Manolo logotype

Suitsupply – Kvalitetsparadoxen

Suitsupply – Kvalitetsparadoxen
Vi liksom många andra i modebranschen brukar motivera prismässigt dyrare varor med att ett gediget hantverk ligger bakom. Listan kan göras lång och utgångspunkten kommer alltid att vara att kvalitet kostar men lönar sig i längden. Denna vecka vill vi lyfta fram ett undantag i form av den holländska uppstickaren Suitsupply som gått från klarhet till klarhet när det kommer till att leverera riktigt bra kostymer till en i sammanhanget lågt pris.

Just Suitsupply är ett företag som vi får många frågor om. Flera av er läsare är nyfikna på kvalitén, passformen och hur priserna kan hållas på så modesta nivåer. Vi har gjort en djupdykning och även under en tid själva undersökt märket vars framtid får bedöms som mycket lovande.

Historien bakom Suitsupply startade för lite mer än 10 år sedan i Amsterdam. Den då unge och modeintresserade Fokke de Jong studerade juridik och började i egen regi att förse sina kurskamrater med kläder under ett eget namn. Fokke som är urtypen för en entusiastisk entreprenör tog aldrig någon juristexamen utan startade istället med lånade pengar sitt eget företag, föregångaren till det som är Suitsupply idag.

Fokke hade ett stort intresse för mode och såg med beundran på de stora kedjorna Zara och H&M:s skicklighet att driva processer och hålla nere kostnader. Även dessa giganters snabba och effektiva distribution var något som inspirerade. Produkten i sig lockade dock inte utan Suitsupplys ursprungliga ambition som man även idag arbetar efter är att förse mellansegmentet med högkvalitetskostymer till en lägre kostnad än vad som finns idag. Även om firman har andra varor än kostymer så är det dessa som står i centrum och majoriteten har fina italienska tyger från kända tillverkare, riktigt bra passform, hel- eller halvkanvaskonstruktion, öppna knapphål och hornknappar.

För en tid sedan gjorde Wall Street Journal ett intressant blindtest med två stycken kostymexperter i form av Salvatore Giardina, kostymdesigner och professor på Fashion Institute of Technology samt Salvatore Cesarani, som är designer och professor på Parsons The New School for Design. De fick bedöma en rad faktorer hos ett antal kostymer och Suitsupply delade förstaplatsen med en kostym från Armani som kostade nästan 4 gånger så mycket. De konstaterade båda två att kostymen var mycket bra.

 

På frågan hur priserna kan hållas nere så svarar företaget att de kontrollerar hela processen och gör allt inhouse. Historiskt sett har största delen av tillverkningen skett i Kina och fjärran östern men i sen tid har fler fabriker använts i Portugal, Turkiet och Italien. De ser hela tiden över sina kostnader och undersöker för närvarande även Mexico som tillverkningsland.

En sak som gör Suitsupply extra intressanta är deras ambition och strävan efter att vara lite nytänkande och intressanta. De menar att just den vanliga klichén inom klassiskt mode med hänvisning till en lång historia, arv och herrklubb inte tilltalar dem. De menar att i deras marknadsföring kommer vi aldrig se en äldre man vid en flådig bil med ett glas champagne i handen. Företaget har i sin ambition att vara nytänkande också anspelat mycket på sex. Vid ett tillfälle så pass mycket att de vid publicerandet av sina säsongsbilder blev utkastade från Facebook då sexanspelningarna var för vågade. En annan kollektion fick namnet "not dressing women" där budskapet alltså var att följden av att bära firmans kläder skulle leda till något mer.

Lite intressant kuriosa var att företaget i somras även klädde de holländska olympierna i London. Frågan är om de rent stilmässigt inte kammade hem guldmedaljen i detta avseende?

I dagsläget har Suitsupply ingen butik i Sverige men en rad runt om i Europa. De storsatsar även på att etablera sig i USA där den tredje butiken precis har slagit upp portarna. Vi kan inte annat än att hålla tummarna och hoppas att företaget väljer att satsa även på en etablering i Sverige. Fram till dess får vi hålla tillgoda med en förvisso väl fungerande webshop.

 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Kostym

#1 Raderad säger
2012-11-08 20:58 - Anmäl

Jag startade med att i våras beställa en MTM-kostym från SS. Nu har jag fyra stycken, alla MTM. Snittpriset ligger på 6000 kr för dem. Då jag numera har 4 st så förstår ni att jag är väldigt nöjd med dem. Har tidigare köpt MTM från italienska tillverkare till prislapp om x 4 de som SS har (för samma tyg och konstruktion). I mitt tycke extremt prisvärda. Dessutom mycket bra service. Innefattar självfallet justering när kostymen kommer. Enda nackdelen är att de inte finns i Sverige.
#2 Raderad säger
2012-11-08 22:07 - Anmäl

Re #1, bra input. Får testa en och se. Är de bara hälften så bra som de ser ut på bilderna, till det priset, så är jag nöjd... =)

Har du någon erfarenhet från deras andra plagg, chinos och tröjor?
#3 Halmstad säger
2012-11-08 22:58 - Anmäl

Hur väljer man tyg?
#4 Raderad säger
2012-11-09 09:17 - Anmäl

Är det någon som ha erfarenhet av deras rockar? Funderar på att beställa en i kashmir. Hur är kashmirrockar över lag, lika ömtåliga som tröjor?
#5 Keen säger
2012-11-09 09:24 - Anmäl

Jag funderar också på att beställa en rock (dubbelknäppta eller en peacoat). Riktigt bra att de har olika armlängder också, inte ofta man ser det.
#6 Raderad säger
2012-11-09 10:05 - Anmäl

#4

En rock i 100% kashmir i Sverige hade jag nog inte rekommenderat, det är ett väldigt känsligt material som inte är lämpat för en svensk vinter. Du har ju inte tyget mot kroppen varför jag inte riktigt förstår poängen med kashmir i en rock - Om man nu inte har den böjelsen att ständigt smeka sig själv och sina plagg.
#7 Raderad säger
2012-11-09 10:07 - Anmäl

Olof:

Kan du inte beställa en kavaj/kostym och göra ett reportage om det med dina intryck om passform etc? De har ju fria returer så det blir ingen kostnad för dig! Hade varit intressant att höra dina personliga åsikter.
#8 Raderad säger
2012-11-09 10:21 - Anmäl

Jag beställde hem en kostym i deras Siennamodell för ett tag sedan. Den ska enl dom vara relativt okonstruerad med mjuk axel och ett figurnära snitt. Men oj vilken besvikelse. Passformen är långt ifrån figurnära och kavjen liknar snarare en rustning. Jag är en standard 48 men byxorna skulle jag bedöma var i storlek 50-52. Tygkvaliteten och hantverket är dock inget att klaga på och har man möjlighet att gå MTM så kanske det är en bra affär.
#9 Raderad säger
2012-11-09 10:37 - Anmäl

Jag var och klämde på deras kostymer i våras och blev inte särskilt imponerad. Imho ser de mycket bättre ut på bild än i verkligheten, men jag kanske hade lite bråttom. Ska kolla in dem igen nästa gång jag har möjlighet.
#10 Raderad säger
2012-11-09 17:20 - Anmäl

Beställde hem två kostymer tidigare(Napoli och sienna) , tyvärr kom bara Napoli. Den var väldigt stor i storleken och vidden på byxorna var brutal. Deras size guide bör tas med en nypa salt. Kavajerna är också väldigt långa, värt att tänka om man vill ha lite kortare snitt.

Tyget och kvalitén utav det jag kunde bedöma var superb! Kundservicen likaså. 2 dagars leverans och fri retur med ups.

Jag rekommenderar en tur till Riga för att prova på olika snitt och storlekar. Att handla oprövade kostymer på nätet är för min del för drygt trots den snabba leveransen.
#11 Raderad säger
2012-11-09 19:13 - Anmäl

#3 Man väljer från hundratals tyger och alla är från italienska väverier. Flertal av dessa levererar till high-end märken (såväl italienska som t ex brittiska). MTM processen går till på samma sätt som de brukar, dvs du utgår från en kavaj & byxa i närheten av din "normala" storlek. Sedan tas ca 70 mått som tar ca 1 timma. Man väljer innerfoder, knappar mm. Man väljer självfallet om man vill ha slag, snävare arm, byxvidd osv. Sedan skickas beställningen och tar ca 7 veckor innan den kommer till butik där man åter provar den. Ev ändringar ingår i priset självfallet.

Det finns möjlighet köpa ett koncept under MTM som innebär att man för utgår från en konfektionskostym och sedan tas ett antal mått och kostymen justeras utifrån det. Då har man ett 50-tal tyger att välja mellan. Priset för detta startar 100 Euro under MTM.

Vad som är rätt av ovanstående koncept är ju mest beroende på hur nära man ligger en "normalstorlek". En konfektionskostym över nätet skulle jag personligen inte köpa om jag inte hade en riktigt god koll på märkets storlekar.
#12 Raderad säger
2012-11-10 02:56 - Anmäl

Det blir helt klart en tur till Amsterdam inom kort!
#13 Raderad säger
2012-11-14 20:52 - Anmäl

Låter som ett kap. Dags att planera in en weekend till Amsterdam snart...Såg att Massimo Dutti har kostymer MTM med tyger från bla Loro Piana för 3500. Låter för bra för att vara sant? Någon som testat?
#14 Raderad säger
2012-11-15 10:53 - Anmäl

#13, Ett Loro Piana-tyg måste inte betyda att kavajen, t.ex, är särskilt välgjord. Jag hade en gång en jättebillig kavaj med Loro Piana-tyg. Den "satte sig" aldrig, d.v.s. den var så där stelt boxig och ville aldrig anpassa sig efter min figur. Den var garanterat upstoppad och limmad med syntetmaterial.

Jag har inte sett kostymerna från Massimo Dutti, de kanske är schyssta, men man skall nog inte förvänta sig toppkvalitet när man spenderar 3500.
#15 Raderad säger
2012-12-05 00:41 - Anmäl

Testade deras kostymer nyligen under en London-visit. Säljaren sa att jag vart tvungen att köra MTM pga. min kroppsform. Ignorerade detta då 52R satt bra över axlar och bröst och beställde ett exemplar via nätet istället som jag tog med till skräddaren som får ta in allt annat. Får se om ett par dagar hur resultatet blev.
#16 Raderad säger
2013-01-03 22:41 - Anmäl

Har hittills gjort två beställningar som jag överlag varit mycket nöjd med. Leveransen tar två arbetsdagar, mail supporten är fantastisk, svarar på 1-2 timmar. Varorna levereras snyggt och håller enligt mig en mycket god kvalitet. Har precis fått en peacoat med dubbelknäppning i ull och kashmir blandning, som jag är fantastisk nöjd med, fin kvalitet och mycket god passform.

Har dessvärre inte testat deras kavajer eller kostymer men är så klart intresserad.

Varma rekommendationer från mig!
#17 nille säger
2014-07-01 15:16 - Anmäl

Likt #8 beställde jag en kostym av modell Sienna (48:a) som nu står inpackad och lutad mot ytterdörren för att få återvända till Holland. I normalfallet är jag en 48a men Siennan kändes boxig och väldigt rymlig. Kavajen är snarare en storlek 50 och byxorna lika så. Tyg, knappar, knapphål, förpackning och leverans superbra men en skräddarsydd känsla, not so much! Modellen skulle även sys med en så kallad spalla camicia (väck mellan axel och ärm) något jag absolut inte kunde urskilja från någon av mina andra kostymer.

Har tidigare beställt både tröjor och skjortor som jag varit väldigt nöjd med!
Även en livrem i mocka som för priset får ett okej betyg.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.