Manolo logotype

En anglofil höst

En anglofil höst
Efter de senaste veckornas ihållande regn och blåst har lusten att bära en lättare klädsel och tunna oxfords med lädersula minskat drastiskt. Vid besök i landets klädbutiker så går färgskalan nu så här på hösten även i dovt murriga färger där tweed och grövre ulltyper är välrepresenterade. Att kunna klä sig både praktiskt och snyggt behöver därför inte vara ett motsatsförhållande. För att hitta inspiration till en snygg och efter årstiden anpassad outfit vänder vi blickarna mot den gröna ön i väst. För ingen kan väl kombinationen av snygga fritidskläder bättre än britterna som enligt sägen är de som utsätts för mest regn av alla?

Denna cardigan kommer från Alan Paines Explorer Collection vilket är en hyllning till äventyraren och bergsbestigaren George Mallory som var en av de första britterna att bestiga Mount Everest. 1924 gjorde han dock sin sista expedition på berget och hans kropp återfanns år senare. Plaggen är grova och i de flesta fall stickade av skottsk ull.

Att skydda sig med ett elegant paraply är ett stiligt sätt att undkomma regnet. Varför inte då göra det med en modern uppstickare från London i form av London Undercover som tillverkar riktigt bra paraplyer enligt hantverksmässiga metoder. Dessutom ser de riktigt bra ut.

Det börjar snart känns lätt tjatigt att så ofta omnämna Drakes här på Manolo men i ärlighetens namn är de värda alla uppmärksamhet. Denna gång i form av deras lammullströjor med rund hals och i ett stickat Fair Islemönster från skottska Shetland.

Denna hybrid mellan kofta och kavaj kommer från Sunspel, ett urbrittiskt märke som fått en revival de senaste åren. I form av denna Vintage Wool Jacket har märket skapat ett optimalt plagg som går att både klä upp och ner och som i sin tvättade ullkänsla lämpar sig synnerligen bra för höstens rusk.

Det finns inget som är så skönt när kylan kommer krypande som ett par varma och sköna strumpor. En intressant tillverkare är Scott Nichol som tillverkar grova strumpor i både ull och bomull i England. Förutom att de är riktigt sköna så ser de väldigt bra ut i en kraftig broguesko eller känga.

Ett enkelt sätt att hålla värmen är att bära en varm stickad mössa. En av höstens finaste, och även skönaste, kommer från den anrika stickspecialisten John Smedley. Deras kabelstickade modell Hanover i 80% super-140 merinoull, 10% silke och 10% kashmir lyckas med sitt syfte att både värma skönt och se riktigt bra ut.

En grövre broguekänga med gummisula är underskattad så här på hösten. En favorit bland anglofiler i den ljusare färgen tan. Vi föreslår dock en mörkare brun som är mer praktisk och lättare att matcha. Alfred Sargents randsydda Hannover Brougue Boot i walnut grain calf är en klar favorit denna höst.

För att hitta en riktigt rustik tröja vänder vi oss till den brittiska "livet på landet" butiken Lissom & Muster som i sitt sortiment har en mycket elegant och varm Shetlandtröja med ett namn som avslöjar dess ursprung. Visa av erfarenhet kan dock skottarna i denna region sin sak och tröjan är både praktisk och elegant och av mycket hög kvalitet.

Ytterplagget är väl kanske det mest självklara plagget för att skydda sig mot vädrets makter. En modell som tilltalar oss är Mountain Parka ett samarbete mellan anrika Barbour och japanska To Ki To. Jacken är i praktisk vaxad bomull och har en fast huva. En modell som tilltalar både landsortsgrevar och Shoreditchhipsters.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: Alan Paine alfred-sargent Barbour Drakes John-Smedley Sunspel
#1 Raderad säger
2012-10-18 15:44 - Anmäl

Bra och mångsidig artikel. Snygg känga ni tipsar om också. Man kanske kunde smyga in en Longwing med Dainite-sula i tan? Jättesnyggt till jeans.


http://skoprojektet.blogspot.se/
#2 Halmstad säger
2012-10-18 16:44 - Anmäl

Personligen skulle jag låta klädvalet dra mindre mot vildmark och mer mot promenad på grusad väg. Oavsett det, är det oändligt mycket bättre än pajas-kombinationerna inspirerade av clownerna från Italien.
#3 Raderad säger
2012-10-18 16:56 - Anmäl

Anar jag en Herr Halmstad som konstruktiv eller inte i detta fall inte är helt missnöjd?
#4 Raderad säger
2012-10-18 17:09 - Anmäl

Jag vill även säga att jag håller med dig Halmstad att ett visst mått av uttryck lätt blir pajasaktigt eller clownigt som du skriver. För min del spelar det dock ingen roll om det är någon som går all in och anammar alla Pitti-attribut och blir väldigt sprezz eller om det är någon som anammar en annan stil och överdriver den. Det blir lätt stereotypt när man blir så inspirerad av en stil att man tar till sig den till 100%. Jag tycker det är kan vara relativt clownigt när unga män med förkärlek för det brittiska klär sig som gubbar i tweed från topp till tå och lägger sig till med en attityd som även den känns onaturlig. Eller de som överdriver preppyinfluenserna och mixar critterbrodyrer med seersuckertyger och patchworks, det blir lätt lite mycket.
Dock så finns det gott om bloggar och dylikt där detta är vanligt förekommande och det går inte att komma ifrån att de förtjänar en eloge för det engagemang som läggs ner. De bidrar med stor inspiration och gör att intresse väcks för mode och kvalitetstänkande vilket kommer att gynna alla i längden. Sen är det väl som med det mesta, se detta som insiration. Låna/inspireras lagom och bygg en egen stil.
#5 Halmstad säger
2012-10-18 18:18 - Anmäl

#4
Självklart. Det är det okritiska och osjälvständiga som provocerar. "Å, du gillar munkskor? kom du på det helt själv eller? Och det oknäppta spännet - missat bara eller?" Sedan måste man ju påpeka när det blir ofrivilligt komiskt också. Som när täckväst under eller utanpå kavaj kan misstas för skottsäker väst, eller extremt korta byxor eller kavajer. Det är att ta en genväg. Ungefär som vulgära skämt är en genväg till skratt. Överdrifter och halsbrytande kombinationer är uttryck för lathet.
#6 Raderad säger
2012-10-18 22:33 - Anmäl

Halmstad, visst, det är till ett visst mått konstruktiv kritik. Men efter att ha sett dig kommentera och ibland rent av gnälla så vill jag inget hellre än att du laddar upp bilder på dig själv, hur du klär dig.
#7 Halmstad säger
2012-10-18 22:46 - Anmäl

#6

Jag har aldrig haft någon synpunkt på hur Manolos skribenter klär sig av den enkla anledningen att jag bara känner till deras smak, inte deras garderob. På samma sätt kan det ju inte vara viktigt hur jag de facto klär mig.
#8 Raderad säger
2012-10-19 08:40 - Anmäl

@Halmstad, vad i ovan pekar mot vildmark snarare än promenad på grusad väg?
#9 Halmstad säger
2012-10-19 19:47 - Anmäl

#8

Att det är något fritidsbetonde kläder (jacka ist f kavaj. Kängorna är dock helt och hållet för preparerade underlag.
#10 Raderad säger
2012-10-19 23:03 - Anmäl

@Halmstad
Dina kommentarer är för sköna.
Vildmark= vaxad jacka och inte kavaj :-)

Skulle aldrig falla mig in att använda vaxade jackor i "vildmarken" En vaxad jacka är ganska dålig i vildmarken. Då gäller riktig utrustning.
Om du/ni undrar så äger jag 2st Barbour och 1st Belstaff och har vart i Sydamerikas djungel +10ggr och där passar inte en vaxad jacka...:-)
#11 Raderad säger
2012-10-20 08:12 - Anmäl

#2 Halmstad

Du är inte direkt konsekvent i din argumentation.

På tal om pajas-kombinationer:

http://www.manolo.se/bilder/imagecreate.php?id=684725&w=530&h=1600&c=YTowOnt9&s=0&k=57d7e664feeb7c2172125a8bc7f2667ce2145919
#12 Halmstad säger
2012-10-20 22:01 - Anmäl

# 11
En lätt extrovert stil men inga störande krockar

Jag vill f.ö inte fördjupa mig i vad som är vildmark och inte.
#13 Raderad säger
2012-10-21 16:05 - Anmäl

@Halmstad:
"Överdrifter och halsbrytande kombinationer är uttryck för lathet."
Utveckla gärna den utsagan.
#14 Halmstad säger
2012-10-21 21:16 - Anmäl

# 13

Det krävs nästan alltid rätt mycket arbete bakom en kongenial kombination som samtidigt inte stannar i schabloner. Om man nu inte är ute efter ett genomslag via simpelt effektsökeri.

Ingen skugga faller dock på denna blogg.
#15 Raderad säger
2012-10-29 13:11 - Anmäl

Förstår dock inte denna hetsen om att se ut som man precis kommit från sitt jaktslott. Främst bland unga. Snart har varenda knatte en klassisk lantjacka (tänk barbour) tillsammans med en tröja med axellapp i läder. Vad ska överklassen nu ha för nytt intresse? Golfen blev en folksport och snart jakten likaså. Ajajaj.
#16 Raderad säger
2012-11-22 04:49 - Anmäl

Halmstad, sluta svärta ner (vår?) vackra hemstads rykte här på manolo. Vildmarkskläder är väl mer vaxat om det är av den mer klassiska stilen, idag är det väl mest fula vindjackor i klara färger som pryder fjällvandrarna.

Utöver det ovan sagda, tycker jag kombinationen av de långa stickade strumporna till ett par fina broguekängor var överraskande snyggt. Strumporna skall införskaffas snarast. Synd att hösten är över, är så tråkigt att täcka sig med en jacka, det känns som att dra över sig ett segel.

Har du något tips på ett par riktigt snygga stickade vantar?
#17 Halmstad säger
2012-11-22 12:04 - Anmäl

#16
Om man orkar läsa min första kommentar ovan så ser man ju att jag, bortsett från en randanmärkning, är positiv till outfiten. Rent generellt undviker jag plagg med mer funktion än vad jag behöver, därför är Barbour jackor med många och stora fickor inte mitt första val. Min Barbour-rock har två fickor och fick beställas direkt från UK. Ingen ÅF i Sverige tog in den. Färgglada vildmarkskläder i plast-material är naturligtvis en styggelse utanför stig- och väglöst land (och båtliv, förstås).
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.