Manolo logotype

Skovårdsguiden - Skoblock

Skovårdsguiden - Skoblock
Kvalitativa herrskor sydda för att hålla i decennier är något vi på Manolo nämner var och varannan vecka. Men oavsett om det rör sig om ett par bespokeskor från John Lobb eller ett par prisvärda Meermin så kommer den avgörande faktorn för hur länge skorna håller ihop vara hur du som ägare vårdar dem. Vi har därför valt att göra en serie med allt man som konsument behöver för att ge sina exklusiva skor den vård de förtjänar.

Det finns ingen skovårdsprodukt som kommer påverka livslängden och utseendet på skorna mer än ett par skoblock. Skoblockens främsta funktion är att bibehålla skons form och även absorbera den fukt som uppstår efter en dags bärande. Det har debatterats flitigt över hur vida Cederträ är överlägset som material pga sin uppsugningsförmåga och doft men detta är snarare en fråga om personlig smak då t ex många av de bästa skotillverkarna i Northampton föredrar Lönnträ i sina skoblock.

Det bästa alternativet är så kallade lästade skoblock där skoblocken är anpassade efter exakta storleken och formen på skon den skall sitta i. Lästade skoblock är standard hos tillverkare i den översta prisklassen och ingår mer eller mindre alltid vid köp av ett par bespokeskor. Dock betingar lästade block ett förhållandevis högt pris och fyller endast en funktion ihop med skon i samma läst. Därför fungerar det även utmärkt med ett par standardblock så länge de fyller ut skon på ett korrekt sätt. Vad man däremot bör undvika är så kallade fjäderblock som består av ett framstycke och en fjäder som sedan böjs bak i skon. Denna typen av skoblock riskerar att skada hälpartiet på skon och även pressa den från sin ursprungliga form. 

Den viktigaste tiden för skoblocken är efter skorna precis har använts. Att inte ha ett par skoblock i ett par sommarskor som står i garderoben över vintern är inte optimalt men långt ifrån lika avgörande som de paren som används regelbundet. 

Även om inköp av skoblock kan kännas som en tråkig utgift är det otroligt väl investerade pengar då blocken håller minst lika länge som skorna och för en bråkdel av pengarna kan de åtminstone dubbla livet på en kvalitetssko.

Ett par lästade skoblock i tre delar från ungerska Laszlo Vass. Blocken är tillverkade i samma form som lästen på skorna och hjälper på så vis skon att efter varje användning återfå sin ursprungliga form men till skillnad från tvådelade block kan dessa fylla ut hela skon vilket gör dem poplära hos många bespoketillverkare.

Lästade skoblock från Gaziano&Girling med en vacker Mahoganyfinish. Blocken är betsade för att uppnå glans och inte lackade då detta skulle motverka uppsugningsförmågan.

Ren och skär konst från St Crispin som för att minimera vikten på sina lästade skoblock svarvar ut allt onödigt material. Även översta bilden.

Svenska skoaktiebolaget har tagit fram en egen linje betsade skoblock i fyra nyanser tillverkade i Northampton och kostar 800kr.

Justin Fitzpatrick som driver skobloggen "The Shoe Snob" har tagit fram ett par fjäderlätta resblock i plast som fyller ut skorna perfekt i resväskan och under semestern.

Herrstil.se säljer en av marknadens mest prisvärda skoblock från Aquila Shoe Care. Tillverkad i amerikansk röd ceder med fjädring i både längd och bredd. Kostar 249kr/st eller 149kr vid köp av 8st eller fler.

 

För prisvärda alternativ som inte är anpassade till en specifik läst eller tillverkare kan vi rekommendera Herrstil, Skolyx och Bexley som alla erbjuder väldigt fin mängdrabatt. 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide

Andra artiklar om varumärkena: Gaziano Girling Vass
#1 Raderad säger
2013-07-31 08:48 - Anmäl

Har länge funderat - Vad händer med fukten efter att fuktnivån i sko och skoblock är utjämnad? Borde inte blocket rimligtvis göra att fukten stannar inne i skon en längre tid?
Med det resonemanget borde blocken från St Crispin ha en överlägsen förmåga att torka ur skorna, då det rimligtvis borde gå betydligt fortare för fukten att ta sig ut i omgivande luft när träet är tunnare..
Andra tankar om det?
#2 Raderad säger
2013-07-31 08:59 - Anmäl

Härligt med en serie om skovård, ett av mina favorit-ämnen. Ser fram emot kommande ariklar.
#3 Halmstad säger
2013-07-31 11:07 - Anmäl

#1

Det är nog ingen större risk. Givet att ett skoblock inte är lackat eller behandlat utan helt "rått" trä, finns det mycket träyta att dra åt sig fukt. Vill man, kan man borra hål, eller räffla träet för att utöka den fuktabsorberande ytan ännu mer. Jag är själv rätt fixerad vid fuktproblemet och låter skor "ånga ur" någon timme eller två innan jag sätter i blocken. Om detta skulle påverka passformen, vet jag inte - inget jag märkt - men jag tar den risken för att minska mängden fukt blocket skall hinna ta upp före nästa användning. Det kan också hända att jag efter en dag byter blocken block mot ett par helt torra för att påskynda torkningsprocessen. Man kan känna blockets fuktighet genom att föra den mot kinden. Jag fuskar aldrig med skons viloperiod, nästan alltid tre dygn. Om jag fuskar använder jag hellre skon två dagar i rad, det viktigaste är att de torkar ur ordentligt före nästa användning. Sedan ser jag till att varje sko regelbundet får en ordentlig viloperiod på veckor eller månader. De lädersulade skorna får helt naturligt en säsongsvila under vintern, och de grövre gummisulade skorna veckovis vila under sommaren.
#4 Andreas Weinås säger
2013-08-01 09:28 - Anmäl

#2 - Trevligt att höra att du uppskattar inlägget. Hoppas att även de resterande delarna blir till belåtenhet.

#3 - Det låter som en väldigt bra princip och bygger ju lite på vad en skogarderob skall handla om. Att ha rätt skor för rätt tillfälle. Om detta innebär att man har 7 par svarta Oxfords eller 8 par mockaskor är ju individuellt beroende på användning men man bör absolut ha så pass många skor att man inte bär samma skor flera dagar i rad och även modeller som är anpassade efter väder och årstid.

Angående uppsugningsförmågan så är jag inte lika kinkig med detta då det är mest avgörande om man bär skorna varannan/var tredje dag men har man ett antal skor att gå runt på kommer även mindre absorberande trä och behandlingar fylla den viktigaste funktionen i mitt syfte nämligen att behälla formen på skon. Rent praktiskt kan man använda ett par plastblock från Justin FitzPatrick i inlägget och klä framstycket i ett tidningspapper. Kommer ge minst lika bra uppsugning som trä, kan bytas ut och är osynligt i skon.

Inget jag rekommenderar före "riktiga" block men ett alternativ om man vill påskynda fuktabsorberingen.
#5 Kopparstaden säger
2013-08-01 11:48 - Anmäl

#1 - Här håller jag med Halmstad. Om skorna är riktigt fuktiga låter jag också de stå utan block ett tag, normalt från det jag kommer hem tills jag går och lägger mig. Är skorna blöta tex om det regnat eller om man tvättat sina mockaskor så fyller man skorna med tidningspapper och lägger dem på sidan. Är skorna riktigt blöta byter man pappret. När de sedan är hyfsat torra stoppar man in block.
#6 Halmstad säger
2013-08-01 21:15 - Anmäl

I väntan på vetenskapliga undersökningar får vi finna oss i att vi lägger betoningen lite olika. Det viktigaste är förstås att hålla koll på insidan av skon såväl som utsidan. Ett fuktigt läder är ju som bekant väldigt mycket skörare än ett torrt. Går man mycket med ett par skor kan det vara svårt att helt undvika slitskador på insidelädret. Passformen och hur mycket foten tillåts röra sig i skon spelar förstås också in.

När jag ryckte in som värnpliktig i flottan, fick vi av befälet det dåliga rådet att spara det ena paret av de utkvitterade, helt nya lågskorna till "finare tillfällen" och det andra paret till vardagsbruk. Efter ett halvår av intensiv nästan daglig användning kunde man riva innerlädret hos vardagsskorna som en våt servett.

Resblock i plast är naturligvis en riktigt bra idé även om jag hellre stoppar skorna strumpor i samband med resor. Även så, märker man att klassiska skor - bara i sig själva - adderar ansenlig vikt till resbagaget, speciellt de mera lantliga, gummi och stormwelt-utrustade.
#7 Raderad säger
2013-08-02 07:47 - Anmäl

För protokollet kan tilläggas att även jag är en "skoblocksbytare". Vet jag att skorna varit ordentligt fuktiga byter jag oftast block morgonen efter att jag satt i det första paret. I extremfall trycker jag istället tidningspapper som får sitta någon timme innan jag byter till ordinarie block.

#4 Jag köper inte att "det är mest avgörande om man bär skorna varannan/var tredje dag". Anledningen att man nyttjar intervallen är väl att skorna ska torka ur? Om man låser in fukten spelar det rimligtvis inte någon roll hur länge de får vila. (Därmed inte sagt att man kan hoppa över vilointervallen bara för att man har bra skoblock)

#6 Skoproblem i flottan: Fuktbekymret kan visa sig på olika sätt. Efter min grundutbildning, 18 timmars användning varje dag i 3 månader, tyckte jag det var läge att visa kängorna lite kärlek - nu skulle de ju användas på det fartyg de var tänkta för. När jag plockade ur sulan insåg jag att botten snarare såg ut som en uttrampad Roquefort än en känga. Istället för skovård blev det nya kängor.
#8 Andreas Weinås säger
2013-08-02 08:13 - Anmäl

#7 vad jag menade med 2-3 dagars vila var att det var i minsta laget och då eventuellt behövde hjälp att torka skorna. Har man fler skor att gå runt på blir detta inte ett problem då skornasfukt avdunstar ändå.

Efter att ha pratat med en väldigt insatt vän skall jag korrigera att det rör sig främst om Lönn och inte Bok hos de brittiska tillverkarna och enligt flera av dem är uppsugningsförmågan relativt låg i alla träslag. De menar t om att detta är bra då fuktigt trä sväller vilket knappast är optimalt i lästade skoblock. Blockens främsta funktion är således enligt dem att behålla formen och minska gåveck medan skon torkar naturligt.
#9 Raderad säger
2013-08-02 10:02 - Anmäl

#7: Skorna torkar även genom avdunstning utåt, genom skinnet. Därför är det stor skillnad mellan skor gjorda av boxkalv och skor i corrected grain, där de senare stänger in fukten på ett helt annat sätt. Av egen sur erfarenhet kan jag berätta att skor i corrected grain rentav kan börja mögla om man har skoblock i dem - i framfoten bildas ett nästintill lufttätt utrymme där fukten stängs in och sporerna kan få fotfäste (pun intended). Jag skrev till Loake och frågade om detta, de förnekade att det skulle vara ett problem...
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.