Manolo logotype

Tendenser för hösten 2012

Tendenser för hösten 2012
Herrmodet rör sig försiktigt framåt. Uppdaterade snitt, nya kombinationer och innovativa material. I dagens artikel har Manolo tittat närmare på höstens mode och valt ut några tendenser som tydligt präglar den moderna garderoben.

Det pratas konstant om ofodrade och dekonstruerade kavajer. Även om stilen inte lär avta på lång tid så tycks nu många kostymtillverkare parallellt med den mjuka silhuetten åter satsa på ett något mer strukturerat snitt. Fortfarande väldigt långt ifrån 80-talets träplankor till kavajaxlar utan något mer sofistikerat och lite mer business. Här från kostymmästarna Kiton.

Ytterplagg har senaste åren till stor del kretsat kring funktionsmaterial och sportiga jackmodeller. För säsongen tycks den klassiska ytterrocken och paletån blivit ett allt viktigare inslag. Det kanske tydligaste exemplet på att stilpendeln börjat svänga är Brunello Cucinelli som länge förespråkat ytterplagg i form av lyxiga dunjackor och täckvästar, men som för säsongen visar upp en rad klassiska kashmirrockar i modernt snitt.

Bland de lite sportigare ytterplaggen är stretchnylon ett tydligt inslag. Det töjbara materialet tillåter en än smalare silhuett samtidigt som följsamheten stärks. Här från Loro Piana.

Mönsterbilden domineras för säsongen av diskreta överrutor i relativ stor skala. Ofta i klassiska kostymfärger som grått, mörkblått och brunt. Här ett exempel från italienska Lubiam. Den groteska slipsknuten har för övrigt inget med bilden att göra i övrigt.

När Tom Ford för drygt fem år sedan lanserade sitt modeimperium under eget namn väckte Ford liv i ett kostymideal med inspiration från 30- och 40-talets skräddarsydda elegans. En detalj som i och med detta fått ett klart uppsväng är enkelknäppta kostymer med spetsiga slag. Långt ifrån det mest lättburna, men fullt av pondus och finess. Här från P.Johnson Tailor.

Om det är något ämne som väcker starka känslor bland stilintresserade män så är det byxlängd. Det finns naturligtvis inga rätt eller fel, men generellt dominerar en något smalare och kortare byxlängd modebilden där byxorna precis när skornas ovandel utan några veck. Här från Belvest.

Även på skjortsidan förekommer mycket tydliga rutmönster. Inte minst i kombination med kritstrecksrandiga kostymer eller kavajer med rutor i annan skala. Här från Canali.

Hösten innebär stickat. En trend som blivit allt synligare är att bära flera lager av stickade plagg. Som en tunn cardigan eller pullover under en grovstickad kofta för att ersätta kavajen. Här från Della Ciana.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: Belvest Brunello Cucinelli Canali Kiton Loro-Piana Lubiam
#1 Raderad säger
2012-07-18 12:31 - Anmäl

Blev jätterädd av Tom Ford-bilden... :s

Mycket bra i övrigt!
#2 Halmstad säger
2012-07-18 15:27 - Anmäl

Täckvästen över kostym var alltså bara en kortlivad fluga. Bra.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.