Manolo logotype

Skovårdsguiden - Vårdande produkter

Skovårdsguiden - Vårdande produkter
I denna veckas inslag i serien om skovård fokuserar vi på de vårdande produkterna. Det kan röra sig om en mängd olika alternativ för olika typer av skor och situationer men med ett huvudsyfte att hålla lädret i ett återfuktat och välmående skick.

Läder precis som vår hud behöver återfuktas med jämna mellanrum för att inte torka ut. Beroende på vad för typ av sko det rör sig om och vilken form av påfrestningar den får utstå kan både tillvägagångssättet och produkterna variera stort. 

Skokräm - 

Skokrämen är den vanligaste och oftast mest användbara produkten för de klassiska herrskorna. Fokus i dessa krämer är att återfukta men även återpigmentera lädret på skon samt ge en vacker glans. Precis som det finns skor som sträcker sig från limmat i fuskskinn till handsydd bespoke finns det stor skillnad på vad för krämer man kan köpa. Genom att välja en premiumkräm minimerar man antalet kemikalier i krämen till förmån för vegetabiliska oljor och vax. Således kan man tycka att det är extremt dumsnålt att investera i ett par riktiga kvalitetsskor för över 4 000 kronor och sedan snåla med en billig skokräm för att spara någon hundralapp. 

Franska specialisten Saphir har med sin spjutspetslinje "Medaille D´Or" skapat en av de bästa serierna av skovård på marknaden. Deras prisbelönta kräm heter Créme 1925 och innehåller Sheasmör och mycket pigment för att ge lädret såväl vård som återfärgning.

Burgol är en relativt okänt skovårdsleverantör som dök upp på den svenska marknaden i samband med Skoaktiebolaget i Stockholm förra året. Dock är Burgol inga nykomlingar i branschen utan har som familjeföretag producerat skovårdsprodukter i Burgdorf, Schweiz sedan 1921.

En tredje aktör som enligt många är bland de allra främsta är La Cordonnerie Anglaise som även de är en fransk aktör likt Saphir med anor från 1885. Namnet betyder kort och gott "den engelska skomakaren".

 

Cordovankräm - Cordovanskinn har en väldigt speciell karaktär och en otroligt slitstyrka vilket gör att många hävdar att de inte behöver vårdas alls. Att använda vanlig skokräm fungerar men de bästa företagen har även tagit fram specifika produkter just för detta skinn. 

Saphir Medaille D´Or har fyra nyanser av kräm speciellt framtagen för Cordovanskinn. Det rör sig om Svart, Cordovan, Mörkbrunt och Ofärgad.

Även Burgol har dessa i sitt utbud och som man kan se på bilderna så finns här ett något större utbud av färger i ljusare toner.

 

Opigmenterade produkter - 

För de lite grövre skorna i garderoben kan ibland det behövas något än mer återfuktande och behovet av glans mindre stort. Här finns det en rad alternativ som kan ge även det torraste skinnet livet åter. 

En minkolja är ett extremt återfuktande och mjukgörande alternativ som inte bara fungerar till kängorna utan även till en äldre skinnsoffa. Tänk dock på att lädret tenderar att mörkna kraftigt pga den feta produkten.

Renovateur från Saphir är förmodligen en av världens främsta allroundprodukter. Den är mindre fet än kräm eller fett och saknar pigment vilket gör att det fungerar på alla nyanser av skinn. Perfekt som bas till såväl dressade och lediga skor.

En lite mer ovanlig produkt Burgol som är en så kallad sulolja speciellt framtagen för att vårda lädersulan på herrskor som med tiden kan torka ut och riskera att spricka.

 

När man skall inhandla dessa olika produkter är det viktigt att man utgår från sina egna skor och behov. Att ha en grundläggande allroundprodukt så som Renovateur är något vi rekommenderar alla men även en pigmenterad kräm i svart för svarta skor. Beroende på vad man vill uppnå med sina bruna skor finns det många olika vägar att gå med dessa krämer. Vill man att skon skall uppnå en patina snabbare kan man välja en något mörkare nyans än lädret, vill man bromsa åldrandet så väljer man med fördel en något ljusare kräm. Vad många inte känner till är att det kan ge ett fantastiskt resultat om man i en brun sko använder en kräm med röda nyanser i för att ge en varmare ton. På så sätt kan man styra tonen i sina skor beroende på val av kräm. Applicera alltid skokräm sparsamt i små mängder och vänta några minuter innan man borstar upp en glans eller torkar av krämen med en trasa. 

 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide

Andra artiklar om varumärkena: Saphir
#1 Raderad säger
2013-08-05 13:04 - Anmäl

Intressant inlägg.

Jag har nyligen upptäckt Saphirs premiumlinje och är mer än nöjd. Särskilt roligt är det att experimentera med färg och, efter lite bensinbehandling och tvätt, färga om gamla skor som jag tröttnat på.
#2 Raderad säger
2013-08-05 15:20 - Anmäl

Kul läsning, dock tycker jag att det finns många riktigt bra alternativ som också kostar betydligt mindre, vill man ha en riktigt bra slutfinish på skornas tåparti, så är Kiwis Parade Gloss klart bäst i klassen enligt mitt tyckte, och oerhört prisvärd.
#3 Andreas Weinås säger
2013-08-05 15:30 - Anmäl

#2 - Polish och Wax tar vi upp i nästa veckas del och Parade Gloss är mycket riktigt den produkt som lättast genererar hög glans. Dock bör man tänka på att Parade Gloss till skillnad från premiumtillverkarnas polish innehåller silikon vilket vid kontinuerlig användning kan torka ut skon och få lädret att spricka. Däremot är den produkten tveklöst den bästa för att skapa en "antiquing" dvs en flammig finish och för att skapa ett mörkare tåparti då den innehåller mycket pigment. Tillverkare som Edward Green använder Kiwi för sin avslutande finish på skorna men det är ingen produkt de rekommenderar att man använder som allroundprodukt.
#4 Halmstad säger
2013-08-05 15:56 - Anmäl

Jag tycker inte ett mörkt tåparti är snyggt, alls. Är jag ensam? Skiftningar, ja, men definitivt inte mer än tan till medelbrunt. Lino Ieluzzis monks ser faktiskt helt vedervärdiga ut i mina ögon, välklädd som han är i övrigt.

I övrigt gillar föredrar jag medelblanka skor. Tycker Saphirs premium vax ger en lagom yta på icke-svarta skor för att inte sticka ut för mycket mot övrigt klädsel. Polish är sällan intressant.
#5 Andreas Weinås säger
2013-08-05 16:03 - Anmäl

#4 - Det handlar ju ofta om att ge ett ökat liv och djup till skorna men kan hålla med om att de mest extrema skillnaderna inte är optimala.

Angående hur blanka man vill ha sina skor tycker jag ofta det beror på modell. En slät oxford till kostym är ju klart snyggare med högblank tå än en ledig plain toe eller longwing. Men sen fyller ju polishen mer funktion än att bara ge glans. Den skyddar även skon på ett betydligt bättre sätt än vad kräm gör men mer om detta i nästa veckas inlägg.
#6 Raderad säger
2013-08-07 13:15 - Anmäl

Hur vårdar man egentligen ett par skor som har skinn i olika färger (t.ex. spectators)? Är det renovateur som gäller då, eller använder man färgad skokräm och är väldigt nogrann med var den hamnar?
Ännu knepigare känns det ju också om skon har detaljer i tyg. Har t.ex. sett några varianter hos Herring där de mixat tweed och läder. Går det ens att se en sån sko som något som kommer hålla en längre tid?
#7 Halmstad säger
2013-09-07 13:37 - Anmäl

Jag kan verkligen rekommendera suloljan ovan. Jag har bara använt den på randen men vilken det blev otroligt bra resultat. Gick fint in i materialet utan kladd, och skönt att slippa att kladda med kräm på randen.
#8 skoprodukter säger
2016-01-31 00:40 - Anmäl

Bra artikel, definitivt ett sortiment vi kommer titta på för skoprodukter.se . Viktigt att komma ihåg är att skovård sker i flera steg. Innan man använder skokräm eller skolotion bör man rengöra skorna ordentligt. Använd en fuktig duk eller ett rengöringsskum som passar ditt skomateriel.

Kolla gärna in våra skovårdsguider på skoprodukter.se om du har funderingar kring skovård.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.