Manolo logotype

Vad är Polished Binder?

Vad är Polished Binder?
Plastigt artificiellt eller en teknik för att stärka lädrets slitstyrka. Åsikterna går isär om så kallat högblankt polished binder-läder. Manolo har tittat lite närmare på ämnet och insett att vad som lätt kan förväxlas som en billig lädertyp för den lata skovårdaren faktiskt är framtaget för att trampa lerig brittisk landsbygd.

Det räcker att snabbt scrolla igenom stilforum som Style Forum eller Ask Andy About Clothes för att hitta en uppsjö av inlägg om ämnet. Tyvärr tycks många förenkla ämnet till en fråga om rätt eller fel.

Först och främst måste vi konstatera vid Polished Binder faktiskt är.  Vid ytbehandlingen av läder används ofta tre olika metoder: anilin-, semianilin- samt täckfärgat. Anilinfärgat innebär att lädret utan att slipas eller genomgå någon annan ytbehandling genomfärgas. Detta ger en naturlig läderyta som åldras väl, men som samtidigt är relativt känslig mot fläckar. Semianilin innebär att lädret färgas på samma sätt som ovan, men förses med en viss ytbehandling för att vara mindre känsligt mot fläckar, medan täckfärgat läder innebär att lädret täcks med ett färglager för att helt dölja eventuella repor eller märken.

Polished binder kan närmast beskrivas som en kombination av de två sistnämnda där narvsidan på lädret först slipas och sen förses med åtskilliga lager av vax för få en jämn och blank yta.  Den som läser ovanstående stilforum eller andra mer konservativa herrmodebloggar får lätt intrycket att detta är ett sätt att dölja undermålig läderkvalité. Även om det självklart är lättare att fuska med ett täckfärgat skinn än ett anilinfärgat så innebär det inte att det täckfärgade skinn alltid behöver vara av dålig kvalité.

Den tillverkare som tveklöst starkast förknippas med polished binder är brittiska Church's. De applicerar vaxet för hand för att skapa en jämn och slitstark yta som är mindre känslig mot fläckar. Främst används lädertypen på märkets lite robustare skomodeller som klassiska longwingsen Grafton och grovhuggna oxford-modellen Lancester. Ofta framhålls just bättre polished binder liksom så kallat scotchgrain-skinn som väldigt användbart och enkelt att underhålla under just regn och snöväder.  

Stilmässigt går det självklart att ha åsikter om den blanka ytan på polished binder-läder, men det är viktigt att inte förväxla denna typ av läder med sämre täckfärgat skinn som förses med ett lager av plastfilm för att skapa en blank yta. I fallet Church's kan dessutom konspiratoriska "allt blev sämre efter att Prada tog över"- tankar motbevisas genom att Church's faktiskt erbjöd skor i Polished Binder-läder långt innan den italienska modejätten tog över skeppet.

Samtliga skor från Church's

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor

Andra artiklar om varumärkena: Church’s
#1 Raderad säger
2012-07-30 17:48 - Anmäl

Tack för en bra artikel! Jag skulle tro att de flesta associerar täckfärgat skinn med just plastyta, eftersom den sannolikt är vanligast. Många börjar nog sitt seriösa skointresse med att köpa skor i den prisklassen där den är vanligt förekommande (t.ex. Loake 1880), vilket säkert är lite avskräckande senare.
#2 Raderad säger
2012-07-30 18:58 - Anmäl

Härlig artikel om ett intressant ämne som fått förvånansvärt lite djupgående artiklar.

Jag skall vara ärlig och säga att jag tidigare och även efter den eminenta texten anser att det är mer eller mindre idioti att lägga ca 6000kr på ett par Church´s i polished binder.

Att det är lättskött är tveklöst men efter att själv ha ägt exemplar av just dessa från Church´s inhandlade på second hand kan jag inte annat än att säga att den här typen av skinn åldras mindre vackert. Den plastiga ytan är mycket svårare att återpigmentera om man får slitage på skinnet och får inte alls samma fina skiftningar och patina som t ex ett anilinfärgat kalvskinn.

Men visst är det lätt att hålla blankt...Synd bara att gåvecken som uppstår lätt kan bli väldigt framträdande med åren pga den blanka finishen.

Har inget emot Church´s som gör fantastiska skor men med det hantverket och den kvaliteten bakom tycker jag det är synd att välja ett så fantasilöst skinn.
#3 Raderad säger
2012-07-30 22:23 - Anmäl

Bra och klargörande artikel Manolo. Jag har tidigare undrat om polished binder varit en variant av high shine-läder.
#4 Raderad säger
2012-08-06 16:09 - Anmäl

En folkbildande artikel, onekligen. Även om polish binder inte attraherar mig (trots att jag gillar Church's).

Ett litet påpekade bara: Grafton är ingen longwing. I vart fall inte som jag definierar ordet.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Ciro Zizolfi bespoke tweed jacket...

Läs mer

Shoegazing

Fördjupning – Hur skor veckas

Läs mer

Hodinkee

H10: Livestream: 10 Years Of HODINKEE –...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen