Manolo logotype

Heschung - Funktionsskor på franska

Heschung - Funktionsskor på franska
Fransk skokultur förknippas ofta med nätta läster och extravagant finish. Heschung är raka motsatsten. Sedan starten 1934 har denna franska nischtillverkare producerat robusta skodon som är gjorda för betydligt tuffare underlag än Parisiansk gatsten.

Den för många okända tillverkaren grundades av Eugène Heschung i Alsace och fokuserade liksom landsmannen Paraboot på produktion av goodyear- och becksömsydda-skor. Den sistnämnda konstruktionen har blivit något av Heschungs signum och är än idag en viktig del av märkets utbud. Konstruktionen, som till stor del sys för hand med lintråd som doppas i vax, uppskattas framförallt för sin tålighet mot väta, men har även rent stilmässigt en klar charm.

Länge producerade märket även skidpjäxor och försåg bland annat franska olympiska skidlansdlagen under olympiska spelen i Grenoble 1968 samt Sappro 1972 med utrustning. Idag är fokus återigen på bruksskor och Heschung har genom samarbeten med bland annat japanska Yukuten och Commes des Garcons fått något av en kultstatus. Nedan följer ett fåtal smakprov från märkets kollektion.

  

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor

#1 Kopparstaden säger
2012-11-12 16:26 - Anmäl

Satt precis och surfade runt på deras hemsida och webshop. Många snygga skor som passa det svenska klimatet, blir nog en julklapp från Frankrike :-)
#2 Lundabon säger
2012-11-12 19:18 - Anmäl

Vissa kängor var riktigt trevliga
#3 Halmstad säger
2012-11-13 14:02 - Anmäl

Kängorna under chukkas var snygga. Annars lite för grova på "fel" sätt för min smak.
#4 Skoprojektet säger
2012-11-13 14:08 - Anmäl

Kul med en artikel om en klassisk tillverkare utanför England som kan göra rejäla skodon för vintern. Hade varit något för nästa skidresa till franska Alperna kanske?

http://skoprojektet.blogspot.se/
#5 MML säger
2012-11-13 21:18 - Anmäl

Mycket fina skor från denna obskyra skomakare! Gillas! En detalj bara, som känns väsentlig för att förstå tillverkarens bakgrund. Det tysk-klingande namnet Heschung förklaras av Alsaces speciella historia som ömsom tyskt, ömsom franskt. När skomärket grundades 1934 var Alsace tyskt. Numera är det franskt, men den tyska kulturen är ändå totalt dominerande. Bortåt 90% av invånarna har tyskklingande namn, liksom städerna och byarna, (kolla på kartan) som med sina korsvirkeshus ser identiska ut med de (obombade) i södra Tyskland. Fransmännen gör sitt bästa för att "förfranska" regionen (som fransmännen själva brukar säga "c'est pas la France" om). De flesta talar ännu en sydtysk dialekt, men i skolan är det bara franska som gäller och man har bytt namn på de större städerna. Maten är likaledes sydtysk med sauerkraut, spätzle, bäckaoffe, Riesling etc. Nu blev det en liten historie- och geografilektion, men det kändes inte rättvist mot märket att betrakta det som typiskt "franskt"!
#6 Jöran säger
2012-11-19 12:53 - Anmäl

Alsace och Lorraine var franska provinser från sent 1600-tal till 1871, då Tyskland annekterade provinserna efter det fransk-tyska kriget. Efter freden i Versailles 1919 återfördes provinserna till Frankrike. 1934 var Alsace således franskt. 1940 annekterades dock återigen områdena till Tyskland och behandlades som vanliga tyska provinser (värnplikt till Wehrmacht osv). Efter andra världskriget återlämnades provinserna till Frankrike som mycket riktigt "förfranskade" provinserna (en process som också skedde i exempelvis Bretagne) vilket har lett till att befolkningen idag pratar huvudsakligen franska - endast 39% av den vuxna befolkningen kan prata Elsässisch, den regionala tyska dialekten. Bland unga är andelen än mindre. Huvudspråk idag är alltså franska även om tvåspråkigheten är förhållandevis utbredd för att vara Frankrike. I övrigt stämmer din beskrivning av Alsace.
#7 Edeus säger
2013-01-20 17:55 - Anmäl

Heschung är helt fantastiska skor. Otroligt fin kvalitet och bra design.

Jag har lagt upp ett par bilder på mina Heschung : kängor, sneakers,
chaussures de ville samt vår och höstskor.

http://edeus.tumblr.com/
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.