Manolo logotype

Shell cordovan – lädret som åldras med värdighet

Shell cordovan – lädret som åldras med värdighet
Det går inte att komma ifrån att just inläggen om skor röner mycket stor uppskattning och aktivitet hos våra läsare. Dagens text på skotemat blir en genomgång av en av de absolut främst läderkvaliteterna för skotillverkning, Shell Cordovan.

Cordovan som är hästskinn är den kanske ultimata kvaliteten på läder nu när vi går lite sämre tider till mötes rent vädermässigt. Lädret gör sig extra bra på lite mer robusta modeller och på boots då det är relativt tåligt och lättskött. 

Lädret kommer från hästens bak och varje skinka leder till en så kallad "shell" vilket i sin tur ger läder till en sko. En häst genererar alltså normalt sett ett par skor vilket i sammanhanget är ganska lite och en av anledningarna till det relativt höga priset som cordovanskor betingar. En annan anledning till att skor i denna kvalitet blir dyrare än skor i till exempel kalvskinn är att tillverkningsprocessen är omfattande och kostsam.

Vid garvningen så sker detta med vegetabiliska oljor, en process som tar ca 6 månader. Metoden att garva på detta sätt kommer ursprungligen från den spanska staden Cordoba vilket också ha fått ge namn åt lädret idag. När man pratar om cordovan och garvningen så är det omöjligt att inte nämna det världsberömda garveriet Horween i Chicago. Denna firma anses vara världens bästa leverantör av just cordovan och har de främsta skotillverkarna i världen som kunder. Deras kapacitet är dock begränsad och många står på kö för att få handla från Horween varför deras läder också betingar ett extra, dock välförtjänt, premium. 

Det unika med cordovan så som läder är den lyster eller glans som uppstår naturligt eftersom detta läder är extra fett. Hur vida skorna behöver bearbetas med skovårdsprodukter eller inte råder det delade meningar om. VIssa anser att produkter kan förstöra den ursprungliga lystern och patinan medan andra föredrar att återfukta och pigmentera likt kalvskinn. Dock är det allmänt känt att skinnet vid garvningen fettades in så pass mycket att det normalt sett räcker med en borste för att vårda sina cordovanskor och få upp en fin glans.Dock skall tilläggas att Cordovanskinn som utsätts för väta snabbt kan se matt och fläckigt ut vilket lätt kan dra tankarna till att det skulle vara skadligt för skinnet. Så är absolut inte fallet och för att återfå glansen räcker några få minuter med hästhårsborsten eller en putsduk på skorna. Då Cordovan kan blekna med tiden finns det speciella krämer framtagna för att återpigmentera just Cordovanskinn. En annan effektiv produkt för att vårda Cordovan är ett rådjursben. Benet har en rad naturliga oljor i sig och gnuggas mot skons gåveck för att släta ut dessa och ge ny glans. 

Vid en jämförelse med skor i kalvskinn som kanske är det vanligaste lädret som används idag så kan man säga att cordovan åldras på ett annat sätt. För det första så tenderar cordovan att ljusna över tiden medan en sko i kalvskinn tvärtom mörknar mycket på grund av fett och krämer. Cordovan upplevs även som ett något mjukare läder än vad kalvskinn gör. Det är lite mer elastiskt vilket gör att de veckar sig annorlunda jämfört med vad kalvskinn gör. Då det tenderar att vara både tjockare och fetare än kalvskinn blir gåvecken böljande och mjukare men samtidigt mer framträdande.

Den skotillverkare som kanske är mest förknippad med just cordovan är amerikanska Alden. Framförallt tänker många på Aldens longwings i den ikoniska färgnyansen 8 vilken är vinröd och den kanske vanligaste förekommande färgen på cordovanskor. Vi vill dock slå ett slag för modeller även i ljusare bruna nyanser av cordovan exempelvis "Ravello" som tenderar att få en underbar patina över tiden.

 

 

Garvningsprocessen för Cordovan är betydligt längre än för kalvskinn och kan resultera i stora färgskiftningar inom samma officiella nyans.

Ett par tasselloafers i Cordovan är en riktig klassiker. Här i den vanligaste nyansen "Color 8" med naturlig sulkant från amerikanska Alden.

En klassisk longwing i cordovan från Tricker´s i samarbete med butiken Frans Boone.

En split toe i ett ljusbrunt cordovanskinn från Argentina tillverkad av Meermin Mallorca.

En väl använd Plain toe blücher från Alden i nyansen "Ravello" Cordovan.

 

Här nedan följer ett filmklipp från Will på "A Suitable Wardrobe" som får sina kängor i Cordovan putsade. 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor Snörskor

Andra artiklar om varumärkena: Alden Tricker´s
#1 Raderad säger
2013-09-10 11:48 - Anmäl

Välskrivet inlägg!

På tal om Meermin (detta ständiga diskussionsämne) som visades där. Man får ett par Cordovans från Meermin för samma (?) pris som ett par standard-Carmina.. Värt att testa en så billig Cordovan?
Någon erfarenhet?
#2 Andreas Weinås säger
2013-09-10 11:58 - Anmäl

#1 - Hur vida det är värt eller inte är självklart individuellt men det är en rad aspekter som gör Carmina dubbelt så dyra. Carmina använder sig uteslutande av Cordovan från Horween som är världsledande och en produktion på Mallorca där arbetskostnaden är högre än i Kina. Meermins cordovan kommer från ett Argentinskt garveri som fått blandad kritik hos bärare av dem.
Att tro att man får motsvarande produkt som hos Carmina för halva priset är nog fel men samtidigt har jag svårt att se något bättre alternativ i sin prisklass än Meermin.
#3 Raderad säger
2013-09-10 13:19 - Anmäl

Andreas, om du skulle jämföra Meermin med Loake, vad är din åsikt mellan de båda budgetspelarna?
#4 Andreas Weinås säger
2013-09-10 15:05 - Anmäl

#3 - Jättesvårt att säga då det kan variera kraftigt mellan olika exemplar i den lägre prisklassen. Min generella uppfattning efter att ha hanterat bägge tillverkarna är att rent kvalitetsmässigt tycker jag Meermin Classic och Loake 1880 håller motsvarande nivå om än med olika formspråk och utbud. Loakes billigare linjer känns klart sämre och Meermins Linea Maestro som är handrandsydd ett snäpp högre.

Således

1. Meermin Linea Maestro
2. Loake 1880 / Meermin Classic
3. Loake

Sen är det viktigt att nämna att skillnaderna är så pass små att jag definitivt valt den tillverkaren eller modellen med trevligast formspråk oavsett om den är från Meermin eller Loake. Kvaliteten är bara relevant om skon blir använd!
#5 Halmstad säger
2013-09-10 16:21 - Anmäl

Fr.a. släta skor får en trevlig karaktär av cordovan skinnet. Ett par chelsea boots i cordovan står högst på min lista.
#6 Raderad säger
2013-09-11 10:45 - Anmäl

#3

Jag har erfarenhet av Meermins standardlinje samt Loakes budgetvariant, alltså inte 1880-serien.
Min bedömning säger att Meermin är av högre klass.

Jag upplevde att lädersulan slets betydligt mer, trots lägre frekvens av användandet. Lädret på Loake-skorna är dessutom "polished binder", vilket jag inte reflekterade över när de inhandlades för ett par år sedan.
Till detta hör att jag betalade 2 000 kronor för Loake och €160 plus frakt för Meermin vilket ju blev ca 1 500 kronor.
#7 Raderad säger
2013-09-11 10:55 - Anmäl

#2

Såklart en individuell fråga.
Jag är medveten om lägre produktionskostnader för Meermin men samtidigt att det inte är lika högkvalitativt material.

Ämnet "ett par skor för 4 000 eller 2 par skor för 2 000?" som ju livligt diskuteras, och där det är smaken som egentligen avgör.
I detta fall blir det snarare ett par budget-cordovan för 4 000 eller ett par "vanliga" klassiska högkvalitativa skor för 4 000... SICKET DILEMMA!
#8 Andreas Weinås säger
2013-09-11 11:12 - Anmäl

#7 - Jag tycker precis som du att man måste själv ställa sig frågan om man behöver två par skor eller ett par bra.

Generellt sett så är jag snarare för devisen med ett par per år för 4000 kr än två par för 2000kr men samtidigt behöver man ett antal skor för varje säsong så att man inte sliter onödigt hårt på ett och samma par. Således kan det vara en idé att börja i instegssegmentet med skor man behöver för att sedan köpa bättre och bättre efter vad man anser sig använda och föredra.

Värt att tänka på är att slitstyrka och kvalitet inte alltid är samma sak vilket gör att ett par G&G inte alltid behöver vara ett bättre val än ett par Meermin en slaskig vinterdag men enligt mig helt överlägsna som kostymskor över en 10 års period.

Angående Cordovanvalet kan jag inte uttala mig då jag inte testat Meermins argentinska men om man vill ha ett par Cordovanskor, gillar läst, design och färg är det enligt mig helt klart värt att testa.
Om man är ute efter just split toes i Cordovan har Skoaktiebolaget en superfin modell från Carmina i Horweens "Saddle" Cordovan som är ljusbrun för 5400 kr om jag inte minns fel.
#9 Andreas Weinås säger
2013-09-11 11:14 - Anmäl

#6 - Missade inlägget innan. Det är även min uppfattning att Meermin håller högre kvalitet än "vanliga" Loake även om jag skulle säga att 1880 kanske är snäppet vassare än Meermin Classic med original Dainite etc. Sen gillar jag formspråket bättre hos Meermin vilket gör att jag håller dem högre som helhet.
#10 Raderad säger
2013-09-11 22:10 - Anmäl

Fantastiskt!

En dag...
#11 Raderad säger
2013-09-15 18:40 - Anmäl

Bra inlägg som vanligt!

Har ett par meermin split-toe som är på väg hem, första skorna i cordovan och från meermin ska bli mycket spännande hur de känns.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Amended Friday Polos in stock – and...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Bring a Loupe: Two Omega Chronographs...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen