Manolo logotype

The Tasseled Loafer

The Tasseled Loafer
Likt den dubbla munkskon som mer eller mindre dominerat de senaste fem åren har vi sett en ny klassiker komma tillbaka allt starkare på marknaden. Vi talar om den ikoniska tassel loafern. Ett klassiskt alternativ för vår och sommar som alltid väcker blandade känslor hos er läsare.

 

Tassel loafers är inget nytt begrepp och modellen har sitt ursprung från 1950-talets efterkrigstid då New England-baserade skoföretaget Alden var först med att prestentera en mockasin-inspirerad sko dekorerad med toffsar. Det sägs att de fick uppdraget av skådespelaren Paul Lukas som sett en liknande version av en snörsko under ett besök i Paris. I slutet av 50-talet lanserade Brooks Brothers en version av Aldens modell i sina butiker vilket på allvar satte modellen på marknaden.

I samband med 60-talets preppyexplosion fick modellen ett enormt genomslag och är idag lika signifikativ för stilen som madrasrutiga kavajer, kabelstickade tröjor eller manschesterbyxor med broderade emblem. 

Modellen 563 från amerikanska Alden får ses som det närmsta ursprungsmodellen man kan komma i det befintliga utbudet. Här i Cordovan från Horween i den klassiska #8 nyansen. (Leffot.com)

 

 

 

Ett prisvärt alternativ i budgetsegmentet är Mallorcabaserade Meermin som genom en kostnadseffektiv produktion i Kina kan erbjuda prisvärda randsydda skor under 2000 kronor.

    

 

 

 

 

 

Christian Kimber lanserade för ungefär ett år sedan sin egen linje med Tassels och chukkas uteslutande i mocka. Ett avslappnat alternativ i mörkgrönt är vår favorit som passar perfekt till lediga bomullsbyxor eller jeans sommartid.

 

 

 

 

Alfred Sargent har i Handgrade-kollektionen en fantastisk tassel i form av Carroll med ett lite annorlunda formspråk och ett hantverk av högsta kvalitet. (Leffot)

 

 

 

 

 

Ingen skoartikel känns komplett utan ett inslag från John Lobb. Här i form av den eleganta Truro i den lätt flammiga nyansen "Bracken Misty Calf".

 

 

 

 

Klassikern "Cavendish" från Crockett&Jones gör sig i vår mening allra bäst i den rödbruna mockatonen "Polo Suede". En nyans som skall ha uppkommit sedan Ralph Lauren gjort en signifikativ Private Label-order till sin preppylinje "POLO" i detta utförande.

 

 

 

 

Även om tassel loafers gör sig allra bäst i ett ledigt utförande finns det likt de dubbla munkskorna har även modellen sin charm i svart utförande. Här från Church´s i form av deras modell Keats.

Översta bilden  - Santoni från tyska butiken Braun

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor

#1 Raderad säger
2013-06-11 14:43 - Anmäl

Finfint. Tassel loafern, och egentligen loafern som helhet, är snyggt men svårt att lyckas med.
Enligt min enkla mening ligger nyckeln till att undvika gubb-fällan att välja en loafer med "långt" ovanläder (nu kommer det nog någon sko-expert och rättar terminologin). Ju kortare tå desto gubbigare. Christian Kimber- resp. John Lobb-skorna ovan är enligt min mening på rätt sida denna hårfina linje, medan Church's-modellen på sista bilden troligen hamnar på "fel" sida av den.
#2 Raderad säger
2013-06-11 15:23 - Anmäl

Långa solbrända ben, korta shorts och bara anklar räddar gubbstämpeln, imo.
#3 Halmstad säger
2013-06-11 15:54 - Anmäl

Faktisk ålder på bäraren räddar gubbstämpeln. Som alltid.
#4 Raderad säger
2013-06-11 16:12 - Anmäl

Vågat att lämna Carminas tassel utanför. Får inte bli för hypat :)
#5 Raderad säger
2013-06-11 16:22 - Anmäl

Måste säga att faktisk ålder inte har något med gubbstämpeln att göra. Lalle är ju 55! Få personer bär upp loafers som han. Det viktigaste är ju stilen i övrigt och vilken modell man använder. smala byxor som med no break och en relativt slank loafer är det som gäller.
#6 Raderad säger
2013-06-11 18:04 - Anmäl

@Halmstad

En converse är alltid töntig, oavsett ålder.
En tassel kan se jävligt gubbig ut, oavsett ålder.

Kontentan är väl att du alltid kan göra något åt snygga skor, tassels passar inte till vidare byxor eller med en harrington. Ett par smala gråa Incotex utan break med linneskjorta i elfenbensvitt med ett par bruna mocka är inte gubbigt, men smaken är ju som den är :-).
#7 Halmstad säger
2013-06-11 18:27 - Anmäl

# 6

Inte alls. Kläder, skor och accessoarer är ingenting utan sin bärare och är man tillräckligt ung blir inget gubbigt, möjligen lill-gammalt.
#8 Andreas Weinås säger
2013-06-11 18:49 - Anmäl

#1 - Håller helt med och jag tror personligen att det är längden på plösen som du syftar till som avgör känslan.

#4 - Carminas tassels är grymma men kommer figurera inom kort här på Manolo ändå så lagom är bäst ;)
#9 Raderad säger
2013-06-11 19:03 - Anmäl

Folk inklusive jag själv styrs nog mer än vi tror av vad vi ser andra ha på sig, även när vi tror att det är vi själva som just fått en unik uppenbarelse om vad som egentligen ser bra ut. Så kanske kommer tasseln att bli lika utbredd som munkskon om ett tag, när vi fått en kritisk massa av early adopters som kan sätta snöbollen i rullning. Men om jag ska vara ärlig så tvivlar jag på det.

Jag tycker att bl.a. Aldens och JLs modeller ovan är vackra som, så att säga, bruksföremål i sin egen rätt. T ex om man skulle se dom på en skohylla. Men jag har svårt att se dom på mina egna fötter.

Frånsett gubbstämpeln som andra redan har nämnt så är det ju något feminint över tofsarna. Den som kan bära ett par tassels med stil kan nog plocka desto fler credd-poäng. Men då krävs det inte bara att han är ungdomlig (eller ung, i Halmstads bok) utan också att han är synnerligen trygg i sin manlighet. I så fall kan det funka.
#10 Andreas Weinås säger
2013-06-11 19:39 - Anmäl

#9 visst kan det vara så men om vi skall vara ärliga är väl inte tassels mer extrema än de dubbla munkskorna som fick ett väldigt svalt mottagande för si sådär fem år sedan. Sen har ju tassels en begränsning i att det är en mer säsongsbaserad skomodell men man ser ju redan tecken på att Early adapters har anammat dem till både kavaj och skinnjacka.

Angående den eviga frågan om gubbighet så handlar det för mig om hur man bär dem. En "korrekt" klädsel tagen ur en stilbibel blir direkt mindre ungdomlig men det måste vara ett personligt val. Tassels i kombination med kortare byxben och en okonstuerad kavaj är för mig både ungdomligt och bärbart.
#11 Raderad säger
2013-06-11 20:02 - Anmäl

@Andreas: Nej tassels är knappast mer extrema än double monks i bemärkelsen att de skulle se mer udda ut. Men munkskor oavsett antal spännen får nog många med mig att associera till musketörer o dyl. Medan tofsar helt enkelt tenderar att ge associationer till "kvinnligt könskodade" föremål, för att nu knyta an till ett språkbruk som väl är vanligast bland dom som knappast köper klassiskt vackra kläder i vilket fall som helst. Det är min viktigaste invändning, snarare än åldersaspekten.

Men vi får väl se vem som har rätt i slutändan. Jag blir inte extremt förvånad ifall Zara m fl tillhandahåller tassels våren 2014, precis som dom gör med monks och brogues idag.
#12 Raderad säger
2013-06-11 21:02 - Anmäl

@ Halmstad.

Du är medveten om att det argumentet inte håller hur långt ner som helst i åldrarna?

En grabb på 15 bast i ett par tassels med ett par FUBU brallor?

Angående manlighet i ett par skor med tofsar...

Kom igen? Vi pratar inte om 10håls Docs.. Tassel Loafers kommer alltid att vara svårjobbat för en "karlakarl", det är väl därför man köper dom?
#13 Andreas Weinås säger
2013-06-11 23:32 - Anmäl

#11 - Du behöver inte vänta till våren 2014...

http://www.zara.com/se/sv/herr/skor/mockasin-tofsar-c358057p1180031.html

http://www.zara.com/se/sv/herr/skor/mockasin-tofsar-kontraster-c358057p1123031.html

http://www.zara.com/se/sv/herr/skor/mockasin-tofsar-c358057p1096570.html

Sen förespråkar inte vi att man skall köpa tassels för att det är trendigt utan för att man gillar dem och kan se sig själv bära dem även om det är omöjligt att inte låta rådande trender och stilideal påverka ens uppfattning.
#14 Raderad säger
2013-06-11 23:46 - Anmäl

@Andreas: Ok, fair enough.

Sen hade jag ju hoppats på att ligga mitt i kurvan och acceptera tassels efter er men innan just Zara. Men så mycket för min modemedvetenhet :)
#15 Andreas Weinås säger
2013-06-12 00:54 - Anmäl

#14 - Säga vad man vill om Zara men de är sällan sist på bollen...

Lite av poängen med Fast Fashion företagen är ju att identifiera en efterfrågan och sedan med hjälp av en fantastisk logistik kunna erbjuda produkterna på extremt kort varsel.

Rätt vara på rätt plats vid rätt tid till rätt pris...
#16 Raderad säger
2013-06-12 02:49 - Anmäl

Jag var en mycket stark motståndare till tasselloafers tidigare men måste erkänna att nu börjar även jag mjukna. Modellerna i mocka från Zara och Christian Kimber var rätt stiliga. Tur att det är många skor kvar på listan innan det är dags för tasselloafers...
#17 Raderad säger
2013-06-12 08:37 - Anmäl

C&J Cavendish har ju en relativt kort överdel men är ändå en av de snyggaste modellerna. Se Les Freres Jo:
http://les-freres-jo.blogspot.com.au/
#18 Halmstad säger
2013-06-12 08:57 - Anmäl

Tasselloafers var helt mainstream hos den lite mera välklädda delen av gymnasister på 80-talet, så att det skulle finnas något inneboende "awkwardness" med dem är helt fel.
#19 Raderad säger
2013-06-12 11:08 - Anmäl

Har själv alltid haft lite svårt för tassel loafern, men efter jag sett dem på en vän ändrade jag direkt uppfattning och begav mig till närmsta herrekipering på nätet. Känns helrätt.

Angående "gubbighet" så tror jag att många ser bilden framför sig av relativt kort äldre man, med kavaj av kubisk form som slutar i knävecken på vederbörande. Det är iallafall min bild då jag sett flertalet sådan karlar under 90-talet i just det utförandet. Men med "rätt" utförande på övrig klädsel så tycker jag tasseln är ett givet inslag i skogarderoben.
#20 Andreas Weinås säger
2013-06-12 12:25 - Anmäl

#19 - Håller helt med! Mina mindre positiva associationer med tassels har ofta varit modeller med väldigt kort plös, wingtip söm och i nyanserna burgundy eller svart polished binder.

Ofta kombinerat med mindre väl sittande affärskostymer..

Ofta handlar det just om associationer till vissa plagg och passformer
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.