Manolo logotype

Höstskorna - Plain Toe Blucher

Höstskorna - Plain Toe Blucher
Efter flera år av brogue-dominans börjar den släta derbyn vinna all vidare mark. Bland de kanske allra mest rättfram derby-modellerna återfinns bluchern som med sin enkelhet hyllas av skofantaster som vägrar utsmyckningar.

Låt oss börja med begreppen som kan vara lite röriga. Hos amerikanska skotillverkare används ordet blucher ofta som ett samlingsnamn för alla typer av skor med öppen snörning. Bland många andra tillverkar används blucher snarare som en definition för denna typ av derbys-sko som skärs ut i ett stycke och som saknar tåkappa. Till skillnad från många andra derby-skor saknar denna en söm mellan snörningen och sulan, vilket ger blucher-modellen ett slätare intryck.

Det är just bland de amerikanska skotillverkarna denna modell är vanligast förekommande. Hos både giganterna Alden och Allen Edmonds återfinns en rad olika bluchers. Stilmässigt är det långt ifrån den elegantaste skomodellen på marknaden utan modellen lämpar sig kanske främst på en något rundare läst som robustare höst- och vintersko. Nedan följer några exempel.

Aldens klassiska blucher, här i cordovanskinn (Present London).

Här i ljusare utförande med halv commando-sula från Leffot.

Church's Shannon med stormrand i mörkbrunt utförande.

Från italienska Battistoni (Barneys)

Carmina 531 på lästen Rain.

En klart modernare tolkning med rågummisula från Common Projects.

Allen Edmonds Leeds i Cordovan

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor Snörskor

Andra artiklar om varumärkena: Alden Allen-Edmonds Church’s Common-Projects Carmina
#1 Raderad säger
2012-10-29 13:51 - Anmäl

Blüchern är en fin gammal, ursprungligen militär, sko, som designmässigt och historiskt skiljer sig från derbyn. Jag tycker den är hur snygg som helst.

Den gamle fältmarskalken vänder sig nog i graven dock, över att du stavar hans sko på amerikanska.
#2 Halmstad säger
2012-10-29 18:35 - Anmäl

En av få skomodeller jag har svårt för. Kanske svarta i cordovan så det uppstår lite snygga böljande veck som kan ge skon lite liv. Alla mina storm welt skor är brogues. Har inga problem med tunna, släta derbys (eller whole cut) dock. Det är just grova skor som är lite trista "opyntade".
#3 Raderad säger
2012-10-29 19:43 - Anmäl

För att gå lite offtopic skulle jag behöva någons hjälp med en sak.

Var sugen på dessa skor från Carmina: http://www.skoaktiebolaget.se/news/jodhpur-chromexcel

Tyvärr är de slut på skoaktiebolaget och jag måste vänta tills Januari. Så jag försöker hitta andra återförsäljare på internet eller liknande skor.

Skon finns inte på Carminas officiella hemsida. Någon som har en aning?

Sen undrar jag om någon kan länka några bra pålitliga sidor med snygga boots från liknande märke som Carmina.

Jättetacksam för svar!
#4 Raderad säger
2012-10-29 22:26 - Anmäl

#3: Det är sannolikt en MTO som Skoaktiebolaget beställt hem i viss mängd. Antingen kan du beställa en likadan direkt från Carmina (med 50 % högre pris) eller så väntar du tills SAB får hem den igen. Annars gör John Lobb en fruktansvärt snygg jodhpur, men då snackar vi lite andra priser... :)
#5 Raderad säger
2012-10-30 20:32 - Anmäl

En uniformssko - till en brevbärares paraduniform passar de bäst!
#6 Raderad säger
2012-10-31 08:18 - Anmäl

#3 På sidan http://www.scarosso.com kan du göra egna skor, de erbjuder i dag en jodhpur, men förvänta dig inte lika hög kvalitet som hos Carmina. Snygga skor för övrigt.
#7 Raderad säger
2012-11-14 19:24 - Anmäl

Lundabon: Kom igen nu...
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.