Manolo logotype

Klocktrend: Grönt

Klocktrend: Grönt
I den här serien om färgteman i klockvärlden har vi nu kommit fram till en färg som kanske är lite ovanligare – och det sannolikt för att den så intensivt är förknippad med en av branschens tungviktare; grönt.

De flesta vet nog vad som avses – det är förstås Rolex, med sin smaragdgröna signaturfärg som syns i reklam, hos handlarna samt klockornas emballage och tillbehör. Färgen har blivit så signifikant och uttrycker så tydligt att det är Rolex det handlar om att giveways och promotionprodukter har fått en egen andrahandsmarknad där det inte sällan blir priser i klass med de klassiska europeiska lyxhusen på de ibland svåråtkomliga väskor,  sjalar och andra accessoarer som ges bort till uppskattade kunder, handlare och andra personer med anknytning till märket. Den gröna färgen är så intensivt förknippad med Rolex att det i stort sett bara är Tiffanys turkosa och Cartiers röda som ens kan konkurrera. Det är naturligtvis så att Rolex inte nöjer sig med sin signaturfärg på tillbehör och tingeltangel; det letar sig naturligtvis även in i klockornas detaljer, framförallt under de senaste tio åren.

 

I samband med Submariners 50-årsjubileum släppte man 2003 den första modellen som verkligen lyfte fram det gröna i en klocka med Submariner LV (för Lunette Verte – grön glasring) som också hade de extra kraftiga index och visare (s.k. "Maxi") som senare synts i flera av märkets modeller. Den gröna Submarinern kom tillbaks i samband av lanseringen av de nya, uppdaterade modellerna med bl.a. kraftigare boett och keramisk glasring där en reguljär serievariant med bruten grön tavla presenterades (och som av klocknördskollektivet fått smeknamn som "Hulken" och "Kermit") och även när GMT-Master på samma sätt uppdaterades kom en gröntavlad variant, dock bara i helguldsutförandet. Efter att ha legat i malpåse under en längre tid kom även den antimagnetiska Milgauss tillbaka för sitt femtioårsjubileum 2007 i såväl ett vit- som ett svarttavlat utförande – men även den s.k. GV-modellen (Glace Verte) som har ett för modellen, företaget och sannolikt hela branschen unikt, grönt glas.

Mycket Rolex? Ja, så blir det med ett företag som är såpass dominant som det är – och tveklöst när det kommer till att "äga" den gröna färgen. Bittra rivalen Omega har mer eller mindre helt undvikit det gröna temat, men när man nyligen blev officiell tidtagare för PGA presenterade man en Aqua Terra som fått gröna detaljer i form av minut-/sekundangivelser på tavlan, sekundvisarens spets och Seamaster-loggan. Ironin att skapa en officiell golfklocka som inte går att spela med (det är både otrevligt och onyttigt) har inte undgått klockentusiasterna...

Företagen ovan är långt ifrån de första som använder det gröna som koncept i klockor; militärer har ju som bekant en förkärlek för grönt (för att det matchar naturen så fint) även om de senaste årens mest föreskrivit beiga toner, vilket gjorde att exempelvis den amerikanska försvarsmakten på 60- och 70-talet upphandlade hundratusentals enkla armbandsur i grön plast för soldater, tillverkade av bland annat Benrus och Hamilton (och som nu återlanserats under Benrusnamnet i Japan). Lika gröna men av märkbart högre kvalitet är de Autaviamodeller från Heuer som fick en tidig variant av PVD-beläggning i olivgrönt (och som även fanns i en regattavariant), precis som de kompassklockor som IWC och Porsche Design samarbetade kring i slutet av sjuttiotalet. Samma stuk, men trettio år senare (och lyckligtvis med klart högre kvalitet på ytan...), är Bell & Ross "Military Ceramic" där märkets karakteristiska fyrkantsboett med instrumentinspirerad tavla gjorts i grön keramik.

Också grön, men kanske mer ur ett stil- än fuktionsperspektiv är den specialvariant av Sinn Einsatzzeitmesser 1 som togs fram för A Bathing Ape i märkets karakteristiska camouflagemönster (och nu är en given samlarfavorit hos både tyskklocknördar och streetwearentusiaster). Även det glada gänget på Hublot har lanserat tämligen icke-fältmässiga camouflageklockor i form av Commando Bang (som också finns med matchande, stensatt glasring), den helgröna Big Bang All Green och inte minst den spexiga Big Bang Tutti Frutti som finns i ett äppelgrönt utförande. Den klocka som de flesta skulle kalla raka motsatsen är Patek Philippe Worldtimer, en diskret och komplicerad klocka som i framförallt platina är magiskt underdriven i sin framtoning. I en mycket begränsad specialupplaga för Mecka har tavlan fått islams gröna färg, vilket även Mecka angivits med på tavlan.

Vi som växte upp på åttiotalet minns kanske med viss förtjusning hur framtiden såg ut då – den var neongrön (och nutiden var som bekant turkos och rosa...) som laser och texten på mystiska datorskärmar. Den här känslan för dåtidens framtid har många av de riktiga high-end-märkena tagit med sin in i sin produktion som en romantisk återblick på gammal avantgarde; när HYT konstruerade sin hydrauliska klocka (som finns hos Nymans Ur i Stockholm) blev vätskan självklart ilsket grön, liksom siffrorna i De Grisogonos avancerade digital-analoga Meccanico dG och Urwerks futuristiska klockor.

  

Bell & Ross Military Ceramic

De Grisogono

Benrus

Heuer Regatta

Hublot All Green

Hublot Commando Bang

Hublot Tutti Frutti

HYT

IWC Compass

Omega Aqua Terra

Panerai

Patek Philippe 5130

Rolex Milgauss

Rolex Submariner 116610LV

Sinn EZM-1 Bape

Urwerk UV-110

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Klockor

#1 Raderad säger
2013-03-05 22:38 - Anmäl

En hel del läckra klockor, men man undrar lite vem som köper ett armbandsur som det på sista bilden? Inte ens den allra rikaste ryska gasoligark kan väl ha så unken smak. Kanske köper man den till sin 10-åriga son istället för något vettigt.
Och en kamouflageurtavla som på två av modellerna känns lite märkligt, otroligt plottrigt och svåravläst kan man anta.
#2 Raderad säger
2013-03-06 18:47 - Anmäl

#1 Håller inte med! Urwerk är modern innovativ haute horlogerie. Precis som MB&F och Richard Mille så kommer de undan med lite udda skapelser. Underbar klocka!
#3 Raderad säger
2013-03-06 22:15 - Anmäl

En grön Submariner har legat överst på min önskelista ett bra tag nu. Utsökt!
#4 Raderad säger
2013-03-07 18:13 - Anmäl

#2 Vi gillar olika. Själv tycker jag mest det ser ut som rekvisita ur någon tafflig sci-fi-film. Urverket är säkert fenomenalt konstruerat men jag skulle inte ta emot klockan gratis ens om det krävde att att jag även bar den offentligt
#5 Raderad säger
2013-03-07 18:16 - Anmäl

Det samma gäller klockan från DeGrisogono
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Our Spring/Summer Top 10, 2019

Läs mer

Shoegazing

Bildspecial – Moscow Trunk Show

Läs mer

Hodinkee

A Week On The Wrist: The Rolex Explorer...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen