Manolo logotype

Passaggio Cravatte Del II - Tillverkning och Resultat

Passaggio Cravatte Del II - Tillverkning och Resultat
För några veckor sedan skrev vi del I om det lilla men väldigt högt aktade accessoarföretaget Passaggio Cravatte här på Manolo. Idag är det dags för en kortare genomgång av hur en slips tillverkas samt hur resultatet blev på slipsen vi valt att göra.

Passaggio Cravatte arbetar som tidigare nämnt uteslutande med bespoketillverkning och har således inga färdiga produkter utan allt tillverkas på beställning av kunden. Vi valde att göra en slips som skulle fungera i många sammanhang och valet av tyg föll på en elegant buteljgrön grenadineväv i 100% silke. 

Grenadine som tyg är en närmast perfekt blandning mellan formella sidenslipsar och ledigare virkade modeller. Strukturen i tyget ger liv men har fortfarande en lyster och form som gör den fullt lämplig även i mer formella sammanhang. Valet av buteljgrönt gjordes på grund av nyansen fantastiska kombinationsmöjligheter och då framför allt med mörkblått och vitt. Vårt mål var helt enkelt en slips av högsta möjliga hantverk och kvalitet som fungerar till en marinblå eller grå kostym i s150 såväl som en ledig kavaj i bomull. 

Vi valde en bredd på 8cm som är modern utan att bli för trendig och en längd på ca 147 cm. Detta är självklart personligt och beror främst på längden i bärarens överkropp samt val av slipsknut. Vi förespråkar alltid en relativt hårt knuten enkel four in hand samt en längd där slipsens fram och bakstycke når precis till bältet. 

Konstruktionen på slipsen är en äkta seven fold och som Gianni berättar är det endast några få tillverkare i världen som fortfarande tillverkar slipsar med endast två bitar av silke. Det finns sju "hemliga" sätt att vika och konstruera slipsar med endast två delar och det är en neapolitansk hantverkstradition som sträcker sig över 100 år bakåt i tiden. 

Slipsens bägge avslut valde vi att få ofodrade vilket innebär att man handrullar och syr avslutet på slipsen utan ett bakstycke vilket ger en väldigt lätt och ledig känsla. 

 

Materialet som i detta fallet är en grön grenadineväv.

Materialet inspekteras noga för hand för att upptäcka eventuella defekter och slätas försiktigt ut med ånga. Väven placeras på ett stort stycke papper och hålls på plats av ett antal tyngder. Pappret är till för att inte väven skall glida under tillskärningen.

Slipsens mönster läggs ut på tyget och placeras så att trådrakan ligger i rätt riktning på bägge mönsterbitarna.

Väven kritas upp inför tillskärningen.

Ett av de viktigaste momenten är själva tillskärningen. Detta sker helt för hand och varje bit skärs ut individuellt för ett perfekt resultat. Det är av yttersta vikt att alla bitar har centrerats med trådrakan i samma riktning för ett optimalt fall.

De utskurna bitarna anpassas efter kundens mått och önskemål. Då allt tillverkas för hand och på beställning kan Passaggio Cravatte erbjuda alla längder och bredder.

Alla sömmar sys helt för hand och till skillnad från vad många i branschen kallar handsytt är detta helt utan maskinella moment. Genom att göra detta skapas flexibilitet i sömmen som leder genom slipsen och minskar risken för denna att gå av. Detta kallas även för "slip-stich".

Det färdiga resultatet! En otroligt vacker seven fold konstruktion som öppnar sig på baksidan av slipsen. På grund av det högt placerade stygnet kan man verkligen öppna slipsen och se hur den är vikt.

Vad är då våra reflektioner av Passaggio Cravatte efter att ha testat slipsen? 

Hantverket är tveklöst bland det finaste på marknaden och känslan av att få något tillverkat specifikt för dig som bärare är svårslaget. 

Företagets form på slipsarna (om man inte väljer att göra några personliga ändringar) har en något buteljformad silhuett vilket ger en relativt liten och nätt slipsknut vid valet av 8cm bredd. Detta går självklart att korrigera genom att be om mer vidd vid knuten.

Det ofodrade avslutet och seven fold konstruktionen är makalöst välgjorda och den senare ger en något assymetrisk fodring till slipsen då antal vik inte är fördelade jämnt på bägge delar. Detta är en smaksak och önskar man en mer symetrisk form kan man istället be om en 6-fold eller 4-fold men vi gillar känslan på samma sätt som en lätt assymetrisk four in hand är att föredra framför en "perfekt" windsor.

Priserna på en skräddarsydd slips från Passaggio Cravatte varierer beroende på material och konstruktion. För en klassisk konstruktion och en seven fold i tre delar silke ligger priset på mellan 135€ - 175€. Vill man däremot ha en slips i en eller två delar silke vilket Passaggio är mer eller mindre ensamma om på marknanden kommer priset ligga på mellan 185€ - 300€. Detta beroende på hur mycket material som går åt.

Sen är det som alltid med produkter inom Bespoke att det kan vara svårt att föreställa sig resultatet då allt tillverkas på beställning men är man tydlig i sina önskemål om vad man vill ha är Passaggio Cravatte onekligen ett av världens absolut intressantaste alternativ när det kommer till slipsar. 

Om ni läsare är intresserade av att låta sy upp en egen drömslips kan ni besöka www.passaggiocravatte.com eller kontakta Gianni på cerutti.gianni@gmail.com så kan han hjälpa er med svar på frågor och vilka valmöjligheter ni har. 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer

#1 Raderad säger
2013-07-15 19:12 - Anmäl

Underbart, Andreas!
#2 Raderad säger
2013-07-16 11:55 - Anmäl

Bra reportage med mycket fina bilder, men hade gärna sett slipsen i ett sammanhang.
#3 Raderad säger
2013-07-16 14:28 - Anmäl

Härlig artikel. Gillar tygvalet! ;)

Vill gärna betona just detaljen om slipsknutens längd, vilken betyder väldigt mycket för hela slipsens framtoning och känsla. Var mycket tydlig med önskemålet om slipsbredd vid knuten vid beställning.
#4 Raderad säger
2013-07-17 22:48 - Anmäl

Informativ artikel med sagolika bilder, en mycket uppskattad kombination!
#5 Raderad säger
2013-07-18 12:26 - Anmäl

Riktigt snyggt!
Andreas, på tal om slipsar, skulle man kunna få se ett inlägg om E.G. Cappelli någon gång i framtiden? Köpte min första slips därifrån för någon vecka sedan och känslan/kvaliteten är superb!
#6 Andreas Weinås säger
2013-07-18 12:44 - Anmäl

#1 - Tack så mycket Herman! Jag vet att även du gillar Passaggio!

#2 - Det skall jag tänka på i framtiden. Normalt sett så blir det sällan "outfit" relaterade bilder här på manolo men det kan absolut göras undantag när det kommer till MTM resultat och slipsar etc.

#3 - Tack! Grönt är som sagt en väldigt underskattad nyans på slips enligt mig. Svårigheten med att styra vidden på själva knuten är ju när man gör bespoke och inte har en provslips att utgå från. Har man dock testat Passaggio är det rätt enkelt att korrigera för nästa köp om man nu mot förmodan skulle vilja ändra något.

#4 - Tack för de vänliga orden! Feedback uppskattas enormt och det var väldigt roligt att skriva artikeln.

#5 - E.G Cappelli kan mycket väl komma att dyka upp här på Manolo i framtiden. Det är inget som är bokat i nuläget men det är som du säger en tillverkare i den allra högsta ligan med som jag förstått väldigt rimliga priser om man köper direkt på hemsidan.
#7 Raderad säger
2013-07-18 14:28 - Anmäl

Förvånansvärt billigt för något som är helt bespoke. Det verkar ligga ungefär i samma prisklass som Hermés, och om valet är mellan något helt bespoke och något som inte är det så vet jag vad jag hade valt... ;)

(Sen tycker jag inte att Hermés gör särskilt snygga slipsar, men det är en annan sak)
#8 Andreas Weinås säger
2013-07-18 16:59 - Anmäl

#7 - Då prisbilden varierar rätt kraftigt hos Passaggio (och Hermès för den delen) är det så klart svårt att jämföra. En RTW slips i siden från Hermès låg senast jag besökte en av deras butiker på 150€. Då var det en klassisk konstruktion och inga folds.

Personligen älskar jag kompromisslösheten hos Hermès och vissa av deras vackra mönster men som slipstillverkare är de inte ens topp 5 i min bok.
#9 Raderad säger
2013-07-19 00:19 - Anmäl

Andras- Ja, det är klart att det är svårt att jämföra, särskilt bespoke. Jämför man dock prisintervallet du angav ovan (135€ - 175€) med priserna på Hermés hemsida så är det relativt lika, då många av deras slipsar ligger runt 1500 (dvs runt 175 euro).

Inte heller hos mig är Hermés på topp fem. Även om de är välgjorda så skulle jag inte använda en slips jag inte tycker är snygg (vilket få av deras slipsar är enligt mig). Jag skulle mycket hellre lägga 1500 spänn på en bespokeslips (eller Drakes, E. Marinella osv.). :)
#10 Raderad säger
2013-07-26 10:40 - Anmäl

Väldigt fint!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.