Manolo logotype

The Prince Albert Slippers

The Prince Albert Slippers
Det har blivit dags att på allvar ta sig ur julmatskoman och blicka framåt mot nya året. För att fira in 2013 på bästa sätt gäller det att ha eleganta skor på fötterna. I dagens artikel har Manolo därför gjort en djupdykning i den klassiska slippern.

För många kan det framstå som fullständigt ologiskt att kombinera ett så elegant plagg som smokingen med ett par mönstrade tofflor. Men historiskt sett har faktiskt denna excentriska skomodell en självklar plats i herrgarderoben.  I mitten av 1800-talets England började aristokratin bära inomhusskor för att inte förstöra sina fina slottsgolv.  En av många trendsättare var Prins Albert som 1840 gifte sig med Drottning Victoria. Prinsen bar ofta ett par släta inomhusskor i sammet med foder i siden för att matcha rökrocken. Senarare kom denna typ av sammetstofflor att kallas för just Prince Albert Slippers.  

I modern tid har märken som Stubbs & Wootton, Del Toro och Scalpers gjorde detta till en modeikon inom framförallt preppymodet. Idag finns ett brett utbud av både klassiska slippers i sammet som lekfullare tolkningar i ulltyger med broderade motiv. För de allra flesta lär lackskorna förbli det självklara skovalet till smokingen, men för den som gillar det halvudda är det bara att glädjas åt ett roligare utbud än någonsin.

 

Elegant mönstrat från Paul Stuart

Scalpers Black Label

Tricker's

Konservativt och korrekt från brittiska Church's.

Del Toro

Edward Green (Leffot)

Stubbs & Wootton (Mr Porter)

Ett av de mer udda exemplen på denna skomodell tillskrivs italienska Car Shoe.

Utbud av motiv från Crockett & Jones

Barker Black

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor

#1 Raderad säger
2012-12-27 15:44 - Anmäl

Personligen bär jag gärna slippers till smokingen men vad jag undrar är om det finns något annat användningsområde för dessa skodon? Jag har ett par svarta i sammet med en form utav snöflinga på och undrar alltså om dessa potentiellt skulle kunna användas till annat än just smoking?
#2 Raderad säger
2012-12-27 15:59 - Anmäl

#1: Skrota runt i hemma?
#3 Raderad säger
2012-12-27 18:49 - Anmäl

Gief!
#4 DT säger
2012-12-28 10:47 - Anmäl

Jag har ett par Broadland Slippers, vinröda med änder. På gott och ont så känner man sig lite märkvärdig när man bär dom, vissa kan tycka det är ballt eller kul och andra tycker nog mest man är en utstuderad tönt.

Man kan ha dom som hemmatofflor men dom är inte lika sköna som ett par vanliga ulltofflor. Man kan också ha med dom som inneskor om man är bjuden hem till någon, med risk att se lite krystad ut om alla andra går i strumplästen.

Men dom är kul och sätter knorr på tillvaron.
#5 Raderad säger
2013-01-01 08:54 - Anmäl

Intressant och kul med ett inlägg som tar upp något udda och excentriskt. Jag önskar att jag befunnit mig i kretsar där man kunde ta ut svängarna lite mer och krutat på med ett par slippers till röd sammetssmoking.

God fortsättning!

http://skoprojektet.blogspot.se/?m=1
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

The best cloths of Spring/Summer 2019

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

Watch Spotting: Akrivia Founder Rexhep...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen