Manolo logotype

Skomakare bliv vid din läst

Skomakare bliv vid din läst
Ett hantverk av högsta kvalitet i all ära men för att man verkligen skall fastna för en drömsko är det frågan om inte lästen är det absolut viktigaste. Oavsett om man gillar runda klumpiga amerikanska läster eller mejslade läster med tighta midjor så sätter lästen onekligen tonen för hela skon. Idag har vi valt på att fokusera på våra personliga favoritläster inom varje kategori.

Att välja läst handlar inte om rätt och fel utan snarare om personlig smak. Dock är det omöjligt att inte reflektera över hur rådande ideal och trender påverkar marknaden och dess läster. Under flera år dominerades modet av mejslade, långa och lite spetsiga läster för att nu de senaste säsongerna ha svängt över mot rundare och klumpigare former.

Vi anser fortfarande att det finns en charm i bägge typer av läster så vi har valt att lista våra absoluta favoriter inom en rad olika kategorier. 

Avsmalnande runda läster - Här syftar vi på de läster med en rund närmast mandelformad läst. Varken spetsiga eller trubbiga och en av de mest bärbara läster man kan hitta. 

 

John Lobbs 7000-läst är enligt oss en av marknadens absolut finaste med en form som lämpar sig i skor för alla kategorier och tillfällen.

Edward Greens motsvarighet heter läst 82. En klassiskt avsmalnande rund läst med ett elegant uttryck. Något smalare än den runda 202 lästen och mindre mejslad än läst 888.

 

Svagt mejslade läster - Lagom är bäst brukar man ju säga och ibland är det verkligen fallet när det kommer till läster. De svagt mejslade lästerna eller "soft square" som de ibland benämns som internationellt är några av de vackraste på marknaden. 

 

 

Crockett&Jones 337-läst är specifikt framtagen för Handgradeserien och en av marknadens absolut bästa i vår mening. med en svagt mejslad tå varierar intrycket enormt beroende på material.

Gaziano&Girlings läst MH71 är kanske den perfekta tolkningen av svagt mejslat. Superelegant utan att bli extrem och perfekt tillsammans med den smala midjan på skon.

 

Markant mejslade läster - Vill man ha något mer extremt är de kraftigt mejslade skorna vackra alternativ. En typ av läst som kanske passar allra bäst till en formell kostym och med något vidare byxvidd då lästen tenderar att förlänga skon något. 

 

Laszlo Vass U-läst är en av marknadens kanske vackraste mejslade läster. Lästen är normalbred med kraftigt avsmalnande tåparti.

Bespokeskomakaren Riccardo Bestetti har några av världens finaste skor i sin Semi-Bespokelinje "Novecento". Skorna tillverkas till samma standard som bespoke men på befintliga läster. Här i den mejslade "English Square".

 

Markant runda läster - Om kraftigt mejslade läster varit populära en tid är de markant rund, närmast klumpiga lästerna som verkligen tagit över modebilden. Det rör sig främst om grövre skor för lediga tillfällen så som brogues och derbys. Återigen handlar det om en fråga om personlig smak men även vad man kombinerar modellen till. För en italiensk tolkning rekommenderas en smal och lite kortare kostymbyxa. 

Aldens runda och rymliga läst Barrie är ett perfekt val i t ex en Plain toe Blücher.

Church´s har i sin ikoniska full brogue Grafton en väldigt ledig och rustik känsla mycket tack vare 173 lästen.

 

Översta bilden - En närmast perfekt elegant rundad läst från bespokeskomakarna Carréducker. 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor Snörskor

#1 Raderad säger
2013-09-30 16:28 - Anmäl

Intressant redogörelse. Själv var jag tidigare skeptisk gentemot de mer mejslade lästerna då man tenderade att se ut som Ville Vessla sett från ovan. Dock är detta en "vy" i stort sätt ingen annan ser och från andra vinklar kan denna typ av läst se fantastik ut! Framförallt ifall de är gjorda av Ricarrdo Bestetti ;)
#2 Raderad säger
2013-09-30 19:00 - Anmäl

Är C&J 337 verkligen en mejslad läst?
#3 Halmstad säger
2013-09-30 19:37 - Anmäl

#"

"Svagt mejslad" är väl en utmärkt beskrivning. Det finns ju läster som är helt avrundade, som ett ägg skuret på längden ungefär. Och då talar jag inte om Alden ovan, utan mera nätta läster, som dock är väldigt ovanliga just nu.
#4 Tom Selleck säger
2013-09-30 20:19 - Anmäl

Jag kan se en tjusning hos de flesta lästtyperna. Men för att en sko med mejslat tåparti och smal midja ska bli riktigt lyckad krävs i min mening ett relativt brett parti däremellan, dvs avståndet mellan stortåknöl och lilltåknöl. Annars finns ingen kontrast, inga proportioner och skon blir bara tråkigt helsmal.

Jag klickade nyligen hem ett par adelaides i ljust skinn från EG, inte helt olika de på bilden ovan. Dock på 202-lästen så hoppas nu inte de är allt för runda när de väl dyker upp!
#5 Andreas Weinås säger
2013-09-30 21:16 - Anmäl

#1 - Håller med dig i mycket du säger. Har själv haft en stor förkärlek till mejslade läster man även på allvar fått upp ögonen för de övriga tre kategorierna i inlägget. Generellt sett tycker jag att de två förstnämnda sorters av skor är de som fungerar på flest sorters modeller och till flest situationer och plagg men det är återigen verkligen inte en fråga om rätt och fel.

#2 - Med svagt mejslad syftar jag till att 337 har ett svagt fyrkantigt tåparti samt en viss uppbyggnad på sidorna till skillnad från t ex modellerna i den översta kategorin som har likt Halmstad är inne på en rundare profil.

#4 - Håller helt med! Av flera skäl och kanske framför allt för att skorna skall vara bekväma och inte bli allt för långa för att passa i bredd. Ibland uppstår dock en illusion av att mejslade/spetsiga läster är längre än runda vilket inte alltid är sant. Jag mätte mina John Lobb 7000 mot Laszlo Vass U-läst i samma storlek och där var faktiskt de förstnämnda längre vilket jag absolut inte trodde.
#6 Raderad säger
2013-09-30 22:41 - Anmäl

Vile Vessla - spot on haha
#7 Raderad säger
2013-10-01 08:44 - Anmäl

Jag är kanske lite för traditionell i min smak men jag tycker att ett par av dem ovan (tex Bestetti) är alldeles för spetsiga och långa. Det blir lite för mycket "myggjagare" över dem. Varianten från Churchs är nog min favorit som allround sko och Alden om man vill ha något lite mer fritidsbetonat.
#8 Raderad säger
2013-10-01 10:04 - Anmäl

Självklart är det snyggt med olika läster men hela grejen handlar snarare om att hitta en läst som passar din fot och som är bekväm i långa loppet. Det känns som att folk glömmer bort det och att fokus är att ha snygg sko och inte särskilt bekväm då det t.e.x är en för snäv läst. Bra artikel i övrigt!
#9 Raderad säger
2013-10-01 11:32 - Anmäl

Jag har storlek 47, UK 12 i skostorlek. Slå det om ni kan!
#10 Raderad säger
2013-10-01 12:31 - Anmäl

#9 Andrej

Jag har UK 5
#11 Andreas Weinås säger
2013-10-01 14:15 - Anmäl

#7 - Mejslade läster får ofta dras med dessa associationer då trenden resulterade i många mindre lyckade myggjagare från billigare modemärken. Samma sak gäller skor med "fyrkantig" tå. Ser generellt ut som skit från Din Sko etc men i min mening oerhört smakfullt från de bästa i branschen.

#8 - Du har verkligen en poäng i det du säger. Alldeles för många väljer läster av rent estetiska skäl som kanske inte passar deras fot optimalt. Dock är det värt att nämna att även mejslade läster kan göras rymliga genom att gå upp i vidd från t ex E till F. Själva tåpartiet på skon påverkar passformen mindre än hälparti, insteg och vidd. Om man tar G&G som exempel så är enligt mig även deras mejslade läster väldigt bekväma och ergonomiskt fotriktiga även om de ser smala ut. Inom Bespoke kan man ju tveklöst tillverka alla sorters mejslade och runda läster efter bärarens smak utan att kompromissa med passformen.
#12 Egon säger
2013-10-01 14:33 - Anmäl

"Om kraftigt mejslade läster varit populära en tid är de markant rund, närmast klumpiga lästerna som verkligen tagit över modebilden."

Intressant. Jag upplever det som precis tvärtom. Jag har en stark preferens för rejäla, runda läster. Tricker's har i princip försvunnit ifrån marknaden efter att Bourton-bubbland spruckit. Nu finns i princip bara Alden kvar, och det finns i princip bara två modeller, i begränsat utbud, att få tag på. Istället tycks marknaden domineras av C&J och Carmina, som jag upplever främst gör långsmala och mejslade skor. Och vem är coolast i skobranschen idag? G&G, som är kungen av den långsmala och mejslade lästen. Så nej, där håller jag faktiskt inte med.
#13 Raderad säger
2013-10-01 14:56 - Anmäl

C&J gör dock ett flertal runda läster som i mitt tycke träffar en fin balans mellan konservativt och slankt. 236 är en personlig favorit just eftersom den råkar sitta som en strumpa på mig, men även 341 är en rundnosad godbit som ser slankare ut än vad den är.

G&G har ju i sin GG06 en tämligen rund, nästan bastant läst. Sen tror jag att Andreas gör en skillnad på nuvarande utbud (speglar de föregående årens efterfrågan) och "kommande" bild där jag också tycker mig se en dragning åt det mer bastanta i form av Church's, Alden m fl.
#14 Andreas Weinås säger
2013-10-01 15:07 - Anmäl

#12 - Med modebild syftar jag främst på vilken typ av skor som främst syns i kampanjer och ur ett mer trendperspektiv. Här är t ex Cucinelli helt dominant på klädfronten och lediga cargos eller flanellbyxor kombineras med grova, runda brogues eller plan toes. Gärna med trippel läder- eller commandosula.

Åker man ner till Italien på Pitti Uomo eller sonderar utbudet i de bättre herrbutikerna i Rom, Florens eller Milano är Church´s, Alden och möjligtvis John Lobb helt dominerande. Italienarna har i många fall knappt hört talas om C&J och Carmina. En urtypisk brittisk herrsko kombinerad med italiensk kostym är otroligt mycket starkare än typiska italienska tillverkare som Santoni eller Sutor Mantellassi.

Att C&J och Carmina är vad som dominerar marknaden i Sverige är något helt annat än vad som kan definieras som rådande modebild. Vad merparten av alla konsumenter köper är inte samma sak som vad som ligger i framkant av modet och detta tar tid och beror på hur trendkänsliga folk är villiga att vara. Sen är det även viktigt att tänka på det som vi nämner i artikeln att olika skor passar till olika tillfällen. Jag tror många som köper randsydda kvalitetsskor framför allt vill ha eleganta skor. I ärlighetens namn så är nog en anledning till C&Js storhet att de har ett fantastiskt upplägg genom grossisten Hammargruppen. Deras utbud är ju mer eller mindre identiskt med vad det var för 5 år sedan även om jag tror att det är väl generaliserande att säga att deras modeller genomgående är långsmala och mejslade. Både de och Carmina har verkligen alla sorters läster i sitt utbud.

Om jag skall vara ärlig så tror jag inte G&Gs storhet eller coolhetsfaktor beror på att de är "rätt i tiden" utan snarare att de gör några av världens finaste skor. Däremot tror jag Alden som har lite enklare randsydda skor fått ett enormt uppsving genom den växlande modebilden.
#15 Egon säger
2013-10-01 15:12 - Anmäl

Ah, då förstår jag vad du menar, Andreas. Jag tänkte främst ur ett snävt stockholmsperspektiv. Jag blir otroligt lycklig om den bastanta herrskon gör comeback i Sverige!

G&Gs storhet ligger i att de är innovativa men ändå håller sig inom ett klassiskt formspråk. Jag tycker det är världens vackraste skor (på andra människors fötter).
#16 Andreas Weinås säger
2013-10-01 16:39 - Anmäl

#15 - Det kan även jag skriva under på!

Det jag gillar är att man inte behöver begränsa sig till att gilla en typ av skor utan beroende på om man vill klä sig mer modernt och ledigt eller klassiskt och skräddat så finns det utrymme för bägge i garderoben. Däremot skall man självklart alltid köpa det man själv gillar och inte det man "bör" ha.
#17 Raderad säger
2013-10-02 09:52 - Anmäl

Väldigt bra inlägg!
Det är onekligen otroligt svårt att bygga upp en schysst skogarderob. Här belyser du en aspekt som många av oss tänker på och som gör det ännu svårare att välja nästa sko :)
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.