Manolo logotype

Tema måttsytt - Drakes London

Tema måttsytt - Drakes London
Nästa produkt att lyfta fram i vår genomgång av unika måttbeställda produkter blir en slips från Drakes. Genom deras Drakes bespoke erbjuds möjligheten att få en unik slips helt efter individuella önskemål.

Vi valde att prova detta för att utvärdera resultatet. Valet föll på en marinblå enfärgad slips i 100% kashmir. Just denna slips är vad undertecknad och en rad stilintresserade vänner gemensamt kom fram till är en av de mest ultimata och användbara slipsarna en garderob kan ha, förutsatt att det finns någon mer formell i siden också.

En fördel med Drakes bespoke är att tjänsten tillhandahålls på deras hemsida vilket gör att kunden, till skillnad från hos många andra märken, slipper besöka butiken. I detta fall eftersom de endast finns i London.

Det första kunden erbjuds är att välja ut material. Det finns en rad olika kvaliteter och varianter att välja på. Allt från printad eller vävd siden till ull, kashmir och grenadine. I nästa steg bestäms längden. Här har Drakes en kortare guide för hur ni bör tänka vid valet av längd samt tipsar om att vissa material stretchas ut lite med tiden och blir längre. För optimal längd bör alltså detta tas i beaktan vid jämförelse med favoritslipsen hemma om ni mäter av den. Sedan är det dags att bestämma vidden. Här erbjuds även halvcentimeters val. I vårt fall valdes 8.5 cm som bredd då det får bedöms som en klassisk och tidlös bredd.

Nästa steg är intressant för här får kunden välja på foder och dess tjocklek. Detta är ganska ovanligt att få välja och är förutom längden den sak vi menar är det största mervärdet med denna tjänst. Här tycker vi att valet av material också spelar in. En ull-, kashmir- eller grenadineslips blir väl tjock vid knuten om det fylligaste fodret väljs. Det lämpar sig kanske bättre för en sidenslips. I vårt fall föll valet på medium foder.

Innan slipsen är helt anpassad erbjuds kunden också hur den så kallade tippingen, eller avslitet ska se ut. De möjligheter som erbjuds är self-tipped, dvs att den avslutas på baksidan i samma material som resten av slipsen. Motsatsen är untipped vilket betyder att den inte har något material alls på baksidan vid slutet. Detta är en metod som ofta syns hos många bättre italienska tillverkare och sprezz-anhängare. Ni erbjuds även möjligheten att få tippingen i marinblå eller vit siden.

Det sista valet som ska göras är om slipsen ska ha någon så kallad loop eller keeper på baksidan att kunna fästa kortändan av slipsen i.

När alla val är gjorda så sätter processen igång. Det tar ca 2-6 veckor beroende på trycket i deras egen slipsverkstad i Clerkenwell som ligger i östra London. Här tillverkas sedan slipsen för hand och ett mönster tas fram unikt för den beställda slipsen. Varje moment i tillverkningen från mönstret, via klippningen, att lägga i foder, trockla ihop den samt att sy detaljerna för hand sker av olika specialister. En sak som faktiskt visas för när slipsen slutligen anländer finns ett litet kort med i boxen där varje person som lagt sin hand vid slipsen har skrivit under med sin namnteckning under deras moment. En annan liten rolig detalj för Drakesnörden är att på slipsarna från deras bespokeprogram är etiketten i svart till skillnad från den vanliga vita. Visst är det sådana detaljer som vi älskar?

    

Tyget läggs upp på skärbordet.

Slipsen skärs ut efter mallar.

Mellanlägget läggs ut över slipsen.

Slipsen nålas innan sömnad.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer

Andra artiklar om varumärkena: Drakes
#1 Raderad säger
2013-02-21 10:17 - Anmäl

Fantastiskt! Det är precis sånt här som särskiljer Manolo från övriga stilbloggar.

Bra val av bredd och material. En kashmirslips är onekligen ett underbart alternativ.

Hade jag själv fått sy upp en bespokeslips hade jag valt en 8-8,5cm glencheck rutig slips i grått med ljusblå rand eller en enfärgad mellangrå kashmir med minimal fodring.

Lägg gärna upp bilder på den färdiga slipsen och hur resultatet blev.
#2 Raderad säger
2013-02-21 11:15 - Anmäl

Håller med, bra inlägg! Utgår ifrån att 8.5 cm är mätt på slipsens bredaste ställe? Kan man påverkar bredden på exempelvis mitten av slipsen? Detta kan ju ha stor påverkan på själva knutens utseende.
#3 Raderad säger
2013-02-21 13:28 - Anmäl

Det stämmer 8,5 cm där den är som bredast.
En sak att tänka på som blev påtagligt i mitt fall är att om ni som jag är lång och gör en extra lång slips så kan det vara lämpligt att ta ett tunnare fonder eller inget alls om det går. Min knut blir även med en four-in-hand relativt fyllig vilket gör att jag inte kan bära den till alla mina skjortor eftersom jag föredrar en viss symetri. Den bärs nu med fördel till skjortor med något högre krage.
#4 Raderad säger
2013-02-21 16:37 - Anmäl

#2, Jag kan tänka mig att det är standardproportioner på slipsarna, d.v.s. du styr bredden m.h.a. längden.

Jag skulle själv "behöva" en måttsydd slips, då jag är rätt lång och har problem med att slipsknuten därför blir för liten.
#5 Raderad säger
2013-02-21 20:33 - Anmäl

#4, Jag är själv ganska lång, runt 190 cm, och har 41 i kragstorlek men längre slipsar än standarden (ca. 150 cm) blir likväl alldeles för långa på mig. Eller vill man ha slips ner förbi livremmen? Personligen tycker jag det ser lika oproportionerligt ut som att ha längre kavajärmar än vad skjortan räcker till.
#6 Raderad säger
2013-02-22 07:21 - Anmäl

Piccard, håller med. Men allt beror på hur kroppen ser ut. Jag är 192 cm lång och har 150 i kavaj. Olof E här på Manolo är ytterligare några cm längre och har 46 i kavaj! Man kan ha olika långa överkroppar. Man kan föredra olika höjd på midjan i byxa etc.
#7 Raderad säger
2013-02-24 19:11 - Anmäl

"En annan liten rolig detalj för Drakesnörden är att på slipsarna från deras bespokeprogram är etiketten i svart till skillnad från den vanliga vita. Visst är det sådana detaljer som vi älskar?"

Det där stämmer inte vad jag vet, jag har köpt Drakes slipsar som har svart etikett som inte är bespoke (inköpt i Paris på Carminas affär).
#8 Raderad säger
2013-02-24 21:40 - Anmäl

Jag har flera Drakesslipsar med mörkblå etikett, är det den typen som menas?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.