Manolo logotype

Ytterrocken - Hösten 2012

Ytterrocken - Hösten 2012
Efter flera säsonger av funktionsjackor och ytterplagg i tekniska syntettyger riktas nu fokus åter mot den klassiska ytterrocken. Klassiskt välklädd men i modernt snitt och smarta detaljer har ytterrocken åter blivit en självklar del bland höstsäsongens herrkollektioner.

Att prata om trender när det kommer till ett så tidlöst plagg som ytterrocken eller paletån kan lätt framstå som rätt motsägelsefullt.  Liksom herrmodet generellt så är det i grund och botten samma plagg som presenteras varje säsong. Den stora skillnaden ligger snarare i hur vi bär och vilka krav vi ställer på plaggen. Något som blir extra tydligt i fallet ytterrockar.  

För även om det kan framstå som att ytterplagg utifrån sett inte förändrats särskilt mycket senaste åren så har det när det kommer till snitt, material och detaljer skett en smärre revolution. Den kanske största förändringen är själva silhuetten där många tillverkare sneglar mot Italien med en kortare och mjukare axel som faller mer naturligt över kavajen. Likaså börjar halv- och helt ofodrade konstruktioner bli allt vanligare även för ytterrockar. Tänkt bara på att ett foder i axelpartiet ofta är väldigt bra för att plagget ska forma sig snyggt över kavajen.

På tygsidan har behandlade ulltyger som Loro Pianas Storm System blivit satt standarden för en modern ytterrock. Dagens bärare ställer höga krav på att plagget ska såväl andas som stå emot väta och kyla utan att för den delen bli allt för tungt och klumpigt. Det nya sättet att bära ytterrock märks även på detaljerna. Smarta ficklösningar på insidan och avtagbara foder gör det smidigt att förvara småprylar samt skapar plagg som lättare kan anpassas efter väder och tillfälle.

   

Enkelknäppt paletå i modernt utförande från Corneliani.

Brunello Cucinelli har för säsongen breddat sitt sortiment med ytterrockar. Den här dubbelknäppta modellen är en av de allra intressantaste nyheterna. Slagen som påminner mer om de på en klassisk skepparkavaj gör det till en sportigt men samtidigt oklanderligt elegant rock.

Loro Pianas ultralyxiga dubbelknäppta rock i Storm System-behandlad babykashmir.

The Italian look från Kiton Cipa.

En lite moderna tolkning av ytterrocken men i klassiskt snitt från Herno.

Enkelknäppt mörkblå paletå från Lardini. Enkelt, snyggt och väldigt bärbart.

J.Lindeberg har även de satsat på lite längre rockar för säsongen. Ofta i funktionsmaterial som Loro Pianas storm system-tyger.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Ytterplagg

#1 Raderad säger
2012-09-17 15:06 - Anmäl

JLs alternativ ser riktigt bra ut!
#2 Raderad säger
2012-09-17 22:21 - Anmäl

Jag tycker också Lindebergs alternativ var riktigt vasst! Perfekt kombination av funktion och bärbarhet i en lite kortare längd som fortfarande täcker kavaj och skyddar mot vind och fukt.

Modellen från Herno finns på Linnégatan 2 i Göteborg och är grymt fin i passform och snitt.
Helt klart en av världens bästa och mest prisvärda tillverkare av ytterplagg.
#3 Raderad säger
2012-09-17 23:07 - Anmäl

Många snygga alternativ här, och man blir ju helt klart sugen på hösten när man ser detta... Corneliani-rocken provade jag häromdagen på St. James's i Göteborg, och det var lite känsla i den måste man säga.
#4 Raderad säger
2012-09-19 01:37 - Anmäl

Corneliani rocken var grymt snygg alltså,var hittar man en sådan??
#5 Raderad säger
2012-09-20 00:26 - Anmäl

Hett tips är att kolla kommentar #3.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Our first Hong Kong Symposium – please...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Gaziano & Girling lanserar ny...

Läs mer

Hodinkee

Found: A Longines Retail Display Case...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen