Manolo logotype

Klockor för segling del 1

Klockor för segling del 1
För många är sommaren synonym med långa härliga dagar på båtar, såväl i hamn som till havs. Naturligtvis finns det en uppsjö av klockor som tillverkats för och inspirerats av båtliv – här är de intressantaste.

Klockor i den marina sfären har gått från en absolut nödvändighet för navigation och överlevnad till en något mindre vital del, men likväl lever arvet kvar från en tid när den kanske allra viktigaste komponenten ombord var just en exakt skeppskronometer. Med den kunde man med större noggrannhet positionsbestämma sig och därmed ta bort en stor osäkerhetsfaktor i navigationen. Under en lång tid var det just sjöfarten som var den drivande kraften bakom urmakeriet och dess stora krav på precision gav bland annat upphov till tävlingar och stora belöningar till urmakare och uppfinnare som kunde presentera nya lösningar samt mer exakta kronometrar. Många tillverkare har sin grund, både mekaniskt och estetiskt, i denna epok och segment men det företag som allra tydligast framhäver det är Ulysse Nardin.I synnerhet i linjen Marine Chronometer men Ulysse Nardin gillar i största allmänhet att påminna om sin storhet som tillverkare av skeppsur.

Nautische Instrumente Mühle har, som namnet antyder, en bakgrund som en av Tysklands stolta tillverkare av marinkronometrar vars stil adopterats i den klassiska tyska kostymklockestilen med ljusa tavlor, tydliga siffror och blånerade visare. Även IWCs Portugieser härstammar från sjöfarten och en förfrågan från ett par portugiser till IWC angående tillverkning av ett armbandsur som rymde det tunna fickursverket cal 74 för fickursprecision på armen.

Ganska långt från det livsnödvändiga och lite mer åt det lyxiga hållet är de klockor som inspirerats och konceptuerats för människor med ett lite glidigare båtande på agendan. Tydliga exempel är de första lyxstålsportklockorna Royal Oak (översta bilden) och Nautilus (som ju presenterades för att smickra Henri Stern, som den entusiastiske seglare han var), IWCs Yacht Club (som återuppstod 2010 som en del av Portugieser-linjen), Corum Admirals Cup och inte minst den lite glammigare varianten av Submariner, Yacht-Master som kom 1992 (men som likt den föregående finns i mer potenta varianter – mer om det strax...).

Det är inte svårt att tänka sig att seglingsvärlden är tacksam för samarbeten för att stärka varumärke och försäljning både med företag, personer och organisationer. Flera klocktillverkare samverkar med båttillverkare i ett led att skänka lite stjärnglans åt de egna produkter. Glammigast från båda håll är sannolikt lilla finsmakarmärket Parmigiani Fleurier som  tillverkat de unika klockorna för Bugatti och som nu slagit  ihop sina påsar med lyxyachttillverkaren Pershing för att tillverka en sportig, modern linje med marina inslag. Mer retrodoft är det i Hamiltons samarbete med Côte d'Azur-favoriten Riva som kännetecknas ett vertikalt mönster i tavlan, naturligtvis inspirerat av båtarnas vackra trädäck. Samma känsla dyker upp i Frederique Constants serie Runabout, naturligtvis namngiven och inspirerad efter trettiotalsklassikern med samma namn. Runaboutserien kommer i set med en välgjord modellbåt och de eleganta klockorna.

Nästa vecka går vi in på de mer funktionsinrikade varianterna för båtbruk...

IWC Yacht Club

Corum Admirals Cup Tides

Frederique Constant Runabout

Ulysse Nardin Marine Chronometer

Parmigiani Fleurier Pershing

Rolex Yacht-Master II

Hamilton Riva

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Klockor

Andra artiklar om varumärkena: IWC rolex Corum
#1 Raderad säger
2012-07-17 12:55 - Anmäl

Ulysse Nardin... Vattnas i munnen...
#2 DT säger
2012-07-17 13:30 - Anmäl

Ulysse Nardin är riktigt trevliga, märkligt att man aldrig ser dom "på stan" så att säga.

Men Frederique Constant går bort helt och hållet bara på grund av den töntiga boxen. Ska man ställa den tomma boxen i bokhyllan för alla gästers beskådan, eller vad är meningen?
#3 Halmstad säger
2012-07-17 14:45 - Anmäl

Corum gör verkligen smaklösa klockor. Säkert populär hos nyrika gangsters i Ryssland.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.