Manolo logotype

Brittiska uppstickare - Rake

Brittiska uppstickare - Rake
Förra veckan inledde vi artikelserien om moderna brittiska skrädderimärken med Thom Sweeney. Denna vecka är det dags för nästa namn, Rake. En firma som på många sätt påminner om föregående veckas exempel med två relativt unga grundare som lämnat den klassiska Savile Row-traditionen för att utveckla en egen firma i lite modernare snitt.

Men redan där upphör också likheterna. Även om Rake, som bildades 2009, saluför både bespoke och MTM-tjänster så ligger fokus till skillnad från Thom Sweeney på färdigsydd konfektion. Bakom Rake står Clive Darby och Will Adams. Darby har en gedigen erfarenhet i branschen som Richard James högra hand samt i rollen som försäljningschef hos Kilgour.  På just Kilgour lärda han känna Clive Darby och tillsammans lanserade de Rake.

Stilen är modern med kroppsnära snitt utan att vara för slim. Firman jobbar väldigt mycket med att sälja separata delar och vill gärna att en kostym från dem skall kunna bäras ihop med andra plagg för att klä ner och variera klädseln. Därför säljs alla deras kostymer i två delar för den som vill kunna kombinera själv. De menar själva att de i sin kontakt med kunderna verkligen försöker sudda ut tvånget för många brittiska män att det är just en 3-delad kostym som är det enda alternativet.

Inspirationen hämtar de från 70-talets jetset och nonchalanta lyx. Det är inte för inte som de ofta i intervjuer nämner Serge Gainsbourg som en ikon. Clive och Will har också sagt att deras kund är en man som känner till alla klädkoder men som gärna bryter dem.

De har en huvudlinje som i sen tid har fått sällskap av Rake Lounge, bestående av eleganta och moderna aftonkläder. Tänk riktigt välsydda smokingjackor i smickrande passform med en uddabyxa, krispig vit skjorta och svart sammetsfluga.

Firman har även en egen skjortkollektion som alla bär märkets signum, the Halo, ett lite knapphål i nacken på kragen. Något som även firmans kavajer bär.

Rent kvalitetsmässigt så håller Rake en riktigt hög nivå för att vara färdig konfektion. Något som kan förväntas när dess rötter finns i det klassiska skrädderiet. De har stora delar av tillverkning för hand och i riktigt fina material. Detta sammantaget gör att märkets prisnivå är mycket hög. I vissa fall kan en kostym gå lös på över 1500 pund och en smoking 2000 pund. Vårens kollektion innehåller även en rad fina nätta kavajer i linne som kostar närmare 900 pund.

I dagsläget säljs Rake på varuhus som Barneys i New York och Harrods i Lonon.  Delar av märkets kollektion finns även att beställa online via Matches Fashion. Det spekuleras i att en egen butik snart slår upp dörrarna i London. Vågar vi gissa på ett det kommer att ske i Mayfair inom krypavstånd från Savile Row...

 

Skjorta med "pyjamas-krage".

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Kostym

Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.