Manolo logotype

5 x Vintage Rolex

5 x Vintage Rolex
I klockornas värld är det svårt att komma ifrån att Rolex är kung. Det är inte bara kronan i företagets logga men de faktum att det är ett av världens absolut starkaste varumärken oavsett bransch. Få klocktillverkare har lyckats med bedriften att kunna tilltala en så bred målgrupp och såväl inbitna samlare som nyrika lottovinnare har stor respekt för varumärket och dess produkter. I dagens inlägg skall vi titta på de modeller som genom rätt bärare, kvalitet och marknadsföring gjort företaget till vad det är idag.

Rolex har på inget sätt varit ett dussinmärke genom historien men hade långt ifrån samma lyxstatus under 50- och 60-talet. Då låg man i framkant med att bygga det som så ofta benämns som "tool watches" med ett specifikt syfte och ofta marknadsledande inom just detta. 

Genom historien har vi sett ikoniska modeller som Submariner, GMT Master, Daytona men även de mindre kända så som Milgauss, Sea Dweller och Explorer. Alla oavsett popularitet har varit designade för ett specifikt ändamål om det så rör sig om tidtagning, djupdykning eller grottklättring. 

Vi har valt att titta på våra fem favoriter ur företagets historia.

Rolex Submariner är en av företagets mest ikoniska och kända modeller här i form av referensen 5513 från 1960-talet. En referens som på bästa möjliga sätt personifierar Vintage Rolex. Matta målade tavlor med gulnade index, välvda plexiglas och en svagt blekt vridring. (hqmilton.com)

Rolex enda kronograf har genom historien hetat Daytona och var under långa perioder en svårsåld modell då den hade ett manuellt urverk och skruvad krona. Dock fick dessa modeller ett enormt uppsving i samband med Rolex släpp av den automatiska Daytonan i slutet av 1980-talet. Idag betingar ett exemplar av referensen 6263 på bilden minst 20 gånger vad den kostade under 70- och 80-talet. Modellen kom även med en "exotisk" tavla som även kallas Paul Newman efter klockans legendariska bärare.

Rolex utvecklade under tidigt 1950-tal en specifik klocka för flygbolaget PanAm som möjliggjorde för piloterna att kunna hålla koll på två tidszoner genom en extra 24 timmarsvisare i kombination med den blå/röda vridring som indikerade natt och dag. Detta exemplar är ett ur den första generationen i referensen 6542 och kommer från toppsäljaren Eric Ku. (10pastten.com)

En modell som fick förvånansvärt lite kärlek genom åren var Rolex Milgauss. Utvecklad för att klara av platser med stark magnetism och användes bland annat av en rad forskare på CERN i Schweiz. Urverket omslöts av mjukt järn som skyddade klockan från att bli magnetiserad vilket påverkar gången kraftigt. Som med alla Rolexmodeller som sålt mediokert blev Milgaussen senare likt Daytonan ett eftertraktat samlarobjekt och för några år sedan släppte Rolex för första gången på många år en ny Milgauss i tre versioner.

Rolex absoluta flaggskepp under 60, 70 och 80-talen var den ikoniska modellen Day-Date. Modellen karaktäriserades av att den som första rolexmodell kunde visa både dag och datum på tavlan och fanns endast i ädelmetallerna vit, röd och gulguld samt platina. Modellen marknadsfördes ofta som en klocka för de som styr världen och fick satt på såväl direktörer som en rad presidenters handleder vilket tillsammans med den specifika länken gav modellen sitt smeknamn "president". (MatthewBaininc.com)

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Klockor

Andra artiklar om varumärkena: rolex
#1 Raderad säger
2013-08-24 18:33 - Anmäl

Kul serie, med särskild kudos för att ni uppmärksammar den underskattade Milgauss. Men med det sagt: Inte fasiken är Rolex "kungen" av klockor?

Dom flesta skulle ändå ge titeln till PP, med AP, VC och (om man inte är fån-konservativ) Lange som runners-up.

Sen tror säkert kreti och pleti att Rolex gör dom finaste klockorna. Men att kröna någon utifrån det kriteriet är ungefär som att säga att Armani gör världens finaste kavajer, medan Attolini, Kiton et al förbigås med tystnad. Men detta är nu bara min uppfattning.
#2 Raderad säger
2013-08-24 21:13 - Anmäl

Submarinern är såklart ofelbar och absolut tidlös men Day-date kan vara en av de fulaste klockorna någonsin i den klassiska sfären.
#3 Andreas Weinås säger
2013-08-25 10:41 - Anmäl

#1 - det är viktigt att skilja på "klock-apor" och vanliga normala människor. Att Rolex är kungen av klockor baserade jag helt enkelt på att de likt Levis inom jeans är det klart starkaste varumärket inom industrin.

Rolex har inte (på många år) byggt speciellt komplicerade klockor och ur ett tekniskt/mekaniskt perspektiv är tveklöst PP eller Lange på en högre nivå. Samtidigt har ingen dessa två i närheten av samma "habegär" hos den stora massan. Det finns inget varumärke som är så accepterat bland nördar, samlare, nyrika och vanliga människor.

#2 - är det boettformen du ogillar eller tavelkonfigurationen? Day Date bygger ju på samma tidlösa design som datejust.
#4 Andreas Weinås säger
2013-08-25 10:46 - Anmäl

Sen skall det tilläggas att även om PP, AP och Lange gör "finare" klockor så är det få tillverkare som har ett högre bruksvärde kombinerat med exklusivitet och design än Rolex. Jag skulle utan minsta tvekan känna mig bekväm med att bära en ny Submariner vid såväl djupdykning som på kontoret.

Få tillverkare har byggt så gedigna tåliga klockor genom åren att man idag utan större oro kan bära en sportklocka från 60/70-tal utan huvudbry på daglig basis.
#5 Raderad säger
2013-08-25 17:21 - Anmäl

Jag skulle säga att jag tycker boetten är riktigt ful men även placeringen och utformningen av veckodagsvisningen. Allt som allt gör det en klocka jag aldrig skulle sätta på mig ens om jag så fick den gratis.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Optimo hats, Chicago

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

In The Shop - Introducing: The Slim...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen