Manolo logotype

Detaljnivå - Aspesi Field Jacket

Detaljnivå - Aspesi Field Jacket
Senaste åren har det pratats mycket om funktion- och högtekniska tyger. En av de allra mest tongivande aktörerna bakom stilen är italienska Aspesi. I dagens artikel har Manolo bokstavligen talat synat deras klassiker Field Jacket i sömmarna.

Field Jacket än en av Aspesis allra mest ikoniska produkter som funnits med i sortimentet sedan 80-talet. I Italien har märket och framförallt norra delarna av landet pratats det om "Stile Aspesi" som en symbol för märkets säregna design där tekniska material blandas med klassiska plagg. Ett grepp som senare kommit att kopieras av märken världen över.

   

I kontrast till många andra av Aspesis plagg är passformen för Field Jacket relativt rak och lik orginalupplagan till M65-jackan. Justerbara snören i midjan och längs jackans avslut gör det möjligt att anpassa passformen något. Dubbelknäppning med dragkedja och dolda knappar ger ett bra skydd mot väta.

Även om den klassiska arméjackan är sydd i bomull förekommer denna modell idag i en rad olika material. Jackan på bilden är sydd i så kallat syntetiskt Supermicroft-tyg som vävs väldigt tight och behandlats med ett vattenavvisande skyddslager. För att ge lite extra värme är jackan försedd med Thermore-foder som håller värmen ner mot nollgradigt, men som samtidigt inte blir för bylsigt.

Jackan är försedd med en avtagbar huva som kan fällas in i jackans krage. Formen på huvan gör att den kragens alla sömmar så att vattnet enkelt kan rinna ner för jackan.

Båda ärmarnas avslut går att vika ut för att täcka större delar av handen och således ge bättre skydd mot regn. Ärmen är sydd med djupare slitsar än standard för att skapa extra rörlighet.

Bland många andra av jackans finesser återfinns bland annat helt dolda sömmar, flera rymliga fickor samt arméjackans originaldetaljer som ärm och axelklaffar.

Det idag kultförklarade märket grundades 1969 av Alberto Aspesi. Märket har gjort sig känd för sin funktionella design och lekfulla kommunikation där märkets grundare eller designers medverkar aldrig medverkar själva i några intervjuer. Märkets flagskeppsbutik återfinns i Milano, men idag här Aspesi egna butiker i flera italienska städer samt i Spanien och Japan. I Sverige hittar du märket på bland annat Nitty Gritty i Stockholm och Très Bien Shop i Malmö.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Ytterplagg

Andra artiklar om varumärkena: Aspesi
#1 Aspesi säger
2014-10-30 13:07 - Anmäl

Hej Andreas!

Jag ämnar att köpa en aspesi field jacket till mig själv för att anvädas primärt som höst/tidig vår jacka! Har kollat runt lite på hemsidan och hittat dessa tre och undrar framförallt om hur bra de klarar kyla. Förstår att du kanske inte har 100 koll så här specifikt men vet inte vart annars jag skulle kunna vända mig.

Här är de:

65 REPLICA WATER REPELLENT FIELD JACKET

SMALL FIELD II JACKET

och

M65 FIELD JACKET WITH REMOVABLE LINING IN THERMORE

frågan är alltså hur bra de klara kyla.

Hoppas du kan och vill hjälpa mig i ärendet,

Mvh Douglas
#2 Andreas Weinås säger
2014-10-30 13:55 - Anmäl

#1 - Hej Douglas,

Jag äger själv jackan som är i detta inlägget och kan intyga att den håller värmen i rådande Stockholmklimat utan problem. Det är en höstversion och det är svårt att uttala sig om hur de andra modellerna du tittat på fungerar. Jag bär den vanligtvis över skjorta och kavaj och tillsammans med en halsduk håller den värmen utan problem ner mot nollgradigt pga thermorefodret.

Blir det kallare än så tror jag personligen inte det är är rätt modell då man behöver en jacka/rock som inte bara är tjockare men framför allt längre och täcker större del av benen.

Vad jag kan nämna är att just modellen i det här inlägget är väldigt generös i passformen då jag normalt är Medium eller Large men har på den här Small som på inget sätt är för liten.

Av de modeller du tittar på skulle jag ur ett värmande perspektiv helt klart välja den sistnämnda M65 Field Jacket med avtagbart foder i Thermore. De två första ser ut att sakna foder och snarare vara windbreakers och vår/sommar-versioner med fokus på vattenavstötande egenskaper och då tror jag det blir väl kallt under svenska hösten/tidiga våren.
#3 Douglas säger
2014-10-30 14:57 - Anmäl

Stort stort tack för så pass utförligt svar Andreas!

Lutar nu mot den sistnämnda pga dess temperatur-justerbarhet, mycket händigt i vårt avlånga land. Men jag hittade även den här:
SEAM-SEALED NEW FIELD JACKET

Som är vadderad, borde inte den kunna vara ett konkurrenskraftigt alternativt till M65an med avtagbart foder?

Mvh Douglas
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.