Manolo logotype

Cavaliere måttbeställning x Fox Flannel

Cavaliere måttbeställning x Fox Flannel
För snart ett år sedan presenterade Manolo en recension av Cavalieres MTM-tjänst. Boråsföretaget som länge levt i skuggan av sin mer namnkunniga lokal konkurrent Oscar Jacsobson har i många år varit en stor aktör inom högtidskläder men betydligt mera blygsamma inom mode. För att verkligen syna företaget i sömmarna har vi nu låtit Cavaliere sy upp en kavaj i tyg från anrika Fox.

Dagens text som är en fortsättning på temat måttsytt vilket vi har diskuterat för ett par olika produkter de senaste veckorna handlar om en intressant kombination av måttbeställd kavaj och högklassigt tyg. Sent i höstas uppmärksammades Fox Flannels här på Manolo. Fox som enligt många levererar världens bästa flannelltyg ifrån den egna lilla fabriken i brittiska Wellington för även en rad andra intressanta ulltyger i sitt sortiment. Efter vår kontakt med Fox trevliga personal så inhandlades ett tyg lämpligt för en udda kavaj. De var oerhört hjälpsamma i våra kontakter. Det hela började med att undertecknad träffade Fox representant i London i mitten av december då firman ihop med en rad andra små nischade hantverksmässiga brittiska leverantörer hade något de kallade "Fox Merchant show" i Mayfair under en månad. Strax där efter kontaktades Fox för att vi skulle få önskat tyg. Det fanns en tydlig bild av hur kavajen skulle se ut. Via post fick vi ett några olika tygprover vid ett par tillfällen. Valet för till slut på ett tyg som är snarlikt firmans klassiska flannell fast som kallas Worsted Wool och som i vårt fall är något tunnare, 290  g/m, att jämföra med den klassiska flannellen som ligger på 370 g/m. Vi valde en smårutig botten med grönt, brunt och dovt lila i och en ruggad yta som påminner mycket om flannellen.

Cavaliere som gjorde ett bra jobb sist och som dessutom själva i sin MTM-tjänst erbjuder tyger från Fox för den som så önskar fick förtroendet att sy upp kavajen. Modellen som valdes blev med den nättaste axel de kan erbjuda, dvs lätt uppbyggd. Den blev halvfodrad vilket är att föredra när tyget trots allt är relativt varmt att bära. Vi valde tre knappar med rullat slag över den översta knappen. Eftersom tyget utstrålar viss ledighet valde vi att göra hela kavajen något mindre informell än normalt genom att sätta alla fickor utanpå.

Efter drygt 6 veckor landade den och provades av. Och resultatet, ja döm själva.

      

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Kavaj

#1 Raderad säger
2013-03-11 19:18 - Anmäl

Om man i MTM/bespoke-sammanhang ska "verkligen syna företaget i sömmarna" bör man väl i alla fall visa kavajen på den människa den är tänkt för?
Både bakifrån, framifrån och från sidan.
Gärna lite fler detaljbilder på knappar, knapphål, etc.

Tyget var i alla fall väldigt vackert.
#2 Raderad säger
2013-03-11 20:11 - Anmäl

Omöjligt att avgöra passform från bilderna som sagt men det syns att den verkar välgjord. Ser ut att vara en mycket vacker kavaj.
#3 Raderad säger
2013-03-11 20:31 - Anmäl

Välgjord är nästan ekvivalent med bra passform för mig. Din kommentar - "det syns att den verkar" visar bara på att min kritik är befogad. Du ser ju inte alls om den e välgjord på de här bilderna!

Det enda du ser är att tyget gjorde sig bra som en kavaj. (Fin fint).

Hoppas på fler sådana här artiklar där ni provar olika tillverkare!
#4 Halmstad säger
2013-03-11 20:42 - Anmäl

Ett modigt val. Ännu modigare hade varit en hel kostym med samma tyg och mönsterval.
#5 Raderad säger
2013-03-11 21:13 - Anmäl

#3 Det går definitivt att se hur åtminstone flera detaljer på kavajen är välgjorda så som knapphål och hur sömmarna löper. Jag förstår inte riktigt varför du hoppade på min kommentar när jag bara biföll vad du skrev, haft en kass dag?
#6 Raderad säger
2013-03-11 21:33 - Anmäl

haha Piccard. Jag hoppade inte på dig alls. Jag använde bara din kommentar för att visa min poäng. Var ju ingen kritik mot dig. Är det möjligtvis du som haft en jobbig dag?
#7 Raderad säger
2013-03-12 10:05 - Anmäl

Jag har haft en rysligt dålig dag och det kanske speglar det faktum att jag tycker det rullade slaget ser lite "stelt" ut :) Kan ju, som Wictor redan pekat på, bero på att kavajen hänger på en galge och inte på den tilltänkta bäraren.
#8 Raderad säger
2013-03-12 13:19 - Anmäl

Även om jag kan hålla med om att styrkan i en MTM-kavaj kan framkomma tydligare i bilder på en fysisk person så kan det bli motsatt effekt också.

För det första så är det väldigt svårt att med 2D bilder fånga passformen i 3D och sen är det tyvärr rätt vanligt att kommentarsfältet blossar upp med kommentarer om "dålig passform" för att det är ett veck vid knapparna trots att detta egentligen har med hur personen står eller rör sig när bilden tas. Bäst kanske vore att filma resultatet (tänk modevisning nästan) där man ser hela resultatet i "verkligheten".

Oavsett tycker jag resultatet ser fantastiskt trevligt ut och valet av tyg och modell känns klockrent!
#9 Raderad säger
2013-03-12 13:32 - Anmäl

Olof - hur var måttagningen? Jag överväger en MTM-kostym och gissar att det helt avgörande är skickligheten hos front-office-personen som tar måtten, vilket borde vara ett resultat av hur många kostymer man gjort åt krävande kunder. Om det stämmer, vet du vilken leverantör/butik som gör mest i Stockholm?
#10 Halmstad säger
2013-03-12 13:39 - Anmäl

Eftersom denna kavaj är måttsydd efter Olof B är väl inte passformen återgiven på bild så intressant. Närbilder av tyg och sömmar - som ovan - är mer användbar info för den här artikeln. Och Olofs generella omdöme om tjänsten, förstås.
#11 Raderad säger
2013-03-12 19:37 - Anmäl

#9 PP. Du har helt rätt i en sak. När det gäller MTM eller måttbeställning är kunskapen hos den som tar dina mått oerhört viktig. Jag skall försöka svara på frågan vilka som har gjort detta mycket och får bedömas vara duktiga. Jag vill poängtera att jag inte på något sätt har provat alla eller lägger någon personlig värdering i vilka som nämns. De jag spontant kommer på är:
Stockholm: Hans Allde, Lund&Lund, Rose & Born, Gabucci, Ströms (tror de har Mabro), Douglas på Nybrogatan. Vill du prova Cavaliere så är det hos Erik Skoglund i Sturegallerian.
Är osäker på om Hugo har MTM men kanske.
I Göteborg Linnégatan 2 och Herr Karl.
Kan tyvärr inte södra Sverige så bra.

Ni får gärna dela med er av era erfarenheter av ovan nämnda eller andra.
#12 Raderad säger
2013-03-13 11:10 - Anmäl

#11, Har god erfarenhet av Götrich också, de kan sin sak.
#13 Raderad säger
2013-03-20 12:35 - Anmäl

#12 - Götrich är väl dessvärre snart ett minne blott - eller har det skett någon ändring i deras nedläggninsplaner?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.