Manolo logotype

Inspirerande stillitteratur under granen

Inspirerande stillitteratur under granen
Oavsett om ni så här nära inpå julafton letar efter en bra julklapp eller själva söker stilistisk inspiration är vi övertygade om att vi kan hjälpa er på traven. I dagens artikel har Manolo sonderat bland utbudet av inspirerande och stilfull litteratur för att välja ut våra favoriter.

Italian Touch

Denna makalöst fina bok gavs ut 2009 av Tods som ett samarbete med Donatella Sartorio, en italiensk design- och modejournalist. Hela boken genomsyras av en mycket speciell känsla av italiensk lyx och tradition på ett sofistikerat sätt. Boken visar en rad porträtt av intressanta personer fotade i sina hem. Diego della Valle, Tods VD har under många år jobbat hårt med att profilera sitt märke som sofistikerad lyx. När man bläddrar genom boken är det precis denna känsla man får. Det är eleganta personer i otroliga miljöer, inte sällan palats och herrgårdar. Exempelvis får vi se en toskansk prins som undervisar i juridik vid universitetet samt driver en vingård.

Italian Portraits

2012 kom denna uppföljare till succén med Italien Touch. Denna gång är det en rad italienska män som fotats och som alla på sitt sätt representerar den stil Tod's vill förmedla. Den gemensamma nämnaren är elegans, tidlöshet och hög kvalitet. Bland de porträtterade kan vi bland annat följa en författare, en juvelerare, en konstnär, en filantrop, en journalist och en artistokrat. Alla dessa fotograferade i av dem valda platser så som deras hem, ateljéer, kontor eller trädgårdar. Vi fastnade speciellt för ett porträtt av en man som även syntes i Italien Touch, Mr Gelasio Gaetani Aragona Lovatelli, bara namnet är poesi.

Take IVY

Detta är för preppyfantaster något utav en bibel. Mytomsbunden i många år, och med galet höga priser på Ebay, fram tills 2006 då det gavs ut en nyutgåva med engelsk översättning. Ursprungligen gavs originalet ut 1965 i japan och den bestod då av fotografier från olika campus på USA:s elituniversitet de så kallade IVY league-skolorna. Looken bland dessa studenter har gett namn åt en del av preppystilen som populärt kallas IVY Style och som kommit att bli omåttligt populär framförallt i Japan. Temat är lite som i Tod's böcker ovan att fånga stilens ambassadörer i deras rätta miljö och helt utan ett märkets inblandning när det kommer till styling. Allt för att på detta sätt skapa en autentisk känsla.

Gentlemannen – En handbok i det klassiska herrmodet

Bernhard Roetzels bok var en unik när den kom 1999. Den lär vara världens mest lästa modebok med översättning till 18 olika språk. Det är en handbok fullspäckad med information, tips, guider, historia etc. Fokus ligger på det klassiska och konservativa och med ett klart fokus på den brittiska stilen. I förordet beskriver författaren att ambitionen med boken är att presentera en stil gångbar i alla städer och som dessutom är tidlös. 2009 exakt tio år efter att boken getts ut kom en reviderad upplaga ut som till 95% ser likadan ut so originalet. Författaren har dock strukit ett par texter och adderat några med fördel för den italienska kvaliteten. Han adderar bland annat texter om Borrelli, Attolini mfl. Han breddar även skoavsnittet som i första boken var väldigt fokuserad på Church´s till att nämna några fler märken. I stora drag ser boken likadan ut och lär göra det om 10 år också vilket är ett mycket gott betyg på att med mycket små justeringar över tiden så är den klassiska stilen gångbar från decennium till decennium.

Mr Classic

För alla anglofiler är detta ett måste. Det är en bok bestående av något vi kan likna vid kåserier av Jeremy Hackett, Englands svar på Ralph Lauren, och mannen bakom livsstilsmärket Hackett. Förutom finurligt skrivna texter på temat klassiskt mode i allmänhet och brittiskt i synnerhet så innehåller boken riktigt fina bilder.

Bespoke: The Men´s Style of Savile Row

John Sherwood har gett ut denna bok som är en sorts odyssé i skräddarmeckat Savile Rows historia. Tidsskildringen spänner över en längre tid och redogör för alltifrån de första skräddarna så som Gieves & Hawkes och Henry Poole till moderna firmor som Tommy Nutter och Oswald Boateng. Läsaren bjuds också på en rad personporträtt av kända Savile Row-profiler som Winston Churchill, Cary Grant och David Beckham. En massiv bok med fina bilder som görs sig mycket bra som en bok att inreda med.

Le Snob: Tailoring

Mannen bakom Permanent Style, en av världens kanske mest kända och lästa modebloggar, Simon Crompton har många strängar på sin lyra. Efter avslutade studier vid Oxford hamnade han som chefredaktör för en finanstidning samt startade bloggen ovan. Idag skriver han texter åt bland annat Financial Times, Rakes och GQ. Nyligen gav han även ut sin första bok. En bok som bygger på samma tema som hans blogg, skräddat mode och hög kvalitet. Boken är i fickformat och är en sorts guide till alltifrån hur man hittar det bästa av färdigt mode till vad man ska tänka på vid måttsytt. En rad profiler medverkar så som Patrick Grant , Michael Drake och John Hitchcock från Anderson & Shepard.

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 Raderad säger
2012-12-13 17:00 - Anmäl

Take Ivy - Köpte boken för ett tag sedan och förstår inte varför den ska vara så myomspunnen. För mig var den en besvikelse.

Min favoritbok för manskläder är Camilla Thulins bok - Karlar med stil. Helt suverän bok. istället för en massa råd om hur du knyter din slips eller vilken affär på Jermnyn street som har de bästa skjortorna, så är det här en ren inspiationsbok där man möter olika svenska män och får titta in i deras garderober. köp!
#2 Raderad säger
2012-12-13 20:35 - Anmäl

Håller om om att Thulins bok är bra. Speciellt Hakelius är suverän. Han har en stil som jag skulle vilja kunna bära med trovärdighet men tyvärr inte klarar av.
#3 Raderad säger
2012-12-14 09:20 - Anmäl

Tyvärr klarar inte Hakelius själv av det heller, anser jag.
#4 Raderad säger
2012-12-15 22:03 - Anmäl

Kan rekommendera en bok som heter "Dressing the man", kommer tyvärr inte ihåg författaren och är för lat för att resa mig ur soffan och kolla. Denna bok är helt underbar, men absolut ingenting för amatören eller den stilängslige utan fokuserar på det klassiska herrmodet, proportions- och färglära osv.

Läs och lär!
#5 Raderad säger
2012-12-17 11:20 - Anmäl

# 4: Författaren heter Alan Flusser och jag håller med om att detta är en bibel var man borde ha hemma. Här finns något för alla att lära - även den som tror att han behärskar allt inom herrkläder.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.