Manolo logotype

Manolo testar: Oscar Jacobson Single Piece

Manolo testar: Oscar Jacobson Single Piece
Jakten på den perfekta kostymen fortsätter. Efter att tidigare i våras ha provat och utvärderat Cavalieres MTM-tjänsten tyckte vi att det var intressant att prova ett alternativ från en annan svensk kostymtillverkare i form av Oscar Jacobsons Single Piece.

Single Piece ska inte förväxlas med Made to Measure utan tjänsten bör ses som ett prismässigt intressant alternativ för den som söker något unikt med god passform, men där valmöjligheterna gällande passform inte lika breda. Kunden erbjuds en säsongsanpassad tygbunt som ständigt uppdateras med intressanta tyger från kvalitetstillverkare som Loro Piana, Vitale Barberis, Moon, Luigi Botto, Cerutti, Marlane Biella etc. Det finns allt från formella tyger som lämpar sig för en smoking eller businesskostym till tunna och mönstade linne- och bomullstyger. Efter att ha valt tyg så får kunden utifrån en sketchbook välja form på kavaj och byxa. Här finns det en rad olika alternativ beroende på smak och graden av formalitet. I nästa steg väljer kunden storlek och utgår från en standardmodell. Här finns också möjlighet att göra avvikelser från storlekarna för att på detta sätt få en bättre passform. Det skall dock tilläggas att valmöjligheterna gällande justeringar är relativt begränsade.

När beställningen är klar så skickas ordern till Oscar Jacobsons fabrik i Litauen där den sys upp och levereras efter en dryg månad. I vårt fall valde vi att göra en mångsidig lätt sommarkostym som ska kunna användas på alla de bjudningar som har en tendens att komma vid denna tid på året. Den skall kunna bäras ledigt med en linneskjorta och loafers men även på kontoret i form formella sammanhang under sommarhalvåret. För att lyckas med allt detta föll valet på en relativt ljust grå nyans i ett tunnt super-120 tyg med härlig lyster från Italienska Marlane Biella, en av alla tillverkare i Marzotto group. För att få en mångsidig kavaj valdes modellen Earl som normalt finns under Oscar Jacobsons linje Sartorial Leisure. Den beskrivs som soft structured och har mycket mjuka axlar, en mycket nätt uppbyggnad men är helt fodrad. Den är något kortare i modellen än vad som får anses som klassiskt. I övrigt har den två knappar och raka fickor med lock.

Som byxa valdes den hos Oscar Jacobson populära modellen Dean. Denna byxa är lite snävare med avsmalnande benvidd och ett brett uppslag på ca 4 cm. Denna tjänst är alltså intressant då man vill skapa något eget med en bra passform. För att det skall bli bra kan det vara vettigt att använda en Oscar Jacobson återförsäljare med ett stort utbud så att man kan testa fram vilken modell man gillar. Det är också en fördel om personalen som hjälper till är kunnig inom skrädderi då just justeringar direkt sparar både tid och pengar för kunden och leder till en kostym man får kan bäras från dag ett när den anländer.
Kostnadsmässigt ligger tjänsten på den vanliga kostnaden för en kostym eller kavaj från detta märke dvs. ca 3000-4000 kr för en kavaj och 4000-6000 kr för en kostym plus ett tillägg på ca 500 kr för tjänsten som sådan och en mindre kostnad för de justeringar man gör.

Sammantaget en prisvärd tjänst med känslan av att man skapar något unikt med bra passform. Det skall återigen sägas att man inte skall ha de förväntningar och krav som kan ställas på en MTM-tjänst men som å andra sidan kostar ungefär dubbelt så mycket.

  

Urval av tygutbudet.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Kostym

Andra artiklar om varumärkena: Oscar-Jacobson
#1 Raderad säger
2012-06-21 21:45 - Anmäl

Börjar verkligen bli dags att omvärdera OJ för min del.
Det skulle vara roligt med en utvärdering av J Lindebergs MTM! Den verkar ju väldigt bra!
#2 Raderad säger
2012-06-21 21:45 - Anmäl

Hur ser underarbetet ut? Limmat eller halv kanvas?
#3 Raderad säger
2012-06-22 08:10 - Anmäl

Mellanläggen är limmade. Oscar Jacobson har en halv kanvas modell som heter Luxux tror jag men den kan inte väljas i deras single pieceutbud.
#4 Raderad säger
2012-06-22 08:10 - Anmäl

Luxus menar jag, slinter på ipaden...
#5 Raderad säger
2012-06-22 11:48 - Anmäl

Längden på OJ:s kavajer är alldeles för kort i deras SL-linje. Jag skriver inte bara om kavajen i denna artikel utan också utifrån egen erfarenhet när jag provat kavajer i butik.
#6 Raderad säger
2012-06-25 10:37 - Anmäl

Nog för att prisskillnaden är relativt markant men hur anser ni denna vara jämfört med den MTM kostym från cavaliere ni gjorde för en tid sedan?

Känns prisskillnaden motiverad sett till tygkvalité osv?
#7 Raderad säger
2012-06-26 06:52 - Anmäl

Tygets kvalitet är samma. Sen har Cavaliere betydligt mer att välja på samt dyrare tyger från Loto Piana mfl. Men de vi provat är jämförbara. Sen är det omöjligt att jämföravdessa tjänster då Cavaliere kostar dubbelt så mycket. Oscar Jacobson har en mycket prisvärd tjänst men det är ingen MTM-tjänst. Cavaliere erbjuder via sin tjänst alla de alternativ som en MTM-tjänst skall ha och detta skall kosta lite mer. Sen kan man via Oscars tjänst få en relativt unik kavaj eller kostym gör en relativt låg kostnad.
#8 Raderad säger
2012-07-16 18:05 - Anmäl

Luxury som deras high end serie heter är fullkanvas och i mycket jämförbar med bra italienska tillverkare. Det avspeglas dock också i priset på 6000-9000 för en kavaj och ett par tusen till för en kostym. Äger två kavajer från denna serie, båda i kashmirblandning och de tillhör mina absoluta favoritkavajer. Passformen är betydligt trevligare än deras standardserier, längden är klassisk och på mig sitter deras 48 som skräddarsydd. Riktigt trist om man inte kan få dessa som "single piece".
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.