Manolo logotype

Laszlo Vass III - RTW & MTO

Laszlo Vass III - RTW & MTO
I de två tidigare artiklarna om ungerska Laszlo Vass har vi tittat närmare på företagets historik och dess hantverk. I del tre kommer vi till själva produktutbudet och alla de olika val som finns tillgängliga.

Utöver ett hantverk i världsklass har Laszlo Vass ett antal övriga fördelar mot många av konkurrenterna. En av dessa är att i princip alla företagets skor tillverkas på beställning. Att producera Made to Order skor är något som mer eller mindre alla premiumtillverkare erbjuder men vad som gör Vass tämligen unika är att även deras Ready to Wear-utbud tillverkas på beställning vilket gör att kunden kan välja detaljer som Läst, Modell, Ovanläder och Sulval samt detaljer utan någon extra kostnad. 

 

Ready To Wear - Laszlo Vass har på sin hemsida en uppsjö av befintliga modeller med specifika koder. Dock är inte skorna på hemsidan begränsade till en specifik färg, skinn eller läst utan detta är snarare inspiration på vad man kan välja. 

Varje modell har på Vass hemsida en specifik kod och namn. Här i form av oxfordmodellen Old English.Made To Order - Vass har även en MTO som särskiljer sig i att man här har möjlighet att korrigera och skapa alternativa modeller utöver de som finns på tillverkarens hemsida. 

Modellen är en så kallad Austerity Brogue och är en MTO beställning hos Vass.Läster - Laszlo Vass har i nuläget nio läster bestående av de mer klassiska Budapester och 3636-lästerna med hög tåbox, Peter-lästerna P1, P2 och P3 med ett lägre rundare tåparti, den väldigt brittiska R-lästen, den spetsiga nyligen framtagna K-lästen samt de två italienska lästerna U och F framtagna av florentinske bespokeskomakaren Roberto Ugolini. 

Vass F-läst till vänster och New Peter (P2) till högerModeller - Utöver valet av läst kommer vilken av de olika modellerna som man vill ha. Vass har en rad olika grundmodeller så som oxfords, derbys, monk straps, loafers och kängor men det finns även ett flertal variationer av dessa. 

Derbymodellen "London" på den mejslade U-lästenOvanläder - Som tidigare nämnt tillverkas skorna på beställning vilket gör att alla modeller är tillgängliga i det utförandet som kunden efterfrågar. 

Vass erbjuder i nuläget skor i kalvskinn, mocka, grain och cordovan samt ett antal exotiska skinn som struts och Kajman. De kan även kombinera sektioner av olika nyanser eller material utan extra kostnad.

Kalvskinnet kommer från franska garveriet Du Puy och anses av många vara ett av världens finaste och finns i en mängd nyanser från cognac till grönt och svart.

Cordovanskinnet kommer föga förvånande från anrika Chicagobaserade Horween och här finns beroende på tillgänglighet en ljusbrun nyans samt en svart utöver den klassiska vinrörda färg som vanligtvis sammankopplas med Cordovan.

Under våren lanserar även Vass ett nytt alternativ av kalvskinn från det italienska garveriet Ilcea. Det rör sig om det unika "Radica-skinnet" som bland annat John Lobb använder och kallar för "Museum Calf". Ett skinn känt för sin flammiga effekt som uppstår genom att skinnet annilinfärgas i blött tillstånd med hjälp av svampar vilket ger ett unikt djup. Detta skinn kommer finnas i sju nyanser och kommer ligga i samma prisnivå som  Cordovanskinnet.

Den flammiga finish som kännetecknar Ilcea Radica

Vass Grainskinn kommer i sex färger.Skons sula - Ett viktigt moment inom MTO är att man kan tillverka valfri modell inte bara i ett specifikt ovanskinn utan även med valfri sula. Vass använder sig i grunden av ekbarkgarvade lädersulor från John Rendenbach som anses vara en av marknadens främsta. Här kan du som kund välja att få en enkel eller dubbel lädersula men även en så kallad HAF sula där man låter en dubbel lädersula smalna av till en enkel i midjan på skon. Detta kombinerar ett elegant utförande med ett mer slitstarkt alternativ. Man kan även som kund be om infällda tåjärn i metall eller plast vilket motverkar ökat slitage i tåpartiet. 

Infällda tåjärn i plast på en enkel, ekbarkgarvad lädersula från Joh. Rendenbach.

Övrigt - Utöver skorna finns det en rad produkter som t ex Bälten och portföljer i samma skinnkvalitet som skorna men de kanske starkaste produkterna är tillverkarens lästanpassade skoblock som bidrar till att hålla skons ursprungliga form. Dessa kostar i tvådelat utförande 30€ extra och i tredelad version(något som annars är vanligt hos bespoketillverkare) ligger de på ca 60€.

Lästanpassade skoblock för 30€.

Storlekar - Vass använder sig av Europeiska storlekar så som 42, 43, 44 men har även halvstorlekar. Det finns även i de tre olika vidderna E, F och G där F är standard. Detta gör att man som kund kan välja att på de något smalare lästerna U och K kan gå ner en halv storlek och byta från F till G i vidd.

Priser - Modeller i Kalv, Grain och mocka ur RTW utbudet ligger på mellan 420-530€ för lågskor och boots. För MTO modeller tillkommer ca 100€. Cordovan startar på 650€ och det nya Radica-lädret från Ilcea kommer starta på ca 520€.

Vass har även en tjänst de kallar "Be-Spoke" där du som kund kan besöka butiken i Budapest och få dina fötter måttade för att sedan anpassa någon av de befintliga lästerna efter din fot. Detta är inte riktigt samma sak som klassisk bespoke då lästerna inte tillverkas från grunden för varje kund men kostar samtidigt "bara" ca 200€ över ord. pris. Detta gör att du kan få handsydda skor i några av världens finaste material anpassade efter dina fötter från 620€. 

Med läderbitar anpassar man befintliga lästerna till kundens mått.

Laszlo Vass erbjuder sig även att sula om skorna efter samma standarder när detta kan tänkas behövas till priset av 130-150€ plus frakt.

För att bäst få en förståelse för vilka alternativ som finns tillgängliga bör man ta en titt på tillverkarens hemsida samt på den officiella Vass-tråden på Styleforum där mängder med inspiration och modeller finns tillgängligt. 

Här är ett smakprov av vad som kan tillverkas. 

Vass i flera nyanser av Cordovan

Vass grövre läster passar utmärkt i form av ledigare modeller som Plain toe Blüchers.

Vass New Double Monk i nyansen Mid brown Suede på U-lästen.

Vass boots i tvåtonsutförande med en kombination av skinn och mocka.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor

#1 Raderad säger
2013-04-29 16:51 - Anmäl

Dregelfaktorn är orimligt hög. Tack för detta!
#2 Halmstad säger
2013-04-29 17:30 - Anmäl

"Detta gör att man som kund kan välja att på de något smalare lästerna U och K kan gå ner en halv storlek och byta från F till G i vidd."

Att gå ned i storlek i samband med val av bredare läst är något jag bara skulle göra på direkt rekommendation från tillverkaren. Min erfarenhet är att man alltid skall välja den storlek man har, oavsett vidd. Jag har provat att gå ned halvstorlek en gång, och det blev inte så bra: Lite för kort sko, helt enkelt. (Och givetvis skall man inte heller kompensera med större storlek om man har breda fötter och väljer en smal läst)
#3 Andreas Weinås säger
2013-04-29 19:47 - Anmäl

# 1 - Roligt att du gillar artikeln!

#2 - Det är helt riktigt som du säger att man vanligtvis bör gå på sin naturliga storlek. Att jag nämner det i detta fall är för att U och K-lästerna är relativt långa vilket gör detta möjligt.

Sen erbjuder Vass alltid bytesrätt om storleken är fel förutsatt att man som kund betalar fraktkostnaden.

En sko med rund tå är och uppfattas oftast som något kortare i samma storlek.

För bäst resultat bör man självklart rådfråga tillverkaren vilket vi kommer till i sista artikeldelen i nästa vecka.
#4 Raderad säger
2013-04-29 21:36 - Anmäl

Fin artikel! Men jag ställer mig frågande till rådet att man kan gå ner en storlek på U och K-lästerna om man går upp i vidd. Snarare handlar det, enligt min egen upplevelse och vad jag förstått även många andras, att man inte behöver gå upp en halv storlek om man går upp i vidd. För allra vanligast är att man går upp en halv storlek på U och K, det är också den rekommendationen Vass själva oftast ger. Iom att tåpartierna smalnar av så kraftigt får många problem att få plats med tårna om man har sin vanliga storlek. Har faktiskt aldrig hört talas om någon som gått ner i storlek på U och K.

http://www.shoegazing.se
#5 Andreas Weinås säger
2013-04-30 00:24 - Anmäl

#4 - Det är som sagt helt riktigt att man bör gå efter sin ordinarie storlek på U-lästen men min personliga erfarenhet är att då U och K är något längre (och smalare) kan man ibland (och självklart i samråde med Vass) testa att gå ner en halv storlek men upp i vidd. Detta gör att längden på skon minskar utan att platsen för tårna blir direkt lidande.

Självklart är detta inte en uppmaning utan endast en möjlighet. Jag hade själv önskat göra det samma på t ex Crockett&Jones mejslade 348-läst där 7.5 F med största sannolikhet hade varit ett bättre val än 8E i mitt fall.
#6 Raderad säger
2013-04-30 16:21 - Anmäl

Andreas: Jag förstår hur du tänker, men håller inte med om att U (eller K) är en lång läst. Jag skulle säga att den är ganska standard i längd, och även i vidd, men att den smalnar av kraftigt framåt tån. Faktum är att mina U i stl 44 G-vidd är i princip exakt lika långa som mina på F-lästen i 44 i F-vidd, och på bredaste stället är U-skorna bredare. Och jämför jag med andra skor jag har är U inte alls särskilt lång.

348 däremot, det är absolut en långsmal läst, där smalfotade ju gärna går ner en halv storlek, och där vi "normalfotade" gärna önskat att det varit lättare att köpa i bred vidd för att kunna gå ner en halv storlek.
#7 Andreas Weinås säger
2013-04-30 17:14 - Anmäl

#6 Intressant att höra din åsikt om detta vilket är precis vad kommentarsfältet skall handla om här på Manolo. I F-lästen rekommenderar ju ofta Vass att man går ner en halv storlek från vad man har i U-lästen eller hos andra tillverkare då den som sagt är något rymligare i tåpartiet.
#8 Raderad säger
2013-04-30 18:48 - Anmäl

Andreas: Ja kommentarsfält är till för diskussioner :)

Att man får gå ner en halv storlek från U är ju just för att man normalt går upp en halv storlek i dem. Jag har aldrig hört från Vass, eller från någon annan heller för den delen, att man bör gå ner i storlek på F-lästen (eller någon annan av deras läster heller för den delen) jämfört med andra tillverkare. Kondensus enligt vad jag uppfattat saken är att övriga Vass-läster är true to size, om än med olika skillnader i passformsdetaljer som insteg och annat. Jag skulle inte ha en chans att gå ner i storlek på F, och skulle verkligen inte säga att den är rymlig i tåboxen jämfört med nån sorts standardsko.

Det är möjligtvis om man frågar Vass om storleksråd och använder sig av UK eller US storlekar som det kan bli att det uppfattas som att de anser att man ska gå ner i storlek, och det är för att de inte översätter från UK och US på samma sätt som är kutym. Många har fått för stora skor när de angett sin UK eller US storlek pga detta. Därför bör man alltid prata med dem om sin EU-storlek.
#9 Halmstad säger
2013-04-30 19:09 - Anmäl

Det börjar bli krångligt det här.

En lästmakare värd namnet måste naturligtvis kompensera för att en sko med smalare framparti inte kommer släppa fram tårna lika långt fram som i en sko med bredare tåparti. En sko med spetsigare tå kommer alltså med nödvändighet att vara längre mätt från bak till fram än en med rundare tå. Om det är så viktigt att skon inte bli en halvstorlek för stor så får man väl helt enkelt göra besök i butik eller returnera skorna.

Om man skall hålla på och kalkylera storlek utifrån lästernas utseende då passar jag på Vass överhuvudtaget. Det inger inte förtroende.
#10 Andreas Weinås säger
2013-04-30 19:38 - Anmäl

#8 - Jag har 42 eller 8UK mer eller mindre rakt igenom alla tillverkare och i alla läster från t ex C&J.

Att gå upp en halv storlek i U lästen vore alldeles för stort för mig som har 42 som sitter bra men kanske en kvarts storlek stora.

Min rekommendation jag fått från Vass och andra jag talat med är att välja 41.5 om jag skall köpa F-lästen. Sen beror det självklart på hur ens fötter ser ut, om man har smala eller breda fötter framtill etc.


#9 - Förstår att det kan verka krångligt och det är ju som bekant baksidan hos tillverkare som en finns representerade i Sverige. Dock erbjuder Vass fri frakt om storleken blir fel förutsatt att du som kund betalar fraktkostnaden. En relativt liten kostnad i sammanhanget när man ser till priset på skorna och att man sedan känner vet om sin storlek för framtida köp.
#11 Raderad säger
2013-04-30 19:43 - Anmäl

Halmstad: Så fungerar det ju i princip med alla tillverkare. Jag har olika storlekar i olika läster hos ex Crockett & Jones, Carmina, Italigente och JM Weston. Fötter ser olika ut, läster ser olika ut, och de passar varandra på olika sätt. Det skulle vara omöjligt att tillverka alla ett märkes läster så att alla hade samma storlek rakt över hela linjen. Det handlar knappast om att lästmakaren skulle vara dålig (tror inte det finns någon som skulle påstå att Ugolini som gjort U och F-lästerna hos Vass skulle vara en dålig lästmakare).
#12 Raderad säger
2013-04-30 21:27 - Anmäl

#10 Jag begriper inte riktigt meningen "Dock erbjuder Vass fri frakt om storleken blir fel förutsatt att du som kund betalar fraktkostnaden."
Menar du att kunden endast behöver betala frakten för returen och inte för det nya paret som skickas?
#13 Halmstad säger
2013-05-01 09:39 - Anmäl

# 11

Jag hör vad du säger, vi kan ha olika erfarenheter, helt enkelt. Jag ställde mig bara tveksam till ett generellt råd från tillverkaren att gå ned (eller upp) en storlek för en viss läst, jämfört med en annan. Bättre då att justera storleken på skorna, kan jag tycka. Detta förutsätter dock att man från början väljer rätt vidd för sina fötter - gör man inte det, sätter man den referens som storleken är, lite grand ur spel.
#14 Andreas Weinås säger
2013-05-01 11:54 - Anmäl

#12 - Jag kan se att den meningen var något otydlig. Vad jag menade var att Vass erbjuder fria byten trots att alla skor tillverkas på beställning. Alla fraktkostnader ligger dock på kunden så om du skulle få fel storlek är kostnaden således ungefär 60€ (30 per väg) för att byta kan man säga.
#15 Raderad säger
2013-05-01 22:13 - Anmäl

Kort sagt: Underbar artikel! Det är inte alltför ofta mitt intresse håller för att läsa igenom hela artiklar av den här omfattningen. Riktigt bra skrivet och illustrerat Weinås.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.