Manolo logotype

Inspiration - Smoking

Inspiration - Smoking
Läsaren Arrhehenius klagade nyligen på att Manolo ständigt slänger sig med det småslitna uttrycket ”snyggt till såväl vardags som fest”. I dagens artikel tänkte vi visa att vi tar åt oss kritiken. Smokingen är snygg till fest. Basta.

Smokingen är ett plagg där det verkligen hänt mycket senaste säsongerna. Från att tidigare kunnat välja mellan trötta smokingkostymer hos uthyrningsfirmorna eller riktiga lyxpjäser hos exklusiva herrekiperare går det idag att hitta smokingkavajer och kostymer i alla tänkbara prislägen. Även stilmässigt har utbudet utvecklats enormt. Den klassiska enkelknäppta kostym med spetsiga eller sjalslag lever vidare i allra högsta grad, men har kompletterats med en något lekfullare smoking som ofta säljs som udda smokingkavaj. Inte sällan i tyngre ullkvaliteter, men också sammet ligger nära den traditionella rökrocken.  För att ge lite inspiration inför kommande nyårs- och julfester har Manolo valt ut sina favoriter från säsongen.

  

Svenska Rose & Born erbjuder en rad olika alternativ till smokingklädseln. Både traditionella i ull som lekfullare i exempelvis sammet.

Sammetssmoking från P.Johnson.

Enkelt och snyggt från Caruso (Braun Hamburg)

Brittiska Hackett kan sin festklädsel.

..liksom Brioni. Här i exklusivt samarbete med Mr Porter.

Alfred Dunhill

Gieves & Hawkes

Traditionellt brittiskt snitt med markerad midja från William Hunt.

Richard Anderson.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Kostym

#1 Raderad säger
2012-12-10 19:28 - Anmäl

Snyggt, snyggt, snyggt alltihop (även om jag kanske inte, som mannen i masken, skulle ha mockaloafers till smoking).

Tyvärr är den springande punkten med smoking det trista konstaterandet att den överväldigande majoriteten män inte har så särdeles många tillfällen i livet att bära smoking.
Är det månne dags för en kampanj för fler smokingmiddagar?

Tänk, annat var det förr! I ett avsnitt av "Downton Abbey" konstaterar några av de manliga överklasskaraktärerna, när de så smått kommit över sin inledande skepsis till det nya modet med smoking, att det är skönt att vara lite casual för ovanlighetens skull.
Idag är det nog få som skulle mena att smoking är att betrakta som casual:-)
#2 Halmstad säger
2012-12-11 06:34 - Anmäl

Jag har aldrig haft en smoking, aldrig blivit inbjuden till någon tillställning där det krävs. Jul och nyår firas inom släkt och familj.
#3 Raderad säger
2012-12-11 09:03 - Anmäl

#2=Askungen!
#4 Raderad säger
2012-12-12 18:15 - Anmäl

Jag växte upp för längesedan i Gbg och på den tiden kunde man med lätthet slita ut både en och två smokingar på några år.

Är det bara jag som tycker att sammetskavaj är pimpat och genast avslöjar wannabeen? Man har ju också alltid hävdat att midnattsblå smoking är OK, se Brioni, men det anser jag alltid haft lite av hovmästare över sig.
#5 DT säger
2012-12-13 10:11 - Anmäl

Smoking passar på tjusigare tillställningar i slottsmiljö, cocktailpartyn på Strandvägen och liknande. Hör man däremot till majoriteten som firar nyår i polarens 2:a, med ståplats i köket eller halvsittandes på soffbordet, så är smoking bara löjligt.
#6 Halmstad säger
2012-12-13 13:17 - Anmäl

Smoking är vanlig och naturlig endast i ett väldigt smalt socialt spektrum, speciellt utanför Stockholm. Studentikos användning, lokala kändispartyn och liknande subkulturer räknas förstås inte.
#7 Raderad säger
2012-12-13 20:28 - Anmäl

För inte så många årtionden sedan var smokingen standardklädsel vid bjudmiddagar i medelklassen. Tyvärr går allt mot det förenklade, det låga och det barnsliga. O tempora, o mores!
#8 Halmstad säger
2012-12-14 00:07 - Anmäl

# 7

Smoking som standardklädsel låter väldigt förenklat. Tur att den tiden är förbi.
#9 Raderad säger
2012-12-16 19:41 - Anmäl

Den eminente Simon Crompton skulle kanske ha haft synpunkter på några av bilderna ovan: http://www.permanentstyle.co.uk/2009/05/three-black-tie-sins.html
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.