Manolo logotype

Höstens casualskjortor

Höstens casualskjortor
Ledigare skjortor är ett plagg där det hänt otroligt mycket de senaste åren. Nya kvalitéer och tvättar har skapat en helt ny skjortkategori som kombinerar skjortans elegans med en ledigare känsla.

Stilen representeras kanske bäst av italienska tillverkare som Danolis och Glanshirt, men även amerikanska Gitman som ständigt experimenterar med nya tvättar och material.  Stilmässigt lämpar sig denna typ av skjorta både för att klä upp en inbiten t-shirt-bärare som att klä ner en mer välkädd stil med ofodrad kavaj eller kostym. För att ger lite bättre koll på olika kvalitéer har vi på Manolo i dagens artikel valt ut våra favoritmaterial.

    

Om vårsäsongen innebär linne återfinns höstens motsvarighet i ullkvalitéer. Tyger i ren ull kan i många fall upplevas som väldigt grova så om det inte stilen du är ute efter rekommenderas en ull och bomullsmix som i exemplet ovan från Danolis (Braun Hamburg).

I jerseytyg kombineras skjortans klädda känsla med t-shirtsens avslappnade stil. Snyggast är modellen i klassiska färger som marinblått eller gråmelerat. Aspesi.

Oxford är med sin grova struktur ett givet tygval för den ledigare skjortan. Glanshirt (Braun Hamburg).

Flanell passar med sin borstade yta perfekt till höstgarderobens murriga färger och matta tyger. Gitman Vintage (Barneys).

Manchester är ett material som kommit allt mer som skjorttyg. Inte minst i finspårigt utförande som ger en härligt mat känsla. Här från Saturdays Surf NY.

Chambray är ett effektivt skjortval för att avdramatisera kavajen eller kostymen. Drumohr.

Piké är inte helt vanligt till långärmade skjortor, men för den som gillar en sportigare känsla är detta luftiga material helt rätt. Sunspel.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Skjorta

Andra artiklar om varumärkena: Aspesi Danolis Gitman Vintage Glanshirt Sunspel drumohr
#1 Halmstad säger
2012-10-11 10:06 - Anmäl

Jag har en del skjortor av den här typen, men har aldrig gillat dem riktigt. Faller mellan två stolar stilmässigt. Blir mest en reservskjorta att ha hemma eller städdagar på gården.
#2 Raderad säger
2012-10-11 10:08 - Anmäl

Skjortan från Danolis och skjortorna från Drumlor var ju rasande snygga! Var kan jag köpa dessa? Helst i Stockholm!
#3 Raderad säger
2012-10-11 14:02 - Anmäl

På tal om mixade material skulle jag vilja se Manolo skriva mer om detta. Man kan få väldigt fina tyger som är stiligt avslappnade då, som ni påpekar här. Men hur är det när man börjar blanda in polyester och andra syntetiska fibrer? Jag har alltid undvikit att köpa sådana kläder, eftersom jag svettas ganska lätt och tänkt att det syntetiska inte andas särskilt bra, men om jag då tänker på alla funktionsplagg för träning så är ju de också i polyester – och andas mycket bättre än bomull eller ylle. Samtidigt ger det väl också lite bättre slitstyrka och används därför ofta i ytterplagg. Men hur vet man vad som utgör bra kvalitet och inte då?
#4 Raderad säger
2012-10-12 06:15 - Anmäl

Problemet med syntetmaterial är väl inte så mycket "andning" (egentligen förmågan att transportera bort och ventilera ut fukt), utan att bakterier av någon anledning trivs bra i dem, så att de lätt börjar lukta illa. För sportkläder brukar det ses som ett icke-problem, men många fjällvandrare och andra som sysslar med relativt lågintensiva aktiviteter under lång tid med begränsade tvättmöjligheter föredrar ullunderställ, just för att de inte börjar lukta så lätt.

Tack till Olof för artikeln, för övrigt; jag har letat efter precis något sådant här!
#5 Raderad säger
2012-10-12 07:35 - Anmäl

Njae, det största problemet med syntetmaterial är att de inte är biologiskt nedbrytbara.

Mikroplastfibrer åker med tvättvattnet ut i haven och hamnar i näringskedjan via de minsta havslevande djuren. Konsekvenserna är idag inte möjliga att överskåda, men vi kan sluta oss till att det är något kasst på gång.
#6 Mancini säger
2012-10-12 07:59 - Anmäl

Gaston Lagaffe och Erpet - Syntetmaterial är intressant. Just skjortor föredrar nog många rena naturmaterial eftersom man oftast bär plagget direkt mot kroppen. Snarare då att man bär syntet som andra eller tredjeplagg för att transportera bort värmen från kroppen. Men sen tror jag också att syntet i just skjortor har en väldigt dålig klang på grund av de tidiga upplagorna från 50-60- och 70-talet som (utan att ha levt då ) ska ha varit helt hemska.

Angående dess miljömässiga påverkan så tror jag inte alls att syntet måste vara sämre. Många skulle nog hävda tvärtom och att det idag finns många syntetmaterial som kan återvinnas, vilket i jämfört med exempelvis framställning av bomull kräver betydligt mindre energi och i slutändan miljöpåverkan. Men det är väl i fall till fall.
#7 Raderad säger
2012-10-12 10:05 - Anmäl

Olof har helt rätt angående syntetfibers påverkan på miljön.
Det största problemet jag kan se är att de är svårare att återvinna när de kombineras. Har man 100% polyester eller viskos är det inga större problem att återvinna och snarare ett mer miljövänligt alternativ.

Bomull är en betydligt större miljöbov då det går åt enorma mängder vatten vid odlingen men även stora mängder kemikalier vid tvättning, blekning under produktion.

Självklart finns det bättre alternativ av bomull men vad många inte vet är att det räcker att 50% av bomullen som använts är ekologisk för att få kalla den det.

Bomull suger upp betydligt mer vatten än syntetfiber vilket är rätt fördelaktigt vid idrottsaktiviteter. Jämför vikten i en t-shirt av bomulls med en i syntetfiber efter att ha sprungit en mil så är skillnaden betydande.
#8 Raderad säger
2012-10-12 10:20 - Anmäl

Trevligt inlägg, framför allt chambray skjortorna är jag lite sugen på.

Jag vill helst inte läsa mer om syntetmaterial på Manolo, varken i skjortor eller andra plagg. De finns absolut tillfällen där de kan fylla sin funktion, men precis som erpet är inne på är de av miljömässiga själ inte försvarbara. Tyvärr tror jag inte folk riktigt förstår hur pass farliga de är för miljö och människa, för att inte nämna hur mycket kemikaler det går åt vid framställningen av akryl, polyester, viskos etc.
#9 Raderad säger
2012-10-12 13:41 - Anmäl

Ekologisk bomull kräver generellt en omställningsperiod som kräver avsevärt större mängder sötvatten än bomull odlad med pesticider osv. Grundproblematiken ligger i att av världens vattenresurser representerar sötvatten ung. endast 10%, och är livsnödvändigt för att odla de mest basala grödorna i större delen av världen. Politiken i dessa länder styrs indirekt av västerländska importörers respons till deras egna marknadskrafter. Detta innebär att det billigare och effektivare alternativet att fortsätta odla med kemikalier nästan Alltid väljs, såtillvida västerländska storföretag inte tar ett större kliv och, ursäkta min franska, Skiter i att maxa vinstmarginalerna till fördel för att människor i större delen av världen ska kunna odla potatis istället för att dö i förtid av kemikalieförgiftning. Modebranschen är inte den största miljöboven av branscher, dock ett mycket talande exempel för varför vi människor inte kan sluta konsumera sönder både miljön och infrastruktur i fattiga länder. Det man inte vet har man inte ont av, men våra barnbarns barn kanske.

Lano, företaget Patagonias lösning är ett bra exempel på hur syntetfiber i många fall är ett vettigt och miljövänligt alternativ. De återvinner vissa plagg till 100%. http://www.patagonia.com/eu/enSE/common-threads
#10 Raderad säger
2012-10-13 09:29 - Anmäl

Det går bara att återvinna ett syntetplagg till 100% om det aldrig tvättas. Det jag skrev om ovan avser de syntetfibrer som förorenar haven via avloppsvattnet.

Naturligtvis är bommullsproduktion också en miljöbelastning - var västerlänning är ju med sin blotta existens en belastning och det enda vi kan göra är att begränsa vår konsumtion.

Låt oss gå från slit-och-släng till tidlös, högkvalitativ stil, så långt vår plånbok tillåter.
#11 Kopparstaden säger
2012-10-13 12:04 - Anmäl

Har en Chambray-skjorta från Rose&Born som är väldigt lik den längst ner till höger på bilden från Drumohr.

Tycker att den skjortan är mycket användbar just därför att den är lite mer av ett vardagsplagg. Använder den till jeans, chinos och även shorts på sommaren då det inte alltid passar med en "kostymskjorta" och jag inte vill ha t-shirt.

Jag tycker det är bra att det är rätt stor bredd på artiklarna. Finns mycket som jag aldrig skulle bära själv men det är roligt att läsa om ändå.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Optimo hats, Chicago

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Auction Report: Two Rolex Kew A...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen