Manolo logotype

Garderobens hörnstenar - Buttondownskjortan

Garderobens hörnstenar - Buttondownskjortan
Cutaway- och turndownkrage i all ära men den skjorta som känns allra mest användbar är enligt oss skjortan med buttondownkrage. De små knapparna håller skjortkragen på plats vilket gör den perfekt under en stickad tröja eller uppknäppt till ett par lediga bomullsbyxor på semestern. Vill man klä upp modellen kan man bära kragen till slips och med uppknäppta kragknappar får kragen ett mjukt vågformat fall.

Oavsett hur man väljer att bära en buttondownskjorta så finns det ett brett användningsområde av plagget. Beroende på längden på kragsnibbar, struktur i tyg och väv samt färg ökar variationen än mer. 

Den kanske mest klassiska tolkningen är i en grövre ljusblå oxfordväv. Ett tyg som passar perfekt till ledigare kavajval som tweed eller linne och bara blir mjukare med tid och användning. En av de mest kända leverantörerna av just denna modell är amerikanska Brooks Brothers. 

Många italienska skjortföretag har gjort egna tolkningar av just denna klassiker men där man valt en väv med lite mer lyster och glans så som t ex pinpoint och ofta i tvättad känsla för en mjuk och ingången känsla. 

Superklassiska "originalet" från Brooks Brothers i ljusblå oxfordväv i bomull. Lika snygg till slitna jeans som flanellbyxor. (mrporter.com)

Italienska Fray gör tveklöst några av världens exklusivaste skjortor och kännetecknas av en väldigt tilltagen buttondownkrage som utan problem kan bäras till slips. (Oger.nl)

En mörkblå buttondownskjorta passar perfekt till en mörkblå bomulls- eller ullkavaj för en sober ton-i-ton styling. Här i en tvättad känsla från Etons Green Ribbon. (etonshirts.com)

Ralph Laurens POLO-linje erbjuder en perfekt ledig tolkning i oxfordväv och vår favorit är i gult.

En ikonisk tolkning av buttondownskjortan genom en av Hollywoods största stilikoner genom tiderna: Paul Newman.

En annan av de mest ikoniska bärarna av buttondownskjortan är tidigare fiatchefen och en av italiens främsta stilikoner genom tiderna: Gianni "L´Avvocato" Agnelli.

 

Översta bilden - Buttondownskjorta från italienska Truzzi

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Skjorta

Andra artiklar om varumärkena: Eton Polo Ralph Lauren Fray
#1 Raderad säger
2013-09-25 11:41 - Anmäl

Trevligt ämne! Fray-skjortan är fantastisk, men det känns som även Mercer & sons förtjänar ett omnämnande i denna genre. Ett budgettips är japanska Kamakura, ifall man hittar en modell+storlek som funkar (inte helt lätt).
#2 Andreas Weinås säger
2013-09-25 13:42 - Anmäl

#1 - Håller helt med om Fray! Tack för bra tips angående Mercer&Sons och Kamakura.
#3 Raderad säger
2013-09-25 15:21 - Anmäl

Bixby: hur köper man Kamakura om man bor i Sverige?
#4 Raderad säger
2013-09-25 15:48 - Anmäl

Button down skjortan (finns det någon svensk term?) tycker jag gör sig bäst i lin eller oxford tyg. Tailor store har fungerat mycket bra för mig, men nu är jag sugen på att testa Truzzi, Finamore och några andra rackare som nämns här på Manolo med jämna mellanrum. Risken finns väl att man då aldrig vill gå tillbaka...
#5 Raderad säger
2013-09-25 16:06 - Anmäl

#3 Jag har beställt från shop.kamakurashirts.com - men kolla dina mått noga (inkl krympmån) och räkna med att tullen lägger till 25% på priset. Grymma kragar till detta pris dock.

#4 Ett fint och välsytt MTM-alternativ är Belisario och deras "English Button Down Extra" i "unfused" konstruktion.
#6 Andreas Weinås säger
2013-09-25 17:37 - Anmäl

#4 - Den risken är överhängande...
#7 Raderad säger
2013-09-25 19:34 - Anmäl

Brooks Brothers funkar bra (om man tar Slim) men är en ganska enkel skjorta. Tyvärr finns den bara som button-down i blå och vit som Slim (om jag inte minns fel). Den fantastiska rosa finns i alla fall bara i normal (vilket blir som ett hus på en normalbyggd svensk) i USA
#8 Raderad säger
2013-09-25 20:31 - Anmäl

Fick nyligen hem min första BD från Mercer & Sons, kragen är helt unlined och ger en fin rull. Har samma utformning som Brooks Brothers gamla klassiska Polo collar.
Dock ska sägas att precis som det framgår på Mercers hemsida så är skjortorna mycket rymliga i storleken på klassisk amerikansk manér.
Jag valde att göra kroppen en storlek mindre än kragen och tog dessutom in den 4 inches i midjan (så mycket som går), ändå så är den som ett tält i ryggen. Dock så är jag i övrigt nöjd med skjortan och kommer i fortsättningsvis med största sannolikhet nyttja Mercer för BD-skortor. Känns klart trevligare än de BD från Brooks jag har sedan tidigare, speciellt kragen hos Mercer skiljer sig markant till det positiva.
#9 Raderad säger
2013-09-25 21:34 - Anmäl

Aldrig i helsike att buttondown-skjortan är den jag använder mest. Visst är det trevligt att ha en bd-skjorta, gärna i oxford att använda i mer lediga samanhang men under kavajen, i jobbet använder jag aldrig bd-skjorta.
#10 Raderad säger
2013-09-25 23:05 - Anmäl

Trevligt avsnitt. Tycker ni verkligen dock att button down-skjortor skall användas med uppknäppt krage? Är väldigt skeptisk till det konceptet.
#11 Andreas Weinås säger
2013-09-26 10:19 - Anmäl

#10 - Jag tycker inte att den måste bäras uppknäppt men då en BD-krage har minimalt med mellanlägg får den en väldigt fin form till slips när man knäpper upp knapparna. Bär man skjortan utan slips håller jag helt med om att den gör sig bättre knäppt så snibbarna hålls på plats. Sen gör man självklart precis som man vill och gillar man de inte uppknäppta så skall man naturligtvis inte bära dem så.
#12 Raderad säger
2013-09-26 13:55 - Anmäl

@7, jag äger en rosa BB BD-skjorta som är slim fit. Dock är den inköpt i Stockholm och jag misstänker att de har en europeisk linje då jag inte hittat samma modell på BB-butiken på Madison Ave...

Sen, om man inte bryr sig om priset så ska man ta en titt på Thom Brownes Oxfordskjortor. Helt överlägsen passform men kostar nu 290€ på Mr Porter vilket är ganska styvt.
#13 Raderad säger
2013-09-26 14:15 - Anmäl

Nyligen publicerades en intressant artikel på SF om Kamakura, blir lite sugen på att testa dem också.
#14 Raderad säger
2013-09-26 14:17 - Anmäl

Och här kommer länken:
http://www.styleforum.net/t/363500/styleforum-visits-kamakura/0_20
#15 Raderad säger
2013-09-26 18:56 - Anmäl

Grymt!

Gianni Agnelli dyker ju verkligen upp som stilförebild överallt. Men, på vilket sett var han egentligen stilförebild?
Förutom sin framgång med Fiat, så i modeväg, vet jag inte mycket mer än att han hade klockan ovan på manschetten och lite andra tokerier.

Kan man inte få en artikel om lite stilförebilder? Vad som karaktäriserade dem, både deras "basplagg" och lite mer utstickande attiraljer samt hur de påverkat modet? Tänk Agnelli, McQueen mfl.

Det hade jag tyckt varit roligt och lärorikt.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.