Manolo logotype

10 x Full Brogues

10 x Full Brogues
Släta oxfords till mörk kostym och lediga loafers till bara anklar. Var modell har sin plats men frågan är om det är någon skomodell som har ett så brett användningsområde som ett par full brogues. Beroende på modellens material, nyans och läst kan den bäras till såväl kontoret som ett par råjeans på semestern.

Först och främst bör vi kanske klargöra vad som definerar en Full Brogue. Modellen kan tillverkas i såväl oxford- som derbyutförande dvs med både öppen och sluten snörning. Vad som dock alltid är förknippat med modellen är kombinationen av en periforerad så kallad wingtipsöm samt en broguemedaljong i tåpartiet. En modell med dessa detaljer kan man tycka borde vara relativt begränsad i sitt utseende men detta är långt ifrån fallet. I en ljusare nyans av mocka och lädersula blir modellen både avslappnad och somrig precis som samma modell i Cordovan, grain eller mörkt kalvskinn med grov Dainitesula lämpar sig ypperligt för höst och vinter. 

För de som finner att klassiska herrskor tenderar att kännas väl formella gör sig full brogues i ledigare utförande ofta väldigt bra till en avslappnad look. Här i form av Trickers "Keswicks". (LeatherSoleHawaii)

Aldens Longwing i ljus mocka är en ledig vår och sommar tolkning av modellen. (Leffot)

Church´s ikoniska modell Grafton i mörkbrunt kalvskinn och robust Dainitesula representerar den andra delen av året. En modell som klarar en svensk höst och vinter med bravur.

 

Modellens material och sula är inte det enda som spelar in. Valet av läst och tillverkare kan göra en enorm skillnad. Modellerna ovan har alla en ledigare öppen snörning men full brogues gör sig som sagt även otroligt bra i en mer formell tappning som oxfordmodell. Då modellen enligt många begränsas från de mest formella stunderna pga den kraftiga broguemönstringen är oftast en nyans av cognac, chestnut eller chokladbrunt att rekommendera även om ett par full brogues i svart är en amerikansk och brittisk klassiker till vardagskostymen. 

 

Edward Greens klassiska full brogue "Falkirk" har en lite unik design med en uppsjö av broguemönster längs med skon. Här i ett MTO utförande från Skoaktiebolaget.

Italienska Bontoni gör några av landets finaste skor där finishen alltid är av högsta klass.

Full broguemodellen "Budapester" från Laszlo Vass i cordovan av nyansen "saddle shell" och på tillverkarens elegant rundade F-läst.

Handsydda full brogues från St Crispin som fått en helrenovering och sulats om på fabriken. En handrandsydd sko kan mer eller mindre sulas om hur många gånger som helst så länge ovanskinnet är i gott skick. (Leffot)

Gaziano&Girlings Full Brogue "Rothschild" i nyansen vintage Cherry på företagets eleganta DG70-läst.

Crockett&Jones "Clifford" på den svagt mejslade Handgrade-lästen 341. (Även på översta bilden i svart).

Spanska Carmina har i modellen 922 en väldigt fin och prisvärd full brogue. Här i mörkbrunt skinn på Rain-lästen. (skoaktiebolaget)

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor

#1 Raderad säger
2013-07-11 20:48 - Anmäl

Slimmade och dressade brogues kan vara grymt snygga. I princip alla oxfordmodellerna ovan, t ex.

Däremot - med risk för att svära i kyrkan - så tycker jag inte att grova brogues med tung läst och brutala hål är särskilt snyggt. Jag vet att det har varit högsta mode i ett par år. Men alla dessa överdrifter i klass med t ex Trickers Bourton har fått mig att associera till Foppatofflor mer än något annat. Sen får ni dissa mig för det om ni vill.
#2 Halmstad säger
2013-07-11 23:17 - Anmäl

#1

Går du någon gång i grövre skor och i så fall vilken modell och konstruktion?
#3 Andreas Weinås säger
2013-07-12 12:48 - Anmäl

#1 - Jag tycker inte det är att svära i kyrkan då det är näst intill en helt annan skomodell i det utförandet. Alla har sin stil i kläder och detta resulterar ju allt som ofta i i viss smak på skor.

Jag föredrar även jag vanligtvis slankare full brogues med sluten snörning då jag normalt bär en mer skräddad klädsel men jag trivs även oerhört bra i ledigare tolkningar till cargos (det är att svära i kyrkan) eller jeans.
#4 Raderad säger
2013-07-12 13:30 - Anmäl

#1 Tycker inte heller att det är att svära i kyrkan.. Personligen så tycker jag bara om de grövre broguesen när det rör sig om kängor då blir det mer "balanserat" med de större hålen och en grövre sula.
#5 Raderad säger
2013-07-12 19:44 - Anmäl

@Halmstad: Jodå, jag har både kängor och skor i grövre utförande, typ lantliga modeller från både Trickers och andra. Men jag föredrar dom omönstrade. Jag gillar i övrigt rustika detaljer som typ scotch grain läder etc.

Kul att se att folk delar min uppfattning i viss mån. Jag trodde det bara var jag som inte går igång på supergrova broguesvarianter. Framför allt medaljongen tycker jag blir för mycket när hålen är lika stora som på just en Foppatoffel och lästen är lika bred.
#6 Halmstad säger
2013-07-13 09:18 - Anmäl

#5

OK, jag föredrar brogues på grova skor eftersom kraftiga skor lätt ser lite tråkiga, vardagliga och helt komfortinriktade ut när de är helt släta. Min smak är dock smal när det gäller grova brogues. Det skall vara svart dainitesula och inte vara för höga, utan klassiska, helt enkelt.
#7 Raderad säger
2013-07-21 23:13 - Anmäl

Gillar verkligen Broguesmönster. Broguemodellen "Budapester" från Laszlo Vass var snygga.
#8 Raderad säger
2013-07-21 23:13 - Anmäl

Gillar verkligen Broguesmönster. Broguemodellen "Budapester" från Laszlo Vass var snygga.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Hermes silk printing, Lyon: Factory...

Läs mer

Shoegazing

Reportage – TLB Mallorca Artista

Läs mer

Hodinkee

First Photos: The Patek Philippe...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen