Manolo logotype

En Husky för alla

En Husky för alla
Den matelasserade eller quiltade jackan är ett plagg som antingen älskas eller hatas. Men få känner till historien bakom jackan, som egentligen borde gå under benämningen Huskyjackan.

Originalet till den quiltade jackan sägs ha tagits fram på 1960-talet av Stephan Guylas, en pensionerad amerikansk överste med ungersk härstamning. Under sin karriär utvecklade Guylas bland annat kläder åt den amerikanska armén. Vid pensioneringen slog han sig ner i brittiska Tostock i Suffolk och började hänge sig ut sitt stora intresse, skytte. För detta ändamål designade han praktiska kläder, vilket senare ledde till en quiltad väst och jacka. Tekniken gjorde det möjligt att fylla jackan med värmande foder, men samtidigt behålla jackans rörlighet. 

Guylas upptäckt blev starten för jackmärket Husky som tillsammans med Barbour och Lavenham starkast kommit att förknippas med quiltade jackor. Stilen spred sig snabbt i Storbritannien bland jakt- och lantlivsentusiaster för att under 80- och 90-talet vara IT-plagget nummer ett på Milanos gator. Numera förknippas inte längre jackan enbart med brittiskt lantliv eller som en preppyikon. De matelasserade jackorna finns i en rad olika utföranden och kvaliteter. Ett utförande som blivit mycket populär de senaste åren är i kavajform. De italienska tillverkarna för ofta även varianter i exklusivare material så som kashmir och ull.

 

Quiltade tweedjackan Cornish är en nyhet hos Barbour.

Quiltad kavaj i ull från Aspesi

Vaxad bomull med dunfoder gör detta till ett svårslaget värmande vinterplagg

Hackett Paddock Jacket

Lavenham i samarbete med koreanska Sculp

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Ytterplagg

Andra artiklar om varumärkena: Aspesi Barbour Hackett Lavenham
#1 Raderad säger
2012-11-23 09:15 - Anmäl

"...antingen älskas eller hatas..." Njae... det måste ju bara vara ett felaktigt påstående.

Barbours jackor gillade jag, men resten såg rätt töntiga ut. Särskilt kavajen från Aspesi.

Varken kärlek eller hat i något av fallen, emellertid.
#2 Raderad säger
2012-11-23 12:29 - Anmäl

Tweedjackan från Barbour är helt i min smak, även som det är lite för sent för i år. Dock tror jag inte det är Cornish som är modellen, efter lite undersökning tror jag det där snarare är Stable Jacket, http://www.barbour.com/mens-clothing/jackets-coats/quilted/lifestyle-mens/stable-jacket
#3 Raderad säger
2012-11-24 07:50 - Anmäl

Tack för klargörandet, Gurkan. Tweed-Barbourn föll även mig i smaken och då jag är behöver en bättre passande höstjacka, hamnar den helt klart på listan över modeller att titta närmare på. Humant pris också, men purister som absolut vägrar syntetfibrer göre sig icke besvär.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Hermes silk printing, Lyon: Factory...

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

First Photos: The Bulgari Octo...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen