Manolo logotype

Motorsportklockor del 1

Motorsportklockor del 1
Klockvärlden och motorsport har sedan begynnelsen gått hand i hand. Såväl ur en praktisk och funktionell synvinkel som en stilmässig, där sportens glamour, dödsförakt och spänning naturligtvis är tacksamt att förknippas med som klocktillverkare.

De tidigaste klockorna att designas specifikt för bilbruk är från såväl bilens som armbandsurets barndom i början av nittonhundratalet. De olika klockmärkena spekulerade i hur armbandsuret skulle utformas för att vara enklast avläsbart med händerna på ratten. Detta ledde till kända modeller som Vacheron Constantins oversizeade variant med fickursverk, som återlanserats som Historiques American 1921, och de amerikanska märkenas experiment med curvexklockor med "svängda" verk som skulle sitta på handledens kortsida.

För tävlingsförare -och ledning var tidtagarur och kronografer en naturlig del av utrustningen och dessa utvecklades i slutet av femtio- och början av sextiotalet till några av världens mest kända modeller; däribland Speedmaster och Cosmograph (Daytona) som båda var manuella treregisterskronografer med kolumnhjulsverk (Lemania respektive Valjoux), tydliga tavel-/visaruppsättningar och utanpåliggande tachymeterskalor för hastighetsberäkningar. I samma veva lanserade Heuer, som sedan tidigare varit aktiva i motorsportvärlden, sina Autavia och Carrera som blev de första modellerna i en lång serie av framgångsrika och ikoniska kronografer för motorsport. Linjen döptes efter olika racerbanor är där den kanske kändaste modellen är Monaco som Steve McQueen bar i filmen Le Mans från 1971. Många av seriens klockor utrustades med det i samarbete med bl.a. Breitling utvecklade cal 11/12, som var världens första automatiska kronografverk (i konkurrens med El Primero).

Klockor har inte bara utvecklats för racing utan ofta med stark inspiration av den känsla och estetik som snabba bilar har.  Under sextio- och sjuttiotalet var det inte ovanligt med rutiga flaggor, fartränder och inte minst perforerade band även på billigare klockor, men den riktigt tydliga kopplingen inte minst ur ett personperspektiv uppstod då "Butzi" Porsche (som höll i pennan när den klassiska 901/911 fick sina former) som resten av familjen Porsche 1972 valde av kliva ner från driften av bilföretaget och istället ägna sig åt annat. För "Butzi" innebar det att starta Porsche Design, vars första produkt var den klassiska svarta Porscheklockan med det då helt nya Valjoux 7750, vars utseende var typiskt för de intrument som satt i familjens bilar; maximal kontrast mellan svart och vitt med orange som utmärkande färg. Just instrument som förlaga till armbandsur är knappast ovanligt utan finns i flera olika varianter – från riktigt billiga kvartsvarianter i olika märkens klassiska intrumentdesigner, via de snyggt moderna inkarnationerna hos märket Autodromo till Giuliano Mazzuolis Contagiri (som till och med betyder varvräknare på italienska) som vi återkommer till i kommande del.

En helt färsk nyhet bland motorsportklockor är svenska Haldas Race Pilot som precis som märkets tidigare Space Discovery har två moduler för olika utseende och funktionalitet; en analog modul bestyckad med Zenithverk och en digitalmodul som precis som föregångaren är specialtillverkad för  uppgiften; i det här fallet att framförallt hjälpa teampersonal med information om racerbanor, nedräkning samt olika tidtagnings- och beräkningsfunktioner.

I nästa del kommer vi att ta upp hur klock- och bilföretagen mötts i samarbeten – ibland mer och ibland mindre lyckat.

Autodromo

Heuer Monaco

Mazzuoli

Omega Speedmaster

Porsche Design

Vacheron Constantin

Rolex Daytona

Halda Race Pilot

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Klockor

#1 Raderad säger
2012-12-14 01:28 - Anmäl

Du som verkar kunna en del om klockor, har du tips på en damklocka i prisklassen 8-12000? Den skall vara stilren, med brunt (i någon nyans) läderarmband.

Det enda egentliga tipset jag har i nuläget är från Maurice Lacroix.
#2 Raderad säger
2012-12-14 08:48 - Anmäl

http://www.chrono24.com/
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Hermes silk printing, Lyon: Factory...

Läs mer

Shoegazing

Reportage – TLB Mallorca Artista

Läs mer

Hodinkee

First Photos: The Patek Philippe...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen