Manolo logotype

Försmak höstens skor 2012

Försmak höstens skor 2012
Scotchgrain-skinn, commandosula och stormrand Höstsäsongen närmar sig med stormsteg. Med det börjar det bli hög tid att se över skogarderoben. För att ge vägledning har Manolo valt ut nio skomodeller som verkligen höjer stilnivån under årets gråkalla månader.

Generellt rör sig skomodet mot renare linjer och mindre utsmyckningar. Senaste säsongerna har många skoaktörer tävlat om vem som kan göra de grövsta sulorna och slitstarkaste konstruktionerna. Även om funktion naturligtvis är en central aspekt i skoköpet så har det i många fall känts väl överdimensionerat för ändamålet. Inte minst hos många av de större modemärkena där det snarare handlat om att skapa en klumpig silhuett än att faktiskt tillföra funktion. Manolo välkomnar därför en betydligt mer sansad skomodebild.  

Church's robusta oxford-modell Lancester är med sin dubbla lädersula och stormrand lika enkelt elegant som hållfast och robust. Silhuett är relativt grovhuggen utan att vara lika extrem som många andra exempel senaste åren.

Split Toe-Derbyn är med sina synliga sömmar och öppna knäppning ett lite sportigare, men samtidigt sofistikerat alternativ till senaste årens uppsjö av brogues. Snyggt til såväl flanellkostymen som ett par jeans. Här från spanska Carmina (The Armoury).

Här i boots-variant och Cordovan-utförande från amerikanska Alden.

Spännskorna håller ställningarna. För höstbruk gör sig modellen bäst i en lite rundare silhuett och gärna i präglat scotchgrain-skinn för extra hållfasthet. Här i form av klassikern John Lobb William.

Marknaden kryllar av lite ledigare brogues med tegelröda och rågummisulor. Det gör det dock inte till en mindre användbar sko. Här från amerikanska Mark McNairy.

För den som vill har ett par Brogues som tål ännu tuffare tag är det ett par högre snörkängor som gäller. Crockett & Jones Islay är ett av marknadens snyggaste par.

Chukka bootsen är ständigt aktuella. Här i ett lite elegantare utförande från Edward Green.

Loafers och höst rimmar i mångas öran relativt illa. Men faktum är att många tillverkare och modemärken för säsongen visar just loafers i lite grövre snitt. Kanske inget för vinterns värsta dagar, men som kostymskoalternativ till snör- och spännskon gör sig denna skotyp alldeles utmärkt. Här från Santoni.

En annan tydlig trend senaste säsongerna är grövre vandrings- och bergsklättringskängor. Detta är knappast något för kontorets stiligaste klädsel, men för ett par kortare bomulls- eller grövre ullbyxor gör sig modellen utmärkt. Här en fodrad version från Brunello Cucinelli (Braun).

Tricker's Chelsea Boots Henry symboliserar Northampton-tillverkarenväl. Trubbigt, funktionellt och extremt brittiskt. Den grova silhuetten passar perfekt till rådande kostymmode med lite smalare och kortare byxben.

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 Halmstad säger
2012-08-15 22:32 - Anmäl

Man ser gärna att användning (i synnerhet strumplös) av grova brougues enbart för en barnslig kontrastverkan med övrig klädsel försvinner. Jag skulle aldrig välja kommandosula, men annars finner stormrandskon med gummisula och brogues lätt sitt kongeniala (jag vet att jag överanvänder detta ord) sammanhang med grövre textilier och västkustväder. Scotch-grain är en struktur jag gillar (om den inte är alltför markerad) och får fin patina.
#2 Raderad säger
2012-08-15 22:49 - Anmäl

Allt annat än skor med gummisulor är värdelösa som höstskor.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Hermes silk printing, Lyon: Factory...

Läs mer

Shoegazing

Reportage – TLB Mallorca Artista

Läs mer

Hodinkee

First Photos: The Patek Philippe...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen