Manolo logotype

Skovårdsguiden - Borstar

Skovårdsguiden - Borstar
Del fyra i Skovårdsguiden handlar om de olika hjälpmedel och produkter för att applicera och hantera sina herrskor. Några av de absolut mest användbara produkterna är de olika former av borstar som alla har olika syften och användningstillfällen.

Nu är det dags för del fyra i skovårdsguiden och tidigare har vi berört ämnen som Skoblock, Vårdande produkter samt Polish&Wax

Även om dessa tre delar är de som gör den största delen för att skydda och vårda skorna är det även viktigt att nämna produkterna man använder för att applicera dessa. 

Stor Hästhårsborste

Hästhårsborsten eller tagelborsten som den även kallas är en väldigt användbar produkt och har en rad viktiga syften. Den kan användas för att borsta bort smuts och damm efter en dags användning men framför allt för att borsta upp en glans efter skokräm och polish har applicerats. Genom att använda en hästhårsborste framför putsduk får man generellt en lite mattare glans och borsten har förmågan att sprida krämen jämnt över skon. Tricket för att använda en hästhårsborste är fart framför kraft. Friktionen som uppstår får kräm och polish att reagera och tränga in i lädret. Generellt sett är en större borste lättare att arbeta med och vi rekommenderar att man investerar i minst två borstar; en för färgade krämer och en för neutrala.

 

En stor hästhårsborste är ett givet inslag i skovårdsgarderoben.

Liten Hästhårsborste

Den lilla hästhårsborsten får gärna ha något hårdare borst och är perfekt vid rengöring av skinn och mockaskor. Då hästtagel är skonsamt mot exempelvis mockan är det ett bra alternativ under en mockatvätt för att rengöra på djupet. 

Den lilla tagelborsten är perfekt för rengöring och väldigt behändig att ta med på resan.


Mockaborste

Mockaborsten är den kanske viktigaste produkten för att hålla sina mockaskor vackra över tiden. Då mockan inte kan smörjas med kräm eller polish hjälper borsten att rengöra mockan från smuts och bidrar till att lyfta fibrerna för optimal lyster. Det finns olika sorters mockaborstar och det råder delade meningar om vilka som är bäst respektive skonsammast. Det finns så kallade crepeborstar med en undersida i gummi som är skonsam mot mockan och även kan fungera som ett radergummi vid vissa sorters fläckar. Alternativ två är en mindre tagel eller nylonborste med mässingsborst i mitten som på ett effektivt sätt ruggar upp mockan men kan riskera att slita på mockan vid stor användning. Mockaborsten bör främst användas när mockan är torr och inte till överdrift. För lättare uppborstning fungerar även en stor (och ren) hästhårsborste utmärkt. 

Crepeborste med undersida i gummi.

Mockaborste med mässingsborst är effektiv men mindre skonsam över tid.

 

Påstrykningsborste

Welt brush eller påstrykningsborste som det heter på svenska är en mindre borste med fokus på att antingen applicera kräm och polish över skon eller för att rengöra delar som randen och vrån där en putsduk eller större borste inte kommer åt. Om man föredrar att applicera krämen med en trasa eller borste är helt individuellt och har alla för och nackdelar men en viktig del av skon som inte går att komma åt med trasa är just området där ovanskinnet möter randen. Då randen är en viktig del i hela konstruktionen på en randsydd sko och något man generellt inte byter vid varje omsulning är det av stor vikt att den inte torkar ut. 

Påstrykarborste eller Welt brush som fungerar perfekt för att komma åt skrymslen och vrån på skon.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide

#1 Raderad säger
2013-08-21 16:39 - Anmäl

Jag brukar använda en vanlig TePe-tandborste för att rengöra och smörja randen, funkar minst lika bra som påstrykarborstarna ovan.
#2 Raderad säger
2013-08-21 19:50 - Anmäl

Jag gör som du riesenschnauser men funderar på att byta till borsten ovan. Detta för att mina erfarenheter av borstar med naturmaterial i borsten överlag är bättre. Dessutom gillar jag att ha ett skovårdskitt som är lite mer estetiskt tilltalande (det förhöjer nöjet i hela rutinen runt skoborstning).
#3 Raderad säger
2013-08-21 19:56 - Anmäl

Jag lämnar in skorna för sånt här. Då slipper man hålla på så mycket.
#4 Raderad säger
2013-08-21 20:04 - Anmäl

#3 - Själv tycker jag att en del av glädjen med finare skor är att få ta hand om dem. Våra det fina hantverk man bär omkring på dagarna. Det är en ganska avslappnande stund.
#5 Raderad säger
2013-08-21 21:06 - Anmäl

Håller med #4. Dessutom är det kul att med hjälp av olika krämer kunna skapa en unik patina på sina skor.
#6 Raderad säger
2013-08-21 21:34 - Anmäl

Instämmer med ovanstående, att ta hand om sina skor är en del av charmen, lite som meditation. Det kanske allra roligaste är som #5 säger att arbeta fram egna patinor och sitt unika utseende. Detta underbara nöje avnjuts bäst med ett gott brännvin/rom/whisky samt en cigarill.
#7 Halmstad säger
2013-08-22 11:56 - Anmäl

# 4, 5, 6

Var gör ni skovården någonstans? En komplikation är att det är ett ganska skitigt jobb som inte gör sig så bra inomhus.
#8 Andreas Weinås säger
2013-08-22 12:08 - Anmäl

#3 - Jag håller med många övriga i tråden om att skovård är något jag själv tycker om och en form av terapi men jag kan ha full förståelse om man inte känner att tiden finns för det och hellre lämnar in dem till skomakaren. Jag ser det lite som att städning vs städerska men min flickvän skulle nog bestämt säga att jag är betydligt bättre på skovård än städning ;)
#9 Raderad säger
2013-08-22 13:39 - Anmäl

#7 på balkonen, altanen eller i nödfall inomhus. Ett förkläde på så är det ju lugnt.
#10 Raderad säger
2013-08-22 15:15 - Anmäl

#7: Jag brukar göra det inomhus, har en avlagd frottéhandduk som underlag. Det är inte så skitigt om man som jag använder strumpa för att lägga på kräm och puts (randen undantagen då, när den ska smörjas brukar jag sätta mig på trappan ute). Borstar skorna efter användning i farstun eller utanför dörren. Torkar dem under putsning med samma strumpa som jag applicerar puts med.
#11 Raderad säger
2013-08-22 19:01 - Anmäl

Jag gillar att ta hand som skorna själv. Vi har städerska två dagar i veckan som sköter allt från strykning till matlagning, men skorna vill man ju ta hand om själv. Det är ju en härlig känsla när man spatserar iväg på morgonen och skorna är precis nyputsade. Det kan ju fara runt lite skokräm så man får ju lägga ut tidningar på golvet och ha lite oömma kläder, men det är ju inget problem.
#12 Halmstad säger
2013-08-22 19:33 - Anmäl

I dagens läge är det ju lite ont om tillräckligt stora pappersark till golvet, då alla tidningar gått över till tabloidformat. Men Elgiganten och ICA Maxi är ju pålitliga leverantörer av reklamblad i storformat.
#13 Andreas Weinås säger
2013-08-22 21:22 - Anmäl

Visst kan det spillas men många skokrämer är trots allt vattenlösliga men jag tycker att om man applicerar små mängder åt gången (vilket jag rekommenderar oavsett vart man sitter) så brukar det fungera rätt städat. Svårare när man skall rengöra eller spraya mockaskorna ;)
#14 Raderad säger
2013-08-22 21:35 - Anmäl

#7 - Brukar bre ut lite reklamblad eller en dylikt och sätta mig på badrumsgolvet. Iaf när jag ska borsta och köra mer rejält. Finliret kör jag i soffan, att jobba på spit-shinen smutsar inte ner någonting.
#15 Raderad säger
2013-08-23 08:30 - Anmäl

Ang putsa sina egna skor. Det finns en känd konversation/citat mellan Abraham Lincoln och en medarbetare. "What Mr. President, you polish your own shoes?" exclaimed the official. "Yes," said Lincoln. "Why, whose shoes do you polish?"
#16 Raderad säger
2013-08-23 13:36 - Anmäl

#15 På tal om skoputsarcitat så vill jag minnas att Lino Ieluzzi ansåg att "the only things a man should do in his house is to polish his shoes and make love to his woman". Som tur är så är han inte svensk och Twitter-stormen uteblev!
#17 Raderad säger
2013-08-23 13:51 - Anmäl

#16: En sådan man lär på sikt varken få det ena eller det andra... :)
#18 Erik säger
2019-01-11 23:26 - Anmäl

Någon som har erfarenhet av Aquila shoe cares hästhårsborstar? Håller de hög kvalité i jämförelse med t ex Hammargruppen? Frågar i rådgivande syfte då jag behöver införskaffa ett par nya

Mvh
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

The best cloths of Spring/Summer 2019

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

Watch Spotting: Akrivia Founder Rexhep...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen