Manolo logotype

5 x Kabelstickad Kashmir

5 x Kabelstickad Kashmir
Kashmirtröjan är en av garderobens verkliga hörnstenar. Ett plagg som för allmänheten lätt kan misstas för ull eller bomull men för bäraren kan ge en känsla som är mer eller mindre oöverträffad. Vi anser att kashmirtröjan gör sig allra bäst i ett kabelstickat utförande och som kan bäras såväl över en skjorta som direkt mot huden.

Med sina långa fina fiber har kashmirullen en rad egenskaper som gör den helt unik. Materialet har en exceptionell andningsförmåga vilket gör att fibern kan kännas såväl varm som sval beroende på tempratur. Den mjuka känslan som enligt många endast överträffas av Vikunjaullen; en fiber med närmare 10 gånger så högt pris.

Italienska Fedeli gör några helt fantastiska kashmirtröjor och deras kabelstickade modell i 100% 4-ply kashmir är något alldeles extra. (fedelistore.com)

Världens kanske mest kända kashmirtröja kommer från POLO Ralph Lauren. Med kashmir från italienska väverier och i en rad färgställningar är deras "cableknit crewneck" en av märkets verkliga klassiker. Här i nyansen New Camel Melange.

Den okrönte kungen på kashmir är tveklöst Loro Piana. Med sin speciella baby kashmir som kommer från djur under 1 år (och är grymt begränsad och fin) erbjuder de förmodligen världens finaste kashmirtröjor. Här i form av en kabelstickad zipper med avtagbar huva fodrad med Castorino päls med ett pris på ca 4500€.

Doriani är en annan italiensk kashmirspecialist som gör några av landets finaste kashmirtröjor. Här i en 2-ply kashmir tröja perfekt att bära över skjorta men även under kavaj.

Svenska Soft Goat satsar på prisvärda kashmirtröjor för såväl herr som dam och kan genom att utesluta återförsäljare och grossister erbjuda mycket för pengarna.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Stickat

Andra artiklar om varumärkena: Doriani Loro-Piana Polo Ralph Lauren Fedeli Cashmere
#1 Raderad säger
2013-09-02 14:37 - Anmäl

Softgoat har ju funnits med på marknaden en tid nu. Har någon läsare här erfarenhet av deras plagg, och kan jämföra dem med stickade kashmirplagg från andra tillverkare?

Brukar just gällande stickat, väldigt ofta vara så att man får det man betalar för.
#2 Raderad säger
2013-09-02 16:06 - Anmäl

Archi hann före mig... Soft Goat någon? :-)

Köpte en Prada cashmere pullover i lördags och tycker att ullen är helt fantastisk. Oavsett deras slakt av Church's så kan dem fan ull och silke.
#3 Raderad säger
2013-09-02 17:00 - Anmäl

Angående att ha kashmir mot bar hud, jag har alltid en lättare t-shirt under för att inte svetta ner plagget. Eftersom det inte går att tvätta kashmir lika hårt som andra alternativ(och enligt mitt tycke räcker med att luftas ur utomhus en natt) tycker jag att det är att föredra. Om man ändå ska ha en kashmirtröja på sig så är det ju inte direkt en varm sommardag heller...
#4 Raderad säger
2013-09-02 19:08 - Anmäl

#1 och #2:

Soft goat gör fina tröjor, men helt klart inte i samma klass som de dyrare tillverkarna. Ullen luddar en del och tappar en gnutta form, dock inte så pass mycket att det är mycket irriterande. Precis som ovan talare uttrycker så instämmer jag i att när det gäller tröjor får man vad man betalar för. Soft goat ger mycket för pengarna. Alltså ungefär som med skor, och liknelsen till Meermin är väl slående (ska dock tilläggas att jag själv helt saknar erfarenhet av Meermin)?

Personligen föredrar jag "vanlig" ull framför Kashmirull. Gillar den lite mer robusta känslan det förmedlar.
#5 Raderad säger
2013-09-02 19:09 - Anmäl

Till ägare utav några kabelkashmir från Ralph Lauren kan jag rekommendera att istället för att vädra över natten, koka upp 1/3 kastrull med vatten och hålla tröjan över så att vattenångan tränger sig igenom. Om inte annat kan man alltid investera i en steamer! :)
#6 Halmstad säger
2013-09-02 22:20 - Anmäl

Kabelstickat är verkligen otroligt snyggt och klassiskt. Kashmir är ett premiummaterial jag dock inte ser någon poäng med, personligen.
#8 Andreas Weinås säger
2013-09-03 10:20 - Anmäl

#1 & #2 - Jag gav min mor en tröja från Soft Goat i present för några år sedan men känner inte till i vilken utsträckning hon använt och slitit på den. Den har dock hållit sig väldigt fin.

Jag misstänker att man hos Soft Goat generellt får en relativt bra produkt då de inte har några mellanled i form av återförsäljare. Detta gör som Lano nämner att de kan hålla högre materialkostnader men behöver inte betyda att det alltid är så. Min uppfattning är detsamma att man får vad man betalar för men därmed är det inte sagt att den dyraste tröjan håller bäst. Det är som med bilar. En Ferrari är väl i de flesta människors ögon en exklusivare och bättre bil än en Skoda men jag skulle misstänka att den senare har mindre tendens att gå sönder.

En babykashmirtröja från Loro Piana har några av de längsta och finaste fibrer man kan hitta men det är inte tweed som är starkt mot slitage.

Sen finns det ju många aspekter i främställningen av ullen och miljömässiga aspekter som ibland gör att vissa tillverkare är dyrare.
#9 Andreas Weinås säger
2013-09-03 10:27 - Anmäl

#6 - Du ser ingen poäng med premiummaterial?? Nä det kanske man inte gör...Det finns ju inte heller någon anledning att dricka ett vin som smakar mer än mediokert, köra en bil som går mer än framåt eller bära en klocka som visar mer än tiden och ändå är detta saker som väldigt många är villiga att betala just ett premium för.

Det finns väl gott om anledningar att köpa premiummaterial? Känslan mot huden av att bära det?, den överlägsna andningsförmågan i förhållande till vanlig ull?, lystern? Sen när handlar kvalitetet uteslutande om slitstyrka?

Tror du är på fel sida om du tycker att det saknas poäng med premiumsaker som ligger i topp av Maslows behovstrappa.
#10 Halmstad säger
2013-09-03 12:47 - Anmäl

#9

Det är självklart att det skall finnas premiummaterial som till exempel kashmir för dem som uppskattar just kashmir och känslan den ger. Men för mig *personligen* - som jag skrev - lägger jag hellre de extra pengarna på något annat, t.ex. riktigt fin lammull eller liknande. Som tidigare diskuterats så kan man lägga olika mycket vikt vid t.ex. en perfekt skjorta jämfört med en perfekt kavaj. Accessoarer är viktiga för några, för andra mindre viktigt, osv.

Jag tycker fr.a. att det skall finnas hela skalan av kvaliteter av allting - alltifrån budget till premium för att täcka var och ens behov och smak.

Jag vet ärligt talat inte hur jag skall skriva mina kommentarer så de inte tolkas som min smak eller preferens borde gälla alla. Det finns produkter jag inte förstår meningen med överhuvudtaget, men det är en annan sak, och gäller inte kashmir som trots allt har unika egenskaper.
#11 Raderad säger
2013-09-03 13:09 - Anmäl

#10

Word!
#12 Andreas Weinås säger
2013-09-03 14:30 - Anmäl

#10 - missförstå mig inte, Jag uppskattar att läsare vädrar sina åsikter och preferenser i konmentarsfältet. Det är betydligt intressantare med en varierad uppfattning än en ensidig.
Vad jag hände upp mig på var meningen "Kashmir är ett premiummateriaö jag dock inte ser någon poäng med personligen". Att du inte värdesätter egenskaperna lika högt som priset är ju mycket möjligt men med den kommentaren ifrågasätter du ju poängen med att materialet i allmänhet vilket väl ändå måste vara rätt uppenbart genom dess egenskaper.

Fortsätt dock gärna att vädra dina åsikter och tankar. Är ofta väldigt intressant och genomtänkt!
#13 Andreas Weinås säger
2013-09-03 14:45 - Anmäl

Stavfelen i föregående kommentar skyller jag på en hopplös IPhone med ännu hopplösare stavningsprogram. ;)
#14 Raderad säger
2013-09-03 15:01 - Anmäl

Jag misstänker att många av missförstånden här i forumet/kommentarsfältet har att göra med att den icke verbala kommunikationen (som är så oerhört viktig) helt uteblir. När man kommenterar här kan det således vara lämpligt att man gör det ödmjukaste intryck man bara kan. Det kan visserligen vara lite tråkigt, men diplomatiskt och nödvändigt.

Tycker det är givande med så många olika läsares vädrande av åsikter, har lärt mig mycket av manolo genom läsare, inte enbart av skribenter.
#15 Halmstad säger
2013-09-03 16:36 - Anmäl

Jag förstår att det går att tolka inlägget som om jag diskvalificerade Kashmir som material, men å andra sidan försökte jag undvika det genom att dels erkänna det som ett "premiummaterial" dels med ordet "personligen". Givetvis hade jag kunnat vara ännu tydligare.
#16 Kopparstaden säger
2013-09-03 17:02 - Anmäl

#14 + 15

Såklart viktigt att vara tydlig och kanske extra ödmjuk i text mot när man pratar direkt med någon men det är också viktigt att den som läser inte gör det som "fan läser bibeln".

Är helt övertygad om att många kommentarer är "medvetna" missförstånd och sen tror jag att Halmstad fått en stämpel på sig att han är gnällig och tycker det mesta är kass och då tolkar folk det som gnäll även om det är menat annorlunda.

Tycker personligen att det fanns lite sådana tendenser för några år sen men att det ändrats. Roligt med folk som återkommer på sidan och jag tycker Halmstad bidrar mycket. Även lano :-)
#17 Kopparstaden säger
2013-09-03 17:05 - Anmäl

Fö gillar jag kashmirull (det var ju det artikeln handlade om). Har två rundhalsade tröjor som används mkt på vintern, ända nackdelen är att tröjorna är så j---la varma att det måste vara typ -5 för att de ska gå att ha utan att dö :-)
#18 Raderad säger
2013-09-05 04:50 - Anmäl

Personligen älskar jag kabelstickade kashmirtröjor, och om man som jag vill ha en i varje färg så kan jag definitivt rekommendera Soft Goat. Givetvis är det skillnad mot tex PRL, men med tanke på att det är ca 1/5 av priset så tycker jag att det är värt det. Har köpt dom från start och det känns som att de har blivit bättre med tiden, köpte en orange när de var nya som var sådär om jag ska vara ärlig, men köpte en ny i våras och kvaliteten var grymt mycket bättre nu.
#19 Raderad säger
2013-09-05 23:49 - Anmäl

Mitt senaste köp inom denna kategori var en stickad historia från Malo. Har sedan 2007 kört bl.a Ralph Laurens varianter men håller nog denna kashmiren något högre. Dock är de rasande små i storleken så nätshoppare bör se upp (har normalt 48 och handlade storlek 52 i butiken i Rom).
#20 Raderad säger
2013-09-06 09:09 - Anmäl

Halmstad må sticka ut hakan emellanåt - men här tycker jag som han/ honom. Just det här med han/ honom kan man ju använda när valet står mellan de och dem. Inte f-n börjar så många en mening med "Honom hade en marinblå paletå." Och paletå skall inte vara med stor bokstav då det är ett slags plagg, som byxor, rock etc.
#21 Raderad säger
2013-09-06 17:03 - Anmäl

Kashmirtröjor passar utmärkt till finare kavajer som även de ofta kan ha kashmir i sin blandning. Men att använda en kashmirtröja under t.ex. en oljerock eller andra grövre ytterplagg och till vardags är däremot idioti. Kashmir är alldeles för fint och ömtåligt för att kashmirtröjor ska kunna användas som vilken tröja som helst.
Allt handlar om måtta och att välja rätt plagg för rätt tillfälle. Du använder inte tweed på ett affärsmöte eller en fin stadskostym ute i skog och mark.
#22 Andreas Weinås säger
2013-09-07 13:02 - Anmäl

#21 - Det var märkligt...Jag har burit mina kabelstickade kashmirtröjor från Polo RL minst 1-2 gånger i veckan i snart 5 vintrar och det har inte varit några som helst problem. Man kan nu förstärka armbågar men inget annat med tröjorna har varit för ömtåligt för normalt användande med jeans, flanellbyxor och ytterrock.

Vad man kombinerar med vad handlar väl snarare om grovleken i det stickade plagget än själva materialet. En tjockare kabelstickad kashmirtröja är perfekt under grövre ytterplagg medan en tunn och finstickad kashmirtröja utan ribb passar bra under en kavaj.
#23 Raderad säger
2013-09-07 15:16 - Anmäl

Vad jag sa var att den inte fungerar bra under grövre ytterplagg. Rockar är väl generellt fodrade med kavajfoder.
#24 Raderad säger
2013-09-07 15:39 - Anmäl

Jag ser nu att jag skrev till vardags, det var inte riktigt det jag menade utan snarare att grövre tröjor oftast lämpar sig bättre till mer fritidsorienterad klädsel som t.ex. oljerock.
#25 Andreas Weinås säger
2013-09-09 15:18 - Anmäl

#24 - Då förstår jag din kommentar och det håller jag helt med om. Vad jag menade var bara att även kashmir kommer i grövre och tunnare utföranden.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Our Spring/Summer Top 10, 2019

Läs mer

Shoegazing

Bildspecial – Moscow Trunk Show

Läs mer

Hodinkee

A Week On The Wrist: The Rolex Explorer...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen