Manolo logotype

Höstens flanell

Höstens flanell
Flanell är höstgarderobens främsta vän. Lika snyggt till enhetlig kostym som uppdelat i enskilda plagg och accessoarer är denna tygkvalité ofrånkomlig denna tid på året. Manolo guidar hur du bär flanell allra bäst.

Ursprungligen användes flanell främst till tjocka kostymer, kavajer och ytterplagg. Den ruggade ytan hjälpte liksom tygets tjocklock att bättre hålla värmen samtidigt som ytan var slitstark. Idag förekommer flanell i alla tänkbara vikter och i flera olika typer av plagg med allt från tekniska dunjackor till modern dekonstruerad konfektion.

Färg- och mönstermässigt dominerar fortfarande enfärgat grått. En mörkgrå flanellkostym är onekligen svårslagen investering för höstsäsongen, både för att bära kavaj och byxa ihop som separat. Som tyg är flanell lätt att kombinera med både grövre material som denim och grovstickat som i kontrast till glansigare funktionsmaterial. Till uddakavaj lämpar sig flanell extra bra i windowpane- eller glencheck-ruta som elegant ger klädsel lite mönster. Nedan följer några andra exempel på hur flanell kan bäras.

 

Flanellbyxor är stapelvara under höstsäsongen. Här från Boglioli, del av kostym (Frans Boone)

Modern styling från Corneliani

Rose & Born

Lyxigt dubbelknäppt från Brunello Cucinelli

Flanell passar lika bra till de mindre accessoarerna. Här en elegant glencheckrutig slips från Fox Brothers

Klassiskt tredelat från Hackett

Dubbelknäppt i gråblå flanell från amerikanska Ovadia & Sons

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Kostym

Andra artiklar om varumärkena: Boglioli Brunello Cucinelli Corneliani Rose & Born
#1 Raderad säger
2012-10-23 15:53 - Anmäl

Sjukt snyggt! Skulle kunna ha flanellkostymer jämt. För att inte tala om flanellslipsar! Sjukt underskattat...
#2 Halmstad säger
2012-10-23 18:40 - Anmäl

Outslitligt. En flanellkavaj köpte jag 1995 och har använt otroligt mycket. Senaste gången jag bytte foder i den (3-4 ggr) berömde min skräddare den. Passformen är fortfarande nästan helt intakt. Finns säkert olika varianter av flanell, men den jag har verkar vara gjord för att ärvas mellan generationer.
#3 Raderad säger
2012-10-24 07:29 - Anmäl

#2, annars så är flanell känt för att vara ett väldigt känsligt material.
#4 Halmstad säger
2012-10-24 10:16 - Anmäl

# 3

Jag är verkligen ingen expert på tyger och kan inte säga med säkerhet att det är flanell jag har, men det ser exakt ut som översta bilden. Den ruggade ytan förändras med slitage men inte på något som drar ned utseendet eller gör att den ser sliten ut. Jag läste på wiki att flanell kan ha samma vävning som garbardin vilket verkar tyda på att flanelltyger kan vara riktigt starka.
#5 Raderad säger
2012-10-24 11:27 - Anmäl

#4

Kul, låter inte alls tokigt. Det som händer med flanell vid användning är att den ruggade ytan försvinner och blir glansig, men det beror självklart på hur tyget är gjort då det finns många olika typer av flanell. Flanell gjort i twill brukar vara lite mer slitstarkt.
#6 Raderad säger
2012-10-24 23:45 - Anmäl

Vad som definerar flanell är framför allt finisheringen/efterbehandlingen där man ruggar ytan med små krokar för att lyfta fibrerna och få den karaktäristiska luddiga ytan.

Beroende på hur tjockt tyget är kan flanellen vara mer eller mindre slitstark.

En s110 flannel är således mer känslig än en tjockare väv på 320gram/meter.

Jag älskar flanell pga den matta finishen som gör det ledigt elegant och väldigt lättburet till i princip allt i garderoben. Ett par flanellbyxor fungerar lika bra till en kavaj i s150 ull som till en i grövre bomull.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.