Manolo logotype

Stile Sciamat

Stile Sciamat
Italiensk toppkonfektion har i decennier mer eller mindre definierat hur en kavajaxel bör se ut och ett slag pikeras men för de som vill och vågar se förbi de stora varumärkena finns en rad intressanta mindre aktörer med en säregen stil. En av dessa är bröderna Riccis skrädderi "Sciamat".

Det hela startade 2002 när bröderna Valentino och Nicola Ricci grundade det lilla men mycket charmiga skrädderiet Sciamat. Namnet kommer från det persiska uttrycket "Scha-mat" eller schack matt.

Under skrädderiets tidiga år hade de anställda tillskärare men Valentino som var utbildad jurist tröttnade på tillskärarnas ovilja att kliva utanför sin egen husstil när det kom till kundernas önskemål och började själv utbilda sig i det prestigefyllda tillskäraryrket vid sidan av sin karriär. Idag har företaget både en RTW linje med måttsömnad samt skrädderiet där Valentino själv jobbar med tillskärningen vid bespoke.

När man pratar med den yngre brodern Nicola framkommer det tydligt att företaget har en unik stil, något som passar långt ifrån alla. Det är därför inte speciellt förvånande att  "L´Avvocato" Gianni Agnelli med sin personliga och något utmanande stil är en av brödernas största inspirationskällor.

Vad som framför allt kommit att känneteckna Sciamats formspråk är deras karaktäristiska "puff-axel", en axelkonstruktion de själva valt att kalla "Spalla Sciamat". Utöver detta har tillverkarens kavajer genomgående breda slag med en högt placerad gorget och ofta en hög knäppning.

Företagets kostymer och kavajer håller oavsett om det rör sig om konfektion eller bespoke en extremt hög nivå och betingar ett pris från strax över 20 000 kronor och uppåt för en RTW kostym beroende på material. Skrädderiets Bespoke är självklart något dyrare men här föredrar bröderna att lämna ut pris beroende på vilket tyg kunden väljer. 

Kavajen i detta fall visar på exakt den charm och personliga stil som Sciamat representerar. 

Svagt rundade utanpåliggande fickor är vanliga inslag hos Sciamat. Här med en diskret biljettficka.

Kavajens säregna "spalla Sciamat" med de tydliga vecken som bildas genom ett grunt skuret ärmhål. Ärmisättningen ger en konkavt sluttande axel som avslutas med en markerad men väldigt lätt uppbyggnad.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: Sciamat
#1 Raderad säger
2013-06-04 19:18 - Anmäl

Njae.

Kul att dom tar ut svängarna, kul att ni uppmärksammar det, och kul att vissa vågar bära deras plagg. Men för mig som är en vanlig dödlig så andas kavajen mest "lyxhipster".

För 20k kan man få fantastiska kavajer som inte föräras ett enda höjt ögonbryn utom från andra med intresse för klassisk stil. Och ärligt talat är det snarare en sån kavaj jag själv hade köpt om jag hade haft råd. Tyvärr.
#2 Raderad säger
2013-06-05 23:38 - Anmäl

Lite Willy Wonka-vibbar...
#3 Andreas Weinås säger
2013-06-06 18:42 - Anmäl

#1 - Håller helt med om att det inte är en kavaj för alla och jag mer än förstår att detta formspråk är rätt iögonfallande men vad jag gillar är att de kör på sin grej fullt ut och framför allt att de inte kompromissar med kvalitet, sömnad och material trots att det är en för den stora massan "svår" produkt.

Sen skall sägas att när kavajen bärs av en verklig person (testade Sciamats kavajer på Pitti Uomo förra året) så fyller axel och ärm ut den puffen så den blir klart mindre framträdande. Och när det kommer till bespoke kan de självklart erbjuda en mjuk skjortaxel om man som kund vill ha det. Jag hade mer än gärna burit i kavaj från Sciamat.

#2 - Glaset är rätt halvtomt enligt dig va?
#4 Raderad säger
2013-06-06 19:45 - Anmäl

#3 Du anar inte
#5 Raderad säger
2013-06-06 22:45 - Anmäl

@Andreas: Ja jag tycker det var kul att du lyfter fram det här märket hellre än att t ex skriva ännu en hyllningsartikel till Kiton utöver alla som redan finns att läsa. Men om jag ska vara ärlig så associerar jag mest till det underbara avsnittet av Seinfeld där Jerry tvingas uppträda i en pufftröja och säger "I don't want to be a pirate" :)
#6 Raderad säger
2013-06-07 16:04 - Anmäl

Tycker också att axlarna är lite för mycket för min smak.
Men jag undrar mest över lutningen på fickorna. Jag köper att man har fickor som lutar bakåt, för då blir det lättare att sticka ner händerna i dem (jag gör det själv sällan, men har förstått att det förekommer), men lutningen på de här fickorna känns helt ologisk.
#7 Raderad säger
2013-06-07 19:48 - Anmäl

Vackert, i vanlig ordning från bröderna Ricci. Jag har ofta förundrats över den så att säga omvända lutningen på frontfickorna, i jämförelse med vanliga slanted pockets. Skulle vara väldigt intressant att höra deras eget resonemang bakom de penseldragen i designen :D

Nevertheless, vill jag ha en kavaj från Sciamàt, inget snack om saken.
#8 Raderad säger
2013-06-11 02:09 - Anmäl

Fuck yeah Sciamat!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.