Manolo logotype

Dolcepunta – Slipsmagi

Dolcepunta – Slipsmagi
Slipsar är ett inte sällan förekommande inslag här på Manolo. Att vi tilltalas av kvalitet och hantverk kommer nog inte heller som någon direkt överraskning. Tidigare i somras belyste vi en annan liten italiensk tillverkare av yttersta klass i form av Passagio Cravatte. Under vårt besök på Pitti Uomo blev vi bekanta med Dolcepunta en annan liten slipstillverkare som i Sverige ännu lyser med sin frånvaro men som levererar några av de finaste slipsarna vi någonsin sett.

Firman verkar i staden Pescara som ligger på Italiens östkust i höjd med Rom. Företaget startades av Rolando Scapellato som tidigare jobbat med just slipsar på Brioni. 2002 startade han alltså Dolcepunta vars idé är att tillverka helt handgjorda slipsar i exklusiva material. Just tygerna är en sak som gör dem unika. De är specialister på siden och oavsett vad man tycker om glansen i siden så håller kvaliteten en oerhört hög nivå hos företaget. Den andra saken som utmärker företaget är att de experimenterar med konstruktioner och är vad vi vet helt ensamma om att leverera en slips i 11-vikt konstruktion. Detta är en metod som kräver väldigt mycket siden vilket ger slipsen ett fylligt och tungt intryck. Det kostar där efter och företagets slipsar fick ett stort erkännande då de 2010 var med på omslaget till prestigemagasinet Forbes.

Dolcepuntas lövtunna 11-fold slips i finaste silke som vi fick möjligheten att titta närmare på under Pitti Uomo.

En annan intressant sak att nämna är det slipsavslut som Dolcepunta själva har uppfunnit och som de döpt till Soft Point collar. Det är ett slipsavslut med rundat avslut och med två sömmar på baksidan som fäster ihop vikningen. Förutom att det är estetiskt tilltalande så ska denna konstruktion minska risken för att slipsen stretchas. 

Undertecknad har i några månader varit lycklig ägare till en slips från Dolcepunta i deras Soft Point Collar konstruktion och kan inte annat än att säga att jag imponeras oerhört över kvaliteten. Dock vill vi rekommendera den som överväger att köpa en slips från denna firma att välja den smalare varianten på 8 cm då de tenderar att ge en ganska matig knut eftersom slipsarna har mellanlägg och mycket siden.

Dolcepuntas 7-fold slips med ett fantastiskt hantverk.

Dolcepuntas soft point collar med rundat avslut.

Nedan följer en länk där den excentriska ägaren visar på Youtube hur man knyter en slips. Bortse från att den bli för kort och inspireras istället över hans utstrålning. 

 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer

#1 Raderad säger
2013-08-29 15:56 - Anmäl

Hans utstrålning? Jag tyckte han verkade väldigt konstlat trevlig och smått osympatisk av detta. Men det kan väl ha varit för att han blev trakasserad av den amerikanska kvinnan med mobilkameran och den hemska rösten.
#2 Raderad säger
2013-08-30 09:19 - Anmäl

Härliga snaror. Synd bara att man nuförtiden sticker ut mer om man bär slips än om man är tatuerad.

Fast det är klart, nu kan man ju vara rebellisk och elegant samtidigt; en unik epok som man kanske skall njuta av istället för att klaga.....?
#3 Raderad säger
2013-08-30 12:29 - Anmäl

Det där, vore något att få vålda ihop i en tight four-in-hand. Grym inspirations i vanlig ordning.

Tänk om de skulle köra sin konstruktion med exempelvis ett super 140's Loro Piana eller Barberistyg i mohair eller cashmere? :D
#4 Raderad säger
2013-08-30 20:37 - Anmäl

Ser helt underbart ut, riktigt kul med såna här små specialisttillverkare, mer sånt!
Dock måste jag vara tråkig och meddela om att dom inte är ensamma om 11-folded även om det är överkurs i landet lagom :)
#5 Raderad säger
2013-09-01 12:11 - Anmäl

Riktigt fina produkter. Gillar att han säger något i stil med "the last pope was still around" när han blir tillfrågad om hur länge han arbetat med slipsar.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.