Manolo logotype

Double Monk Straps - Hösten 2012

Double Monk Straps - Hösten 2012
Om senaste årens herrmode vore en sko skulle valet tveklöst falla på ett par double monk straps. Elegant kombinerar modellen snörskornas elegans med ledigheten i såväl ett par loafers som boots. Manolo har valt ut höstens snyggaste modeller.

Om utbudet av double mok straps för några år sedan var begränsat till ett fåtal tillverkare är läget idag helt annorlunda. Modellen finns numera representerad i varierande kvalité hos allt från de stora skokedjorna till de främsta premiumtillverkarna. En viktig förklaring till modellens popularitet är dess mångsidighet.  Beroende på val av läst, sula och skinn kan monk strapsen gå från klumpiga skodon för tweedbyxorna och oljerocken till elegant fotnära för businessviden. Alltid full med attityd där plösen täcker stora delar av foten, vilket lämpar sig extra bra till rådande byxmode med kortare och smalare byxben.   

Klassiskern John Lobb William som sägs vara originalet till spännskorna.

Allen Edmonds i samarbete med amerikanska butiken Ball & Buck

Monk straps från spanska Carmina, foto: The Armoury.

Elegant i Scotchgrain-skinn Battistoni (Barneys).

Alfred Sargent Ramsey, Leffot.

Santonis klassiker Wilson

Nougatfärgat från Sid Mashburn

Omåttligt populära Crockett & Jones Lowndes.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor Monk Straps

#1 Raderad säger
2012-09-27 17:54 - Anmäl

Mycket snygga grejer. Tycker dock att det i sammanhanget kan vara värt att nämna Loake Cannon. En riktigt snygg ny modell från Loake 1880-serien. Har inte själv köpt den (ännu) men funderar starkt på det då jag har andra skor från Loake 1880 och tycker de erbjuder väldigt mycket bang for the bucks. Jag vet att inspirationsbilderna här oftast ska ses som inspiration, men hur många av Manolos läsare köper egentligen John Lobb eller Alfred Sargent?
#2 Raderad säger
2012-09-27 23:20 - Anmäl

#1 - tja..de som antingen har en högre inkomst/budget eller som helt enkelt prioriterar annorlunda?

Känns ju som att ganska många människor hade kunnat få loss 5-10k om man har ett större intresse av skor. Välj en billigare TV/Stereo, bil eller gå mindre på krogen kan vara några alternativ. Alla Manololäsare är inte studenter och man kan även välja att köpa något färre skor men av högre kvalitet.

Det är ju trots allt inte sååå vansinnigt stor skillnad mellan ett par Ramsey och ett par Loake 1880 i pris och hantverksnivån, kvaliteten, känslan och utseendet är för mig mil bättre i AS Exclusive.
#3 Halmstad säger
2012-09-27 23:20 - Anmäl

Trist om denna klassiska skomodell genom sin popularitet just nu blir alltför tidsbunden. Själv är jag ingen monk-man; modellen passar bäst på 55 åriga stekare eller män under 30.
#4 Raderad säger
2012-09-28 00:38 - Anmäl

Har ett par loake cannon och jag är mycket nöjd med dom. Köpte dom på nätet så jag betalade ca 1700 så det är väl ca 3000 mindre än c&j.
#5 Raderad säger
2012-09-28 11:04 - Anmäl

#1, fler än du tror!

Om du dock känner att din budget "bara" räcker till Loake är detta en jättebra sko för en rimlig peng. Har haft loake skor i många år nu och de håller absolut måttet, även om de givetvis inte går att jämföra med exempelvis j. Lobb som du nämner.
#6 Raderad säger
2012-09-28 11:41 - Anmäl

OK, jag kanske underskattar hur många som köper dyrare skor men min grundpoäng som kanske försvann lite i mitt inlägg är detta:

Tycker generellt att Manolo ofta lyfter fram de dyrare skorna och väljer bort de lite billigare alternativen (typ Loake). Tycker absolut inte att det är ett problem att skor från John Lobb och EG, GG etc lyfts fram, men som en generell åsikt tycker jag att ett större utbud (egentligen prisrange) vore intressantare.

Självklart kan många som Whedda säger få loss 5-10k till skor, men livet är fullt av prioriteringar. Jag är inte heller student men lägger hellre 2000 istället för 5000 på ett par double monks som jag personligen ser mer som ett komplement i min skogarderob. De 3000 kronorna jag sparar kan jag lägga på någon annan sko eller annat.

Eller är jag fel ute?
#7 Raderad säger
2012-09-28 12:45 - Anmäl

#6, Jag ångrar alla skor jag köpt vars ordinariepris understiger 4000 kr. Med facit i hand hade det varit bättre att vänta och köpa bättre skor mer sällan.

Om dubbla monks är komplement i din skogarderob kan du ju lika gärna vänta ett tag tills du har sparat ihop till ett par du verkligen tycker om och vips är de inga komplement längre.
#8 Raderad säger
2012-09-28 12:54 - Anmäl

#6 Jag köper ditt argument, men håller inte med. Det finns gott om bloggar för gemene läsare som är ute efter inspiration i det prissegment du efterfrågar. Thedronesclub är ett lysande exempel på en blogg med lite lägre prisnivå generellt, samt jag har för mig att King (tidningen alltså) har några bra bloggar. Säkert kan du hitta liknande bloggar på Café och liknande tidningar.

Angående Loake tycker jag de har många intressanta modeller, är själv sugen på deras oxfordmodell i mocka, som jag dock glömt namnet på...
#9 Kopparstaden säger
2012-09-28 14:54 - Anmäl

För mig är Manolo i första hand inspiration och då tycker jag de håller helt rätt nivå på artiklarna. Att se modeller på skor och kläder från världens premiumtillverkare är mycket mer inspirerande för mig än att se budgetalternativen. Manolo är ingen köpguide och informationen om andra tillverkare är bara en googling bort :-)
#10 Raderad säger
2012-09-28 15:05 - Anmäl

Förstår inte varför man höjer t ex C&J till skyarna över Loake?
En skomakare som säljer både Loake och C&J förodrar faktiskt Loake och påtalar att det är en mycket bra sko för priset. Han säger ju att C&J är en bättre sko (framförallt bättre skinnkvalité i C&J) men att Loake är betydligt mer prisvärd. I slutändan kan man ju faktisk köpa ca 2 par Loake för priset av ett par C&J och dessa två par håller ju längre än ett par C&J. Full medveten om att den jämförelsen är lite äpple-vs-päron men en viss sanning är de nog i den.

PS: äger skor från både C&J, Loake, Italigente, RM williams och Allen Edmonds.
#11 Raderad säger
2012-09-28 15:54 - Anmäl

Hur tycker ni att Carmina håller sig i kvalitet?. En del hävdar att det är ungefär som C&J Benchgrade. Stämmer det?
#12 Raderad säger
2012-09-28 17:38 - Anmäl

J.lindeberg har ett par double monk straps tillverkade av AS. Vad tror ni om kvaliten på dessa? Priset ligger på 4800sek.
#13 Kopparstaden säger
2012-09-28 17:45 - Anmäl

#11 Köpte mina första Carmina för snart två år sedan och sedan dess har det blivit några till. Tycker inte det är någon märkbar skillnad mot CJ benchgrade men det kanske inte märks på två år.

När det gäller vilken sko som är bäst så är det nog omöjligt att avgöra. Båda märken gör skor av mycket hög kvalitet och valet ska avgöras av vilket märke/modell som passar en bäst. Nu när Carmina börjar att säljas på bred front i sverige iom att Skoaktiebolaget öppnar i Sthlm så skulle jag vilja påstå att Carmina är de mest prisvärda skorna på marknaden. De kommer att ligga på runt 3300 kr för sina basmodeller och du kan göra en MTO för endast 800 kr extra. En MTO för mindre än CJ benchgrade! Har en känsla av att CJ kommer att tappa lite försäljning.
#14 Raderad säger
2012-09-28 19:36 - Anmäl

#12
Har ett par J. Lindeberg.
Måste säga att klacken på dessa var ett skämt. Slets ut efter ca 10 användningar!
Tror dock (hoppas också) inte de var AS som låg bakom dem. I övrigt har jag inte märkt några fel men har vara haft dem en sommar. Möjligen att sulan är väldigt tunn.
Så lägga 4800:- på ett par J.lindeberg skulle jag inte gör, även pm det är AS som tillverkar dem. Då är det nog bättre att gå på AS direkt istället då jag tror du får betala både till Lindeberg och AS i slutändan.
#15 Raderad säger
2012-09-28 22:37 - Anmäl

Sorken - ska du lägga mer än 4000 på ett par dojor så börja med C&J.
#16 Raderad säger
2012-09-29 00:08 - Anmäl

#15
Har du läst ovan?

#12 tobmagn frågade om J.lindeberg/AS skor och jag svarade utifrån min erfarenhet av skor från Lindeberg. Nu har jag inte betallt några 4000:- för J.Lindeberg skor, inte ens i närheten!

Var ju de jag skrev ovan; köp skorna direkt från AS istället för Lindebergs modell. Säkerligen inte ngt fel på dem om AS tillverkar dem men du får troligen betala till både AS och Lindeberg.
#17 Raderad säger
2012-09-29 12:26 - Anmäl

Det är en enorm skillnad på Lindebergs "egna" skor och deras samarbete med AS.

Jag är mer eller mindre 100% säker på att det är deras egna linje som "Sorken" äger då deras AS-linje släpptes först denna hösten.

Att förespråka ett köp av AS direkt är ju ofta ett logiskt val ur ett ekonomiskt perspektiv men det är lätt att glömma några saker.

1. AS säljs inte i Sverige så det är betydligt svårare att prova, beställa.

2. AS Ramsey som munkskon heter tillverkas inte i Cognacsbrunt grainskinn och Dainitesula från AS. Detta är en specialbeställning från Lindeberg och skall man som kund göra en MTO blir det knappast billigare än 4800 kr. När samarbeten med kända skotillverkare görs så betalar man ju trots allt lite extra för den specifika designen som i detta fallet Lindeberg valt ut.

Jag gillar just det utförandet som Lindeberg valt då det är en perfekt höstanpassad sko med tåligare ovanläder och slitstark gummisula.

Hur kvaliteten är på Grainskinnet får de som äger skorna svara på efter en längre tid av användning.
#18 Raderad säger
2012-09-29 15:05 - Anmäl

#11 Jag har haft Carmina ett tag och märker än så länge ingen skillnad mot mina C&J benchgrade. Båda gör mycket fina och välgjorda skor. Men det ska nog tilläggas att man förmodligen inte kan få en ordentlig uppfattning om kvalitén innan man haft skorna i ett par år, vilket jag inte har. Kan också rekommendera Italigente som ligger i ungefär samma prisklass, de gör mycket fina skor.

#13 Får man fråga hur du fått tag på prisuppgifter för Carmina på Skoaktiebolaget? Har svårt att tro detta (3300 kr för deras basmodeller alltså), det låter inte sannolikt. Håller tummarna för att du har rätt dock, då kan jag börja köpa mina Carmina skor i Sverige i fortsättningen.
#19 Kopparstaden säger
2012-09-29 15:56 - Anmäl

#18 Självklart får du fråga :-) Förstår att du gör det eftersom internet dräller av folk som säger att de vet saker de inte har en aning om. Jag är som tur inte sån....haha.

Prisuppgifterna har jag fått från ett dokument som Patrik Löf (om han stavar så) lagt upp på Styleforum i carminatråden. Patrik är en av två som driver Leaves & Tung (http://www.leavestung.com) som har agenturen för G&G i Sverige och nu står bakom Skoaktiebolaget.
#20 Raderad säger
2012-09-29 20:46 - Anmäl

#17
Stämmer, mina J.Lindeberg är inte från AS utan deras egna serie.
Tycker inte att dras ordinariepris motsvarar kvalitén man får och hoppas att deras AS skor är betydligt bättre.
Sedan att AS/J. Lindeberg munkskon är snygg håller jag med om. Hoppas att man får AS kvalité och inte Lindeberg kvalité för de priset.

Några kanske undrar varför jag köpte ett par Lindeberg om jag nu "sågar" dem. Enkelt- de är snygga och var väldigt billiga.
#21 Raderad säger
2012-09-29 20:52 - Anmäl

Tyvärr har double monks tappar lite av sin exklusivitet när modellen sökt sig ner i prisklasserna. För några år sedan var modellen ovanlig, nu syns den överallt...
#22 Raderad säger
2012-09-30 10:47 - Anmäl

Jag äger ännu inga dubbla monk straps. Och visst finns de till och med i höstens utbud hos din sko, som en del av att trenden nu även nått genomsnittskonsumenten. Det gör ändå inte att jag avfärdat tanken att snart köpa ett par egna.

Att skomodellen nu kommer att synas på bredare front, också i billigare tolkningar tillverkade av skräpläder, gör ju förhoppningsvis inte att de blir mindre stiliga på folk med god smak och stil?

Tycker inte att man måste vara ensam om de klädmodeller man bär, för att trivas och göra det snyggt :) Och handen på hjärtat hade man ju i så fall, enligt det resonemanget, redan sett modellen till leda för bra länge sedan :)

Förhoppningsvis, kommer det ju även fortsättningsvis att synas en betydlig skillnad mellan dubbla monk straps från Din Sko, och modeller från Carmina, C&J med flera tillverkare :D

Ännu ett härligt inspirerande skoinlägg manolo! Jag har tidigare varit bra nyfiken på skor från Carmina, och diskussionen ovan gjorde mig än mer sugen att prova! Kanske blir det rent av ett framtida besök hos Skoaktiebolaget.
#23 Raderad säger
2012-09-30 18:48 - Anmäl

#19, Låt oss hoppas att du har rätt :)
#24 Kopparstaden säger
2012-09-30 21:23 - Anmäl

#23 Jag har 100% rätt i den mening att Skoaktiebolaget har lagt ut en pdf på Styleforum och den har jag laddat ner och läser innantill i.
#25 Raderad säger
2012-10-01 17:16 - Anmäl

#23,24

http://www.skoaktiebolaget.se/news/10003-simpson-marron1
#26 Halmstad säger
2012-10-01 21:37 - Anmäl

Lackerade skoblock? Idioti att tänka mer på kunders fåfänga än skovård.
#27 Halmstad säger
2012-10-01 21:38 - Anmäl

# 26 var kommentar till skoaktiebolagets utbud
#28 Kopparstaden säger
2012-10-01 22:57 - Anmäl

#27 Helt klart att lackerade skoblock inte suger upp fukt lika bra som olackade men använder man inte skorna varannan dag så tror jag inte det spelar någon roll. En intressant fråga är ju hur mkt ett olackat skoblock suger upp, skulle ju vara roligt om det gör någon skillnad mot att bara låta de stå utan samma tid.

Att skoblock lyfts fram är ju inte så konstigt, alla verksamheter vill ju "after sales" :-) Därmed inte sagt att det inte är bra, jag använder det själv i alla mina skor.
#29 Halmstad säger
2012-10-02 00:40 - Anmäl

Svårt att kvantifiera värdet, men med lack på blir ju den absorberande förmågan NOLL. Likaså den luktförbättrande effekten. I och med att ett block "täpper till" skon vill man ju åtminstone ha ett fuktabsorberande trä. Överdriven estetisering av skor tycker jag överhuvudtaget är störande. Nedlagd söm på randsydda skor har antagligen ingen negativ effekt alls (annat än för plånboken vid inköp och vid omsulning), men finns där uppenbart för att skorna blir vackrare i butikshyllan. Vi vet alla hur ett par lädersulor ser ut vid normal användning. Synlig söm eller ej - sulan är inget att visa upp, det gäller bara att hålla koll på slitaget. Antikbehandling av brunt läder tycker jag också är lite fånigt. Lädret får ju en patina ganska snart vid normalt underhåll.
#30 Raderad säger
2012-10-02 11:58 - Anmäl

#28 & 29,

Enkelt att avgöra hur mycket fukt ett skoblock absorberar: väg det före och efter användning.
#31 Raderad säger
2012-10-02 13:32 - Anmäl

#26 Halmstad - Först och främst är det väl rätt idiotiskt att förkasta alla hantverksmässiga detaljer som ser bra ut? Varför kan man inte uppskatta och betala pengar för något som har ett större estetiskt värde än det praktiska. Gillar man finish på skorna så är det väl inte mer fel än att betala för ett konstverk som faller dig i smaken?

Skorna blir knappast sämre av ritsnedläggning och polering så jag ser inte ditt problem?

Angående skoblocken känns det som du inte har alla fakta. Även om Cederträ är ett material som är kännt för doft och uppsugningsförmåga så verkar alla tro att det är det "enda" vettiga alternativet.

Då t om merparten av alla premiumtillverkare har lackade block till sina skor (G&G är ett exempel) tror jag inte att detta är ett så stort problem som du fått för dig.

Dessa tillverkare skulle säkert däremot påstå att det är total idioti att köpa "vanliga" skoblock i cederträ som inte alls är lästade efter skon eller ortopediskt utformade.

Jag hävdar att den absolut viktigaste funktionen hos blocken är att bibehålla formen på skon. Uppsugningen klarar även tidningspapper av och är t om att föredra om skon är rejält blöt. När den sedan börjat torka placerar man blocken i skon som motverkar gåvecken och bibehåller originalformen.
#32 Raderad säger
2012-10-02 14:04 - Anmäl

#26 Halmstad : De är betsade och sedan polerade för en glansig yta, ej lackade.
#33 Halmstad säger
2012-10-02 18:18 - Anmäl

# 31, som sagt överdriven estetisering tycker *jag* är störande. Helt subjektivt, men det hoppas jag man får vara i ett kommentarsfält som behandlar stil och smak, speciellt när man motiverar varför. Ingen behöver hålla med.

Det är en gåta varför prestigetillverkare av skor tillhandahåller lackerade skoblock som inte kan absorbera fukt. Om de är så omsorgsfulla med skons bevarande så är det ju bara att låta bli att lacka de lästade blocken.

Att perfekta skoblock skulle vara viktigare än att hålla skon torr på insidan är en åsikt jag aldrig hört av någon yrkesman inom området och det talar också emot all egen erfarenhet. Det spelar ju ingen roll om skon håller formen om insidan förstörs (vilken den gör om den inte får torka ordentligt mellan användningarna).
#34 Raderad säger
2012-10-02 19:48 - Anmäl

#33 Halmstad - Nu får du läsa kommentaren noggrannare innan du uttalar dig. Jag har inte skrivit att det är viktigare med formen på skoblocken än att suga upp fukten MEN det kan åter igen göras med t ex tidningspapper vilket har en betydligt bättre uppsugande effekt än skoblocken.

Efter tidningspappret gjort sitt jobb kommer de lästade skoblocken som Leaves&Tung nämnde INTE är lackade absolut göra jobbet.

Vad är det som får dig att tro att ett par betsade skoblock Suger upp NOLL fukt?

Sen har du självklart rätt till din åsikt angående det du anser är överdrivet estetiskt. Dock ger du ingen förklaring till vad som är problemet? Om det är att priset är svårt att motivera pga detta är det en sak men förstår inte hur man kan irritera sig på att någon lagt tid på att stänga sömmen i sulan?

Tycker du illa om handsydda knapphål i kavajer/skjortor eller när man väljer att ha Kashmir i en ullkostym? Det är ju av samma estetiska anledning och kommer knappast göra den mer slitstark.
#35 Halmstad säger
2012-10-02 21:44 - Anmäl

Ett icke-polerat trä torde ha större yta och därmed större förmåga att dra åt sig fukt. Jag känner själv på det block som suttit ett dygn i en sko att den dragit åt sig fukt. Det händer att jag även skiftar till ett torrt block i de lägena. Tidningpapper är säkert utmärkt men inte speciellt praktiskt.

"Problemet" med det överdrivna estetiseringen i att stänga och polera lädersulan är att denna "förhöjning" av utseendet försvinner - för alltid - i den stund skon börjar användas. Den må bli marginellt mer motståndskraftig mot fukt, men vacker är den inte längre. Jag brukar i och för sig försöka hålla mina lädersulor ljusa genom att "rugga upp" dem genom kontinuerlig användning på torrt utomhusunderlag (den något blanka, lite grafitgrå ytan som blir resultatet av konsekvent inomhusbruk ser inte så fräsch ut), men annars känns det rätt meningslöst att arbeta på sulans utseende. De fördelar som kan ligga i handsydda knapphål eller exklusiva material bär man ju med sig under hela plaggets livslängd. Ett polerat och "vackert" skoblock behåller väl sitt utseende, men det sitter ju i skon hela tiden och får ju inte mycket chans att visa upp sin kropp annat än det som sticker upp synligt.

Jag ser inte detta som en stor sak... Det finns alltid en del marginella "konstigheter" när kunder som handlar lyx styr utbudet, men man har ju alltid friheten att välja. Skulle jag få ett par skoblock från Skoaktiebolaget i födelsedagspresent skulle jag definitivt behålla dem och efter att gått över dem med ett grovt sandpapper (för att optimera absorbtionsförmågan) sätta dem i omedelbar tjänst. Jag skulle inte heller välja bort ett par skor med gömd söm - allt annat lika - men givetvis inte sula om med gömd söm.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Hermes silk printing, Lyon: Factory...

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

First Photos: The Bulgari Octo...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen