Manolo logotype

Suit up America

Suit up America
Amerikansk stil är i mångas ögon närmast synonymt med ledigt preppy-mode. Senaste åren har dock en ny våg av ett mer välklätt stilideal kommit från andra sidan atlanten. Manolo har spanat in några av de intressantaste exemplen.

Made in USA har senaste åren blivit ett starkt försäljningsargument. Ökade kostnader och stigande löner i främst Asien och Sydamerika har åter gjort det lönsamt att producera en del av kläderna i USA. Ofta förknippas inhemsk amerikansk klädproduktion med robustare produkter som jeans och outdoor-kläder, men landet har en rik skräddartradition. En av de kändaste är Brooklyn-kostymmakaren Martin Greenfield som sytt kostymer åt åtskilliga presidenter och har lärt upp flera unga amerikanska designers skrädderiets grunder.  Freemans Sportigt Club, Thom Browne och Ovadia & Sons använder syr alla sina kostymer hos Greenfield.  De sistnämnda, som skapat sig ett namn genom sin eleganta amerikanska stil, lanserar för våren ett samarbete med preppy-institutionen J.Press med kollektionen York Street.

Även ur ett mer kommersiellt perspektiv tycks den mer välskräddade stilen få fäste i USA. J.Crew lanserade för bara tre år sedan sitt nya kostymkoncept Ludlow Shop som kombinerar italienska tyger med kostymer i ett något mer italienskt perspektiv. Kanadensiska Club Monaco värvade Aaron Levine från Hickey Freeman för att ge märket en skarpare look. En stor del av influenserna är hämtade från södra europa med ett lite mjukare snitt på kavajerna och smalare byxor. Något som bland annat Michael Bastian gått i bräschen för.  Men fortfarande finns en typisk amerikansk känsla med sportigare inslag och och en lite mindre välpolerad look.

   

 

Club Monaco

Gant Rugger

J.Crew

Freemans Sporting Club

Gant by Michael Bastian

Brooks Brothers

Ovadia & Sons

Kirk Miller från Miller's Oath (Foto: The Sartorialist)

Sid Mashburn

J.Crew

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Kostym

Andra artiklar om varumärkena: Brook Brothers Gant J.Crew Michael-Bastian
#1 Raderad säger
2013-02-04 18:13 - Anmäl

Bra artikel Olof!

Vet ej om detta är ok att posta men jag provar:
Fick precis hem ett par fina oxfords i mörkbrun mocka från Meermin i UK 11. Läst: Hiro, style: 101198 - D. Randsydda med gummisula liknande Dainite. Tyvärr är de för små till mig. Så om någon är intresserad finns de att köpa i Gbg för 1500:- (nypris 160€ + 20€ frakt) Har endast provat dem. Mycket sko för pengarna!
http://meermin.es/ficha_articulo.php?id=2328
#2 Halmstad säger
2013-02-04 20:30 - Anmäl

Jag ser ingen anledning till att amerikaner skall ersätta sina säckiga kostymer med två centimeter för korta byxor och stramande kavajknappar som skapar tydliga veck. Idealet ligger naturligtvis i avvägningen mellan dessa diken. Man kan hålla fast vid den amerikanska komfort-orienteringen utan att offra något som helst i stilhänseende.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.