Manolo logotype

Skor för vintern 2012

Skor för vintern 2012
För några veckor sedan behandlade vi ämnet eleganta snörkängor. I dagens artikel tänkte vi göra viss avkall på finess för att istället fokusera på slitstyrka och hållbarhet. Här är några av vinterns slitvargar till skodon.

Ett par country brogue står elegant emot höst- och vintersäsongens hårda prövningar. Edward Greens Ullswater har modellen alla utmärkande detaljer som scotchgrain-skinn, stormrand och Dainite-sula. (Leffot)

En slät snörkänga i grain-skinn och metallhakar för snörningen ger ett robustare intryck som hämtat från brittiska landsbygden. Modellen kommer från Crockett & Jones och heter Coniston.

Church's Lancester är med sin dubbla lädersula och stormrand en perfekt kombination av avskalad oxford och slitstark vintersko.

En viktig aspekt vid valet av vinterskor är sulans höjd. Church's grovhuggna chukka Boots McEwan är utrustad med en så kallad commando-sula som gör att skorna kommer upp högt från marken och bättre skyddas mot snö och regnstänk.

Ett par Chelsea boots hör verkligen till ett måste i skogarderoben. Här Tricker's tolkning med brogue-mönster Henry vars klumpiga silhuett lämpar sig extra bra till korta och smala byxben.

Split toe-derbyn är kanske mer allround än utpräglad vintersko, men den delade tåsömmen ger en kraftfullt intryck som passar bra till tunga flanellbyxor och jeans. Här från spanska Carmina (The Armoury).

Split toe i robustare boots-utförande. Alden Tanker (leffot)

Vandringskängor har verkligen varit på tapeten senaste säsongerna. För den som gillar lite sportigare skor så är detta ett skoval som verkligen kommer komma till användning.

På tal om sportigare skor. Tod's klassiker Winter Gommino kombinerar den sportiga designen i systermodellen gommino med en betydligt mer klädd känsla. Gör som stilsäkra italienare och kombinera modellen med en välskuren businesskostym.

Slitvargar från amerikanska Red Wing. Modellen Beckman är döpt efter märkets grundare Charles Beckham och är typiska för denna grovhuggna amerikanska skotillverkare.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor

#1 Raderad säger
2012-10-08 16:54 - Anmäl

Hej,

Tack för en bra blogg som fortsätter att rada upp bra artiklar om stil.
Det enda som saknas i ovan samling är väl en Longwing i Scottish grain och kanske även lite mer varianter i en "human" prisklass.
J. Lindeberg har också en schysst känga (inom ramen för samarbetet med Alfred Sargent) som jag tycker är värd att nämna.

Avslutningsvis en fråga: Det här med dubbel lädersula på höst/vinterskor. Funkar det? Är det någon som har erfarenhet av detta? Känns som att man borde åka på omsulning minst en gång per år.

Jag skriver för övrigt lite om mitt eget projekt att skapa en bra skogarderob (inom en tight småbarnspappabudget) från scratch:

http://skoprojektet.blogspot.se/

Hoppas att det är ok att länka till den sidan här. Om någon delar min passion för skor och har begränsad budget, kan den kanske tjäna som inspiration?
#2 Halmstad säger
2012-10-08 17:51 - Anmäl

Lädersula och vatten/snö funkar inte, oavsett hur många man staplat på varandra.
#3 Raderad säger
2012-10-08 18:23 - Anmäl

#1 Mest användbart är Dainite eller vibramsula i gummi. Dubbel eller trippel lädersula fungerar bra på fuktiga gator och lättare regn men i snö/slask eller skyfall är inte läder att föredra.

Har dock ett par lädersulade munkskor från C&J som nog är inne på sin 4:e säsong och fortfarande inte sulats om. Har burits sommar som vinter ungefär 1-2 gånger i veckan.

Skall man ut i snö och slask så tror jag galoscher är det bästa alternativet för skorna men självklart hade jag hellre valt en av de gummisulade, grövre skorna om jag inte skall någonstans där jag önskar bära en elegantare lädersulad sko inomhus.
#4 Raderad säger
2012-10-08 21:36 - Anmäl

Trevligt och aktuellt inlägg. Framgår dock inte var vandringskängan kommer från, är det Cucinelli måntro?
#5 Halmstad säger
2012-10-08 21:39 - Anmäl

# 3

Är C&J skorna enkel- eller dubbelsulade?
#6 Raderad säger
2012-10-08 22:48 - Anmäl

Förvirrad artikel. Enkla lädersulor, Tod's och workerboots i märklig blandning.
#7 Raderad säger
2012-10-09 08:13 - Anmäl

Är det någon som någonsin sett någon iförd "Tod's klassiker Winter Gommino"? Vad krävs för att dojjan skall bli klassisk - att den är ful?
#9 Raderad säger
2012-10-09 12:21 - Anmäl

#8, Precis som jag trodde,m.a.o.
#10 Raderad säger
2012-10-09 20:32 - Anmäl

Ja det här var verkligen blandad kompott. Coniston och Carmina-skon är båda underbara, samtidigt som Tod's och Tricker's-skorna är riktigt gräsliga.

I och med att skoprojektets inlägg ovan finns kvar antar jag att detta är okej: Har nyligen startat en blogg om kvalitetsskor. Hittills har det bland annat blivit en köpguide till Vass och en lista på skomärken för under 2500:-. Adressen är: http://www.shoegazing.se
#11 Raderad säger
2012-10-09 21:01 - Anmäl

# 5 Dainite
#12 Halmstad säger
2012-10-09 22:01 - Anmäl

# 11

Jag syftade iofs på Wheddas C&J med lädersula som uppenbarligen klarar rätt tuffa tag.
#13 Raderad säger
2012-10-09 22:16 - Anmäl

Ah, i see. Mig veterligen gör CJ inga dubbelsulade monks inom ramen för sitt rtw-utbud.
#14 Raderad säger
2012-10-10 11:26 - Anmäl

#5 Det är ett par Lowndes och jag är lite osäker på om det är enkel eller dubbel lädersula på dem. Allt tyder på enkel men har sett en del tillverkare ha betydligt tunnare lädersulor på sina "single leather soles"

Skulle jag gissa är det ungefär 6-12 månaders liv kvar tills skomakaren får göra en halvsulning i läder.
#15 Raderad säger
2012-10-10 15:18 - Anmäl

Precis, håller med ovan. Återkommande utmaning ... snygga vinterskor ... går det? :)
#16 Halmstad säger
2012-10-11 10:14 - Anmäl

# 15

Menar du att ALLA grova skor är mer eller mindre fula? Edward Green skorna ovan kunde vara de enda skor jag tog med mig till en öde ö. Älskar typen, men då går jag också mer rustika kläder som matchar.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.