Manolo logotype

Tema måttsytt - Emmett handmade

Tema måttsytt - Emmett handmade
Det går inte komma ifrån att känslan av att få någonting tillverkat efter sin personliga smak och alldeles egna önskemål är något speciellt. Att själv kunna påverka utseende, material, tillverkning vid ett inköp skänker ett viss mervärde. De kommande veckorna kommer vi på temat made-to-measure presentera några olika tillverkade saker som där just denna möjlighet har erbjudits.

Först ut blir en skjorta från brittiska Emmett. Detta märke har vi nämnt tidigare och de får med sin relativt korta historia ses som en uppstickare på den annars traditionstyngda Jermyn Street i London. Det var i mitten av december som vi besökte Emmett för att prova att måttbeställa en skjorta och resonera lite med dem kring just det unika med en måttbeställd skjorta. Emmett erbjuder denna möjlighet under namnet Emmett handmade i två av sina butiker, på Jermyn Street samt på Eldon Street i Östra London.

Till att börja med måste det konstateras att det känns rätt befriande att komma in i Emmetts diskreta butik helt befriad från de övriga attributen på Jermyn Street i form av herrklubbskänsla, mahogny, murriga färger och en svunnen tid. Istället möts vi av en neutral och relativt steril miljö där fokus ligger på att lyfta fram firmans huvudsakliga produkt, kvalitetsskjortan. De för även lite accessoarer mm av hög kvalitet men skjortan är deras huvudsakliga produkt.

När man ska använda sig av Emmetts handmade-tjänst så får man en bokad tid med en representant från företaget. I vårt fall deras sympatiska kreativa chef Nash Masood. Det hela börjar som ett mellanting mellan att bli intervjuad av Nash och att resonera om mode i allmänhet med en nära vän. Nash inspekterade skjortan som bärs för dagen och efter ytterligare några frågor konstaterar han att min smak ligger närmare den italienska traditionen än den brittiska. Han menar att visst är Emmett ett brittiskt märke med en husskjorta som är av brittiskt snitt fast relativt modern men vill jag ha en italiensk axel, vattenfallsnyp vid infästningen mm så löser han det. I nästa steg provar kunden en testskjorta som de sedan utgår ifrån. Nash tar en rad mått och vi resonerar tillsammans fram och tillbaka. En eloge då han vid måttningen konstaterar att det skiljer 1.5 cm mellan mina armar, något många som tagit mina mått historiskt missat. Min måttning kommer av sig en stund då vi börjar diskutera mode och design i största allmänhet. Men på något sätt ser jag att Nash lyckas göra lite noteringar då och då även om vi pratar om skor och fördelen av en derby kontra en oxford.

Helt plötsligt föreslår han en lång turndown collar som krage men medger att han har en känsla av att jag istället kommer att välja en cutaway. Han har under våra diskussioner på ett proffsigt sätt känt på sig rätt, jag föredrar en cutaway-krage. Jag hittar en krage på en befintlig skjorta i butiken som jag föredrar, en krage som Nash kallar the James Bond collar. Han undrar i nästa steg vilken färg jag vill ha på tyget. Det är nu jag faktiskt börjar förstå vad som gör deras tjänst till något extra. För jag får bara se ett fåtal tyger i en bunt. På min fråga hur många tyger och kragar de har så svarar han över tusen respektive runt sjuttio. Han vägrar dock att visa mig dessa i en bok där jag får peka. Han menar att hela tanken och mervärdet med deras handmadetjänst är att kunden ska få en konsultation och inte som i många fall bara få en bok i knät där alla val får göras av kunden själv och där en experts kompetens spelar mindre roll. Nash menar att för en skjorta som kostar 200 pund och uppåt måste kunden erbjudas mer än att de får fatta alla beslut själva.

När alla beslut är fattade och konsultationen klar så sys skjortan upp i en fabrik i tyska Köln och detta tar cirka 5 veckor. När den sedan anländer sker en avprovning för att se så att måtten är korrekta. En av fördelarna med att använda den tyska fabriken har visat sig vara deras oerhört höga precision.

Hur blev slutresultatet då? Helt objektivt måste jag säga att detta är en av de bästa skjortor jag någonsin provat. Passformen är helt perfekt och detaljarbetet på en riktigt hög nivå. Sedan är det kanske subjektivt men jag uppskattade det bemötande och den konsultation jag fick trots att jag som medveten kund kanske hade kunnat fatta många beslut själv. Vill ni inte prova deras handmade så är deras standardskjorta också av hög kvalitet. Dessutom tillverkas varje skjorta i mycket små upplagor då de sällan köper in mer än 70-80 m av varje tyg i normalfallet. Risken för att springa på grannen i samma skjorta får därför bedömas som relativt liten och känsla av en unik produkt är relativt hög även här.

Utbud av manschetter

Det färdiga resultatet

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Skjorta

#1 Raderad säger
2013-02-11 13:35 - Anmäl

Sitting around. Synd att man måste träffa människor för att göra detta. Människor = irriterande. Skojar... eller?
#2 Raderad säger
2013-02-11 16:08 - Anmäl

Vad kostade skjortan? £ 200 och uppåt är ju lätt att ange som riktmärke, men vad blir det till slut?
#3 Halmstad säger
2013-02-11 16:47 - Anmäl

Det bästa i exemplet ovan är att Emmett efter första besöket har alla mått så man sedan kan beställa på webben och veta att det passar till 100%.
#4 Raderad säger
2013-02-14 14:52 - Anmäl

Olof,
Är det en hemlighet vad skjortan kostade, eller läser du helt enkelt inte kommentarerna på sajten?
#5 Raderad säger
2013-02-14 18:37 - Anmäl

Ledsen för sent svar. Den kostade 200 pund i det tyg jag valde. Det är ett oxfordtyg från Thomas Masons silverline av hög kvalitet. Dock ett standardtyg hos Emmett när deras Handmade väljs.
Jag är så pass nöjd med skjortan att när jag gifter mig nästa år så skall Emmett få sy upp skjortan för detta stora tillfälle. Jag nämnde det för Nash hos Emmett och direkt föreslog han att jag tillverkar två vita: "One for the ceremony and one for the evening". Vilken säljare...
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Optimo hats, Chicago

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

In The Shop - Introducing: The Slim...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen