Manolo logotype

På besök hos Sartoria Ripense

På besök hos Sartoria Ripense
Nu har ni fått vänta länge nog på vad som var vår absolut mest inspirerande upplevelse under resan till Rom nämligen ett besök hos stilikonen Andrea Luparelli på det lilla skrädderiet Sartoria Ripense i hjärtat av Rom. Vi träffade Andrea och fick möjlighet att se hela verksamheten som ligger belägen i källaren där tre skräddare sitter och arbetar med företagets bespoke.

Andrea Luparelli är säkert för många läsare känd från Pitti Uomo mässan där han är en av de mest fotograferade personligheterna. Vad många inte vet är att Andrea Luparelli driver ett litet men oerhört trevligt skrädderi vid namn Sartoria Ripense på Via di Ripetta 38 i Rom. 

Andrea själv är skrädderiets galjonsfigur och represtenterar skrädderiets typiska hus-stil. Han arbetar även som tillskärare och tar emot alla beställningar, måttagningar och konsultationer. 

Vad som är en stor fördel med att vara både den som möter kund och som skär till mönsterdelarna är att man får en optimal uppfattning om vad kunden efterfrågar och man har möjligheten se exakt hur kunden ser ut i kroppen. Just mönsterkonstruktionen är enligt många den viktigaste delen för en optimal passform och även om själva sömnaden kräver lång erfarenhet är det inte lika avgörande för passformen. 

När man kommer till Via di Ripetta 38 möts man av en butik som är till bredden fylld med charmig kuriosa. Det finns handgjorda paraplyer, parfymer och galoscher från Swims som alla trängs inom en relativt liten butiksyta. Sartoria Ripense arbetar inte med någon RTW eller MTM tillverkning utan fokuserar uteslutande på skräddarsydda kostymer, kavajer, rockar och skjortor. 

Längst bak i rummet leder en smal trappa ner till källaren där en helt ny värld öppnar sig och man möts av rader med färdiga och halvfärdiga kavajer och kostymer samt fyra arbetsbord med professionella skräddare som arbetar på företagets produkter. 

Andrea berättar att varje kostym tar över 40 timmar att tillverka och kundernas mått och mönster sparas utifall att de önskar göra något mer. Företagets husstil skulle kunna beskrivas som en med nedtonad och smakfull tolkning av Sciamat utan puffaxlar och extrema detaljer men med otroligt lätta full kanvaskonstruktioner och nätta okonstruerade kavajaxlar. Slagen (som självklart kan korrigeras efter kundens önskemål) är i regel relativt breda och med en högt placerad gorget. Även om man som kund har enorma möjligheter och val vid skräddarsytt är det som vi nämnt tidigare väldigt viktigt att man gillar skrädderiets hus-stil då detta är vad de ofta är klart bäst på. 

En kostym från Sartoria Ripense är tillverkad helt för hand efter skrädderikonstens alla regler och startar på ca 2 600€ för exempelvis enklare s100 tyger. Önskar man exklusivare tyger går priset självklart upp men inte fullt så mycket som man kan tro då den största kostnaden ligger i konstruktionen, tillskärningen och sömnaden. För en s130 ull kunde priset således ligga på 2 800€ vilket i samanhanget är ett relativt litet premium. 

Butikens charmiga parfymskåp

Handpikerade detaljer på en lite extravagant kavajmodell.

Skrädderiet arbetar med tyger från en rad italienska och brittiska väverier.

Skrädderiet i källarlokalen huserar 3-4 skräddare som arbetar med de olika momenten i tillverkningen.

Tillskärning av mönsterdelarna.

Handsydda knapphål är genomgående hos skrädderiet.

Andrea Luparelli illustrerar hur axeln är skuren på företagets kavajer.

Här i företagets dubbelknäppta version.

Kavaj i glencheck rutig ull som väntar på att färdigställas.

Den karaktäristiska vattenfallsaxeln som bildas när man passar in en större överarm i ett mindre ärmhål för hand.

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 Raderad säger
2013-08-14 22:21 - Anmäl

HELT FANTASTISKT!
#2 Raderad säger
2013-08-15 11:22 - Anmäl

Riktigt roligt att få en inblick i dessa små underbara skrädderi..
Husstilen ser ut att vara helt i min still! Kolla bara på den dikreta men ack så snygga "pick stitch:en", Love it!
Andreas du råkade inte få några bilder på själva kanvaskonstruktionen?
#3 Raderad säger
2013-08-16 14:57 - Anmäl

Läckert!
#4 Andreas Weinås säger
2013-08-16 15:03 - Anmäl

#1 - Hahaha! Tänkte att du skulle gilla den ;)

#2 - Har en rad fler bilder men pga ljusförhållanden var inte alla bilder optimala. Kan se om jag kan uppdatera inlägget med någon bild på kanvasen inom kort.

#3 - Tack så mycket! Kul att du gilla det
#5 Raderad säger
2013-08-20 15:17 - Anmäl

Jag blir galen.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.