Manolo logotype

Klocktrender - brunt

Klocktrender - brunt
I de flesta herrgarderober har höstlådan tagits upp ur källarförråden och sett till att seersucker, linne och madras ersatts med värmande tweed, mjuk manchester samti rustik flannel. Till höstens murriga färgskala passar en av de senaste årens stora trender i klockvärlden extra bra; brunt.

Fram till nyligen har det bruna bortsett från sjuttiotalets gladaste dagar stått i skymundan till förmån för det sportiga svarta. En klassisk klockmodell som aldrig skämts för sin säregna optik är Rolex GMT-Master i det bruna utförande som guld- och tvåtonsmodellerna haft mer eller mindre sedan starten. Stål- och guldvarianten har fått smeknamn som "rootbeer", "Tigerauge" och "Havanna" för sitt karakteristiska utseende där brunt, beige, guld och stål utgör en glidigt sjuttiotalig kombination. Varianten fanns kvar fram till den nya, "sexsiffriga", generationen av GMT-Master II med keramiskt vridringsinlägg kom, men som senaste året till viss del kom tillbaka när en specialvariant av Daytona i "Everose"-guldet visades med keramisk glasring och chokladbrun tavla. 

Som kommer att märkas längre in artikeln är det just kombinationen guld och brunt som gör sig sällsynt väl (och ofta har de riktiga finmärkena just bruna band på klockor i gul-, röd- eller roséguld medan vitguld och platina tenderar att hamna på svarta eller mörkblåa band), vilket märks i en annan kultförklarad Rolexmodell - Day-Date med trätavla, en riktigt ovanlig fågel med snyggt skiftande mahognytavla som både finns i automatiskt och Oysterquartz-utförande. 

Inte avsiktligt men nog så attraktivt och populärt är de vintagemodeller, framförallt från Rolex, där svarta tavlor av olika anledningar (färgens egenskaper, värme, ljus, fukt) sakta skiftar från svart till chokladbrun. Den här "defekten" är mycket uppskattad av samlare och det är inga problem att dubbla priset på en klocka med dessa s.k. "tropical"-tavlor. En modell som ofta råkade ut för just detta är Omega Speedmaster från det sena sextiotalet, vilket Omega fyrtio år senare uppmärksammade i en specialvariant med mörkbrun tavla. När Omegas Aqua Terra förnyades med sin snyggt mönstrade "teak"-tavla kom naturligtvis ett utförande med en brun tavla som är förtjusande snygg (framförallt, som sagt, med guld...).  

Ett märke som traditionellt sett haft mycket bruna tavlor är Panerai, där det framförallt är specialutgåvor och titanmodeller som haft den karakteristiska tobaksbruna tavlan som de senaste åren fått ett stort uppsving i och med rådande vintagetrend. Trenden gör också att nämnda sjuttiotal lever och frodas som i TAG Heuer Silverstone, som har tidstypiskt fulsnygg, graderad tavlor i gråbrunt.

Just kombinationen av rik guldfärg och bruten, djupbrun tavla är onekligen läcker såväl i dress som sport - två exempel på detta är specialvarianter av Breitling Chronomat B01 och Chopard LUC XPS som bjuder på en befriande avsaknad av sportklockornas svarta och kostymklockornas ljusa tavlor. Ett annat exempel på intressanta avsteg från normen är IWCs Saint-Exupery-utgåvor av pilotlinjen, där de annars monokroma och miltäriskt funktionella flygarklockorna förses med bruna tavlor, flygromantiskt formspråk med trettiotalsinspiration och läckra gravyrer på boettlocket. 

Även i lyxsportsegmentet, som länge dominerats av det helsvarta är den bruna färgen het som alternativ - specialutgåvan av Royal Oak Offshore som kallas Safari har ett naturfärgat tema me gräddvit urtavla och bruna detaljer, däribland det kultförklarade armbandet i "hornback"-alligator. Hublot, som kanske mest av alla praktiserat ett tema med helsvarta "muttrar" det senaste decenniet har gett ett brunt alternativ i form av en "All Chocolate"-utgåva av sin succémodell Big Bang med brun keramik och PVD-beläggning. De nämnda två är stadiga sportmodeller, men för en lite diskretare gentleman erbjuder Patek Philippe ett alternativ som kan vara en av marknadens snyggaste sportalternativ; Aquanaut i roséguld med modellens "tropic"-gummiarmband (som i färg och struktur är charmigt lik en chokladkaka...).

 

Audemars Pigue Royal Oak Offshore Safari

Breitling Chronomat B01

Hublot All Chocolate

IWC Big Pilot Saint-Exupery

Omega Speedmaster

Panerai Monopulsante

Patek Philippe Aquanaut

Rolex Day-Date

Rolex Daytona Tropical

Rolex Daytona

Rolex GMT-Master

Tag Heuer Silverstone

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Klockor

Andra artiklar om varumärkena: IWC Panerai rolex tag-heuer Audemars Piguet
#1 Raderad säger
2012-10-04 19:56 - Anmäl

Mycket snyggt!
#2 Halmstad säger
2012-10-04 21:24 - Anmäl

Grymt!! Fattas bara en kobrun, bredbandig manchesterkostym så är allt 100%-igt
#3 Rozzy säger
2012-10-04 21:38 - Anmäl

Som sagt, mycket snyggt!
Ulysse Nardin har ett flertal snygga klockor i brunt eller vinrött som Maxi Marine Divern. El Toro i brunt och guld är ruggit läcker: http://www.nagis.net/cassadine/ulyssenardin.html
#4 Raderad säger
2012-10-05 13:49 - Anmäl

Fyra nyanser av brunt, minst.
#5 Raderad säger
2012-10-07 00:04 - Anmäl

The leather brown band is just one of those timeless features ... can't go wrong.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

The best cloths of Autumn/Winter 2018

Läs mer

Shoegazing

Tipset – Undvik att snörningen trycker...

Läs mer

Hodinkee

Photo Report: The Fall 2018 HODINKEE...

Läs mer

The Armoury Lightbox

With the exciting news of Antonio...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen