Manolo logotype

Johnstons of Elgin - Del II

Johnstons of Elgin - Del II
I föregående artikel om den skotska ulltillverkaren Johnstons of Elgin valde vi att fokusera på detta företags långa historia och den unika tillverkning de har idag där de själva gör exakt alla moment från att råvaran levererats till ett färdigt plagg eller tyg. Vi gick igenom stora delar av deras process och det hantverk som sker samt valde att fokusera på deras stickade plagg och accessoarer vilka företaget kanske är mest kända för. Vad inte många vet men som vi tycker är väldigt spännande är att de även är tillverkare av några av världens finaste tweedtyger. I dagens artikel berättar vi lite mer om detta och visar upp en kavaj vi har låtit sy upp med hjälp av Cavalieres MTM-tjänst i ett 550g/m brunrutigt tweedtyg från Johnstons of Elgin.

I mitten på 1800-talet var Johnstons inblandade i uppkomsten av det som i Skottland kom att kallas Estate Tweed. Denna Estate Tweed fyller ungefär samma funktion som den kända skotska klanrutan, den så kallade Tartan Clan, då den syftar till att skapa en gemenskap och urskiljning. Skillnaden är att klanrutan används av medlemmar i samma familj/släkt medan Estate Tweed syftar till att förena och identifiera personer som bor och verkar i samma område.

Lord Lovat berättade en gång hur hans farfar hade påverkats och inspirerats av färgerna hos sand, ormbunkar, björkar, ljung och blommor vid Loch Morars strand och att de flöt samman på ett vackert sätt. Från detta tog Johnstons sin inspiration när de skapade sin ursprungliga Lovat blandning.

Estate tweeden var ursprungligen mycket grövre än vad den är idag. Då hade den en mer praktisk funktion och skulle kunna stå emot törnar, väta och ett liv på landet på ett annat sätt än idag. Lite ironisk bor majoriteten av alla tweedbärare numera i eluppvärmda bostäder i stan varpå tyget numera är något lättare vilket ökat användningsområdet.

I föregående text om Johnstons nämnde vi att företagets stickade plagg tillverkas i dess fabrik i Hawick. De tweedtyger vi fokuserar på idag väver de i den ursprungliga fabriken i Elgin.

Idag erbjuder många av världens bästa bespoke-skräddare och MTM-tjänster tweedtyger från Johnstons. Ett extra stort erkännande fick företaget i januari i år då de blev utnämnda till kunglig hovleverantör av Estate Tweed till den kungliga familjen. I samband med detta besökte prins Charles och Camilla fabriken i Hawick. Under besöket fick prinsen även träffa flera lokala bönder och leverantörer som alla är involverade i ullindustrin. Som styrelseledamot i "Campaign for Wool" har prins Charles gjort ett utomordentligt bra jobb som ambassadör för den inhemska ullindustrin i Storbritannien och återigen satt ett gammalt hantverk på kartan.

 

 

 

Johnstons of Elgins gedigna utbud av tweedtyger i företagets tygbunch.

Klassiska rutor i bruna, gröna och röda toner är perfekt för en klassisk tweedkavaj.

Måttsydd kavaj i halv kanvas-konstruktion från Cavaliere med minimal uppbyggnad i axelpartiet och med Johnstons 550g tweed i brunt, beige och ljusblått.

Made to Measure möjliggör för att få en passform som följer ryggpartiet på ett optimalt sätt utan en för tight midja.

De två brittiska gentlemännen på bilden är: Group Managing Director James Dracup och tidgare MD James Sugden OBE. Som alltså adlats för sina insatser inom brittisk textilindustri.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: Johnstons
#1 Raderad säger
2013-08-19 16:52 - Anmäl

Väldigt snyggt. Både passform och tyg. Jag skulle kanske valt en skjorta med lite lite längre ärmar och kanske dubbla manschetter som sticker ut lite. Ett par dubbla manschetter med manschettknappar i ngn blå ton som matchar slipsen tror jag skulle bli väldigt snyggt.
#2 Raderad säger
2013-08-19 17:21 - Anmäl

Snyggt snyggt! Känner mig dock tvingad att påpeka att ha fått en OBE INTE är samma sak som att ha blivit adlad.
#3 Halmstad säger
2013-08-19 18:46 - Anmäl

Ja, grymt välsittande kavaj.

Kanske, kanske, att en tweedkavaj med sådant mönster passar lite sämre att vara så figurnära än en enfärgad kavaj i tunn ull.
#4 Raderad säger
2013-08-20 00:20 - Anmäl

Mycket fin kavaj, bra passform. Vad går Cavalieres MTM tjänst på i dagsläget och var i Stockholm löser man det enklast?
#5 Raderad säger
2013-08-20 18:22 - Anmäl

Mycket trevligt. Jag visste sen innan att dom gör supersköna mössor mm, men det är kul att ni uppmärksammar deras tweedvaror också. Nytt för mig. Sen håller jag med Halmstad om att en så oklanderligt figurnära passform förmodligen skulle göra sig ännu bättre på en nättare kavaj.
#6 Andreas Weinås säger
2013-08-22 21:32 - Anmäl

#4 - Detta var en av Cavalieres första MTM i halv kanvas vilket gör att priset går upp lite och sedan skall tilläggas att Johnston´s tyger inte finns i deras normala utbud utan fick tas in externt för just den här artikeln. Angående pris på Cavalieres halvkanvas MTM får jag nog återkomma om inte någon vänlig själ i kommentarsfältet kan bidra med informationen.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.