Manolo logotype

Detaljnivå - Rubinaccis bröstnäsdukar

Detaljnivå - Rubinaccis bröstnäsdukar
I en modeindustri där märken kan erbjuda ett helhetskoncept från kostymer och kavajer till accessoarer och skor är det ibland härligt med de där närmast ikoniska produkterna som starkt förknippas med varumärket och även om de inte är en del av kärnverksamheten har de bidragit till företagets själ. Ett exempel på detta är bröstnäsdukarna från neapolitanska skrädderiet Rubinacci.

 Rubinacci är ett av italiens och Neapels äldsta och mest anrika skrädderier, ofta hyllade för deras så kallad "soft tailoring" och den tydligt neapolitanska silhuetten. En silhuett vissa hävdar att företaget t om kan ses som grundare till. 

Utöver ett skrädderi i världsklass har Rubinacci sen starten alltid varit förknippade med ett fantastiskt utbud av accessoarer av högsta kvalitet. Det har rört sig om slipsar, scarfs men framför allt är det företagets bröstnäsdukar och pochetter som sticker ut. 

Material i finaste silke i all ära men vad som är Rubinaccis kanske främsta styrka är de helt unika porträtten och balansen mellan olika färger och nyanser som stundtals är ren konst. 

Vi fick möjlighet att låna med oss ett par av märkets näsdukar från den svenska agenturen Leaves&Tung och blev än mer imponerade av detaljnivån på produkterna under fotograferingen av dem. 

I ett stort utförade på ca 45cm x 45cm fyller näsdukarna ut bröstfickan perfekt.

Spännande motiv som i detta fall en karta över medelhavet med detaljer anknytna till Neapels historia är ett genomgående tema hos Rubinacci.

Lite av charmen med en bröstnäsduk är ju att det är egentligen bara du som bärare som vet vad det är när den ligger vikt i bröstfickan.

Vad som fått många att fastna för Rubinaccis näsdukar är de många lättmatchade och vackra nyanser som finns representerade i näsdukarna. Det ger mot vad många tror ofta mindre konstrast med en kraftigt mönstrad näsduk än en enfärgad sådan.

Fina rullade kanter och ett silke i absoluta världsklass.

Oavsett om man föredrar en puff-vikning eller att mest knyckla ner näsduken i bröstfickan finns det möjlighet att ta upp en rad nyanser ur den övriga klädseln.

Rubinacci fodrar även sina skräddarsydda kavajer med samma motiv och material som företaget använder till bröstnäsdukarna.

Rubinacci släpper även då och då nya motiv som vid lanseringen av deras nya butiker världen om. Ofta med anknytning till landet eller staden i åtanke. Utöver bröstnäsdukar tillverkas även större scarfs för dam med samma motiv. Det sägs även att Rubinacci fick uppdraget att producera sjalar och scarfs åt Hermés under 70 och 80-talet och har varit de som tagit fram flera av de ikoniska motiv och mönster åt det franska företaget under denna period.

Rubinaccis bröstnäsdukar finns i nuläget endast representerade i Sverige hos Hans Allde på Birger Jarlsgatan i Stockholm och kostar ca en tusenlapp. En perfekt present enligt oss till en stilintresserad man som värderar såväl hantverk, historik och estetik och något att bära i bröstfickan i resten av livet.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer

Andra artiklar om varumärkena: Mariano Rubinacci
#1 Halmstad säger
2013-05-27 18:56 - Anmäl

Har du varit runt något i Neapel, Andreas? Jag hade en högst improviserad utflyktsdag från Sorrento till Neapel för flera år sedan och det var definitivt inte så att man snubblade över de ikoniska skrädderierna eller ens bättre ekiperingar. Jag skyller i första hand på dålig förhandsresearch men Google Maps på adresserna ger så här i efterhand mest anonyma, ärrade fasader av typisk syditaliensk standard helt utan skyltar.
#2 Andreas Weinås säger
2013-05-27 20:52 - Anmäl

#1 - Som du är inne på romantiseras ibland Neapel som trots allt är en stad med rätt mycket problem. Dock kommer några av de i mina ögon mest intressanta skrädderierna därifrån så som Rubinacci, Attolini, Isaia, Napoli Su Misura mfl.
#3 Raderad säger
2013-05-28 11:02 - Anmäl

De flesta välkända skrädderierna ligger i samma område nära vattnet tillsammans med Prada, Gucci, Tod's, Fay etc och de gånger jag varit där har jag inte blivit besviken! Marinella, Attolini och Rubinacci tillsammans med en mängd mer modest prissatta alternativ inom en radie av ett par hundra meter. Ren och skär lycka!
#4 Raderad säger
2013-05-28 12:23 - Anmäl

Andreas, vad är din inställning till sidennäsduk tillsammans med sidenslips. Att de inte ska helmatcha är självklart men en del verkar mena att det blir för mkt siden med både och. Därför kör jag ofta linne eller bomull i fickan om jag har slips men siden när jag inte har slips. Vad tycker du?
#5 Raderad säger
2013-05-28 12:23 - Anmäl

Andreas, vad är din inställning till sidennäsduk tillsammans med sidenslips. Att de inte ska helmatcha är självklart men en del verkar mena att det blir för mkt siden med både och. Därför kör jag ofta linne eller bomull i fickan om jag har slips men siden när jag inte har slips. Vad tycker du?
#6 Raderad säger
2013-05-28 17:43 - Anmäl

#4 Alltså, ser det bra ut så ser det bra ut och jag ser ingen anledning att det kommer se ut o vara för mycket siden bara för du har både näsduk och slips i silke.

Ta upp någon färg från det ena eller de andra, men inte mer. Tex röda slipsen från sista bilden och näsduken på bilden över.
#7 Andreas Weinås säger
2013-05-28 23:54 - Anmäl

#4 - Ser inget problem i att matcha flera accessoarer i samma material. Jag försöker i sådana fall snarare anpassa valet av näsduk till vilket material kavajen är i. En tunn ullkostym fungerar enligt mig utmärkt med bröstnäsduk i Siden, Bomull, Ull eller Linne. Alla ger något annorlunda uttryck dock. Siden ger lätt en mer formell känsla i såväl slips som näsduk vilket gör att jag föredrar att ha en lite grövre näsduk till exempelvis bomullskavajer då det lediga i kavajen och glansen i näsduken/slipsen kan vara svår. Samtidigt kan en sidennäsduk i en murrig nyans som smälter in väl vara precis det som behövs för att lyftal en tweed eller flanellkavaj så det är synd att prata om rätt och fel.
Jag tycker man själv skall reflektera över vad man själv föredrar. Gillar du inte känslan av siden och siden så skall du kanske köra på en vit näsduk i bomull eller linne vilket mer eller mindre fungerar till allt.
#8 Raderad säger
2013-06-08 22:22 - Anmäl

Jag tycker den ljusblåa du hittat är fin men jag hittar den inte på hemsidan, Länk: http://bilder5.egmont.se/cache/97/976d/976dc49ab36682148f85beb67d19dfbfd487e69c

Var hittar man den?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.