Manolo logotype

Hardy Amies

Hardy Amies
Det blåser förändringens vindar på brittiska stilinstitutionen Hardy Amies. Med ett ben I det klassiska modet och ett ben i det moderna har den Savile Row-baserade firman tagit steget från klassiskt bespoke-skrädderi till att idag även innefatta ready-to-wear med hög modegrad.

"A man should look as if he had bought his clothes with intelligence, put them on with care, and then forgotten all about them" –

Sir Hardy Amies (1909-2003) var något utav en pionjär när han 1961 lanserade den första catwalkshowen för färdiga plagg (ready-to-wear). Vid samma show spelades även musik och designern gjorde modellerna sällskap i slutet av showen, ungefär som det ser ut idag alltså.

Vid sidan om verksamheten på Savile Row no. 14 var Hardy Amies officiell "dress-maker" åt Queen Elisabeth II i över 40 år. När det brittiska landslaget stod som segrare vid World Cup 1966 så var det Mr Amies som ritat deras kostym. Dräkten de brittiska olympierna bar 1972 hade även den Hardy Amies lagt sin hand vid. Ett annat intressant projekt var när han ombads av Stanley Kubrick att rita de visionära framtidskostymerna till hans film 2001: A space odyssey.

När denna kreativa modepionjär inte sågs i London var sannolikheten stor att han hämtade kraft och inspiration i hans vackra trädgård i Cotswolds.

Idag är firman, kanske inte den mest kända, en aktör att räkna med på den brittiska modescenen. De har gjort en rejäl satsning och Claire Malcom som är kreativ chef idag vårdar firmans historia med det brittiska arvet och skrädderiet som grund men blickar framåt för den moderna gentlemannen.

De har idag två kollektioner i form av Hardy Amies och Hardy Amies London. Den första är firmans spjutspetslinje där man tar ut svängarna och konkurrerar med de största modehusen i världen. Denna höst har man utgått från den grå kostymen och visar upp den tillsammans med moderna skor från Mr Hare samt mönstrade resväskor från Globe Trotter för att uppnå 1930-tals glamour.

Den senare linjen med namnet London är mer dressad och avskalad och fokus ligger på den mörka kostymen och en smal siluett.

Det ska dock inte glömmas bort att firman trots att har sina rötter inom skrädderiet och för den som så önskar erbjuds en fullständig bespoketjänst liksom en enklare semibespoke i firmans lokalar på Savile Row. 2010 tog Stuart Lampell över som ansvarig tillskärare och med en gedigen erfarenhet från arbete hos både Gieves & Hawkes och Timothy Everest har firman ett gott rykte även bland de mest krävande kunderna som huserar på denna skräddargata nummer ett.  

   

Vår-sommar 2012

Skor i samarbete med Edward Green

Höst-vinter 2012-13

Hardy Amies, 1950

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Kostym

Andra artiklar om varumärkena: Hardy-Amies
#1 Halmstad säger
2012-08-23 19:23 - Anmäl

Vänta nu... det var mycket tyg som fladdrade kring benen och många tygveck som vilade på skorna på bilderna i mitten. Har det redan vänt?
#2 Raderad säger
2012-08-24 10:31 - Anmäl

Några av kostymerna ser riktigt fina ut men det här med att använda sig av utmärglade unga män med mycket håriga ben. *gäsp*

Bilden på han i fluga och tältbyxor till en dubbelknäppt svart historia med kindben som Kate Moss, tar ju priset.
#3 Raderad säger
2012-08-24 11:10 - Anmäl

Notera en sak. Hardy Amies för två linjer här. Den ena har för ambition att vara high fashion och därför mer progressiv i sin design. Kollektionen med namnet London är mer klassisk och strikt. Ena linjen skall jämföras med Prada, YSL, Hermes osv. Medan den andra är mer Acquascutum, Ralph Lauren Black Label, Zegna osv.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Hermes silk printing, Lyon: Factory...

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

First Photos: The Bulgari Octo...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen