är oerhört billigt. Vad får man för detta I Sverige? Utbudet är enormt stort sett till tyger, passform, kragar, manschetter osv. Det som dock gjorde oss mest imponerade var de kostymer som de sålde så som deras premiumkostymer. Dessa tillverkades i halvkanvaskonstruktion med flytande mellanlägg, i brittiska ulltyger och i en riktigt vass passform för under 4000 kr. Detta kändes så bra att vi på Manolo valde att köpa en kostym för att prova och utvärdera. Håll utik om en månad eller så när vi har skapat oss en bild av kvaliteten.  

100 Jermyn Street eller www.ctshirts.co.uk

 

Charles Tyrwhitt har ett komplett utbud av produkter för smokingfesten.

Glencheckrutig kostym med gul överruta från Charles Tyrwhitt.

Ett brett utbud av prisvärda skjortor i olika färger, kragar och passformer.

Savile Row

Det går inte att göra en guide till det klassiska London utan att nämna denna gata. Löpandes parallellt mellan de betydligt mer kommersiella Regent Street och Bond Street ligger alltså en gata som varit förebilden för det klassiska skrädderiet i snart 200 år. I ärlighetens namn är det också så att det hos många av firmorna inte har hänt så särskilt mycket på ett- eller tvåhundra år. Det är detta som är lite av charmen men denna konservativa stil. Längs gatan som faktiskt inte är särskilt lång finns åtminstone ett 15-tal skrädderier som i kunskap och hantverk aspirerar på att vara bland de bästa i världen. Om ni sedan föredrar de mest klassiska som Huntsman, Henry Poole, Dege and Skinner eller de något modernare som Norton and Sons eller Kilgour spelar mindre roll, slutresultatet kommer att bli fantastiskt! Vi tog nu senast en kort promenad längs gatan och dök in hos Chittleborough & Morgan at Nutters och fick en lektion i skoputsning av en ung anställd hos firman som satt och putsade upp hela utbudet av skor från Gaziano Girling som denna firma också sålde. Det var minst sagt inspirerande.

Savile Row W1

Bespokekavaj i tillverkningsprocessen från Chittleborough & Morgan.

En fantastisk spit-shine ger både skydd, glans och djup till skinnet. Här i form av ett par Gaziano&Girling.

Anrika Gieves&Hawkes stoltserar med den prestigefyllda adressen No 1 Savile Row.

 

Översta bilden kommer från Portobello Road market som är en välkänd och trevlig marknad i charmiga Notting Hill med fokus på antikviteter. 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide

#1 Raderad säger
2013-10-01 19:45 - Anmäl

Kul inlägg och kan verkligen rekommendera CT skjortorna som är grymt mycket skjorta för pengarna.
#2 Raderad säger
2013-10-01 21:31 - Anmäl

Tackar för en bra artikel. Är väldigt nyfiken på hur kostymen från CT är i kvalitén. Har en blazer från CT som är jättefin i tyget men inget vidare i detaljerna, sladdrigt foder och ojämn i sömmarna. Håller med #1 om att det är mycket skjorta för pengarna men tycker personligen att TM Lewin har snäppet bättre kvalitet på sina skjortor.
#3 Raderad säger
2013-10-09 20:33 - Anmäl

Tack för ytterligare en bra artikel!

Även om det är så att det tar tid att bygga en bra garderob så har jag med ett relativt nyfunnen glöd för främst skor ganska stort intresse att lyckas handla billigt, framförallt då jag fortfarande är student. Så jag är lite nyfiken på det här med skor och rea. Är det någon rea på kvalitetsskor efter julen? Kommer vara i london mellan nyår och 5te januari nämligen. När det annars gäller att handla skor billigt, vet ni något om huruvida det är värt att ta en dagstur till North Hampton för att besöka fabriksbutikerna?

All hjälp jag kan få uppskattas!
#4 Andreas Weinås säger
2013-10-10 10:01 - Anmäl

#3 - Om du är ute efter randsydda kvalitetsskor är en tripp till Northampton oundviklig. Mer eller mindre alla de stora skotillverkarna har en factory outlet där man säljer utgående modeller eller slight seconds. Dock är det viktigt att vara uppmärksam här för vissa skor är mer eller mindre felfria medan andra fallit bort ur produktionen av mer uppenbara anledningar. Priset brukar vara nedsatt med mellan 30-50% beroende på modell och "fel".
#5 Raderad säger
2013-10-10 16:46 - Anmäl

Tack för svaret Andreas! Då ska jag nog ta en dagstur dit. Finns det något annat roligt i staden så flickvännen kan göra något haha?

Vet du något om rea i själva London på skor?
#6 Raderad säger
2013-10-11 21:37 - Anmäl

Någon som vet vad skorna från Saint Crispin's kostar? Jag mailade Drake's, men fick tyvärr inget svar.

Tack på förhand!
#7 Andreas Weinås säger
2013-10-12 14:42 - Anmäl

#6 - Jag har inte 100% koll på just Drake´s men skulle tippa att de likt St Crispins egna utbud ligger strax över 10 000 kronor paret.
#8 AJ säger
2015-01-25 01:00 - Anmäl

Vad ligger Anthony Cleverley på ungefär?
#9 riesenschnauser säger
2015-01-25 14:25 - Anmäl

#8: 12-13 000 kr.
#10 AJ säger
2015-01-25 22:33 - Anmäl

@riesenschnauser Tack!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

I hate Christmas jumpers

Läs mer

Shoegazing

Fördjupning – Hur skor veckas

Läs mer

Hodinkee

H10: Livestream: 10 Years Of HODINKEE –...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen