Manolo logotype

Skoklassikerna – Sperry Top-Sider

Skoklassikerna – Sperry Top-Sider
Från utpräglad seglarsko för att slippa halka runt på båtdäcket till given fritidsklassiker i alla tänkbara sammanhang. Sperry Top-Sider, som introducerades redan 1935, är för många det självklara originalet när det kommer till seglarskor.

Idén till skon kom efter att amerikanen Paul Sperry observerat hur hans Cocker Spaniel Prince rörde sig över istäckt snö. Sperry hade några år tidigare köpt en segelbåt och upptäckte efter att ha renoverat båtens trädäck hur svårt det var att hitta passande skor som skapade tillräckligt med friktion mot underlaget. Såväl sneakers som skor med rågummisula tycktes halka fram på däcket – inte minst när det var blött ute.

När Sperry såg sin hund obemärkt röra sig över isen föddes därför en idé. Sperry studerade Prince trampdynor och såg att de hade tunt räfflade skåror. Efter viss experimenterade med gummisulor och rakblad kom Sperry senare på det ultimata sulmönstret i form av ett tunt fiskbensmönster, vilket skapade friktion åt alla håll. Sulan limmades fast på en vanlig sneaker och så var förlagan till den ikoniska seglarskon född.

För att få ut skorna på marknaden inledde Sperry ett samarbete med Converse. Sperry tog kontakt med reklamaren och seglingsentusiasten Donald White som kom på namnet Sperry Top-Sider. Senare skickade de handskrivna brev till alla medlemmar i The Cruising Club of America för att uppmärksamma medlemmarna om den nya skon, som initialt endast såldes via postorder. 1939 köpte amerikanska flottan rättigheterna att producera skon åt sina sjömän. Kort därefter köpte jätten United States Rubber Company, som tidigare avfärdat Sperrys idé, upp företaget och Top-Sider kom snart av bäras på båtdäck över hela världen.

        

Märkets samarbetar sedan ett antal säsonger tillbaka med amerikanska Band of Outsiders.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor

Andra artiklar om varumärkena: Band of Outsiders Sperry
#1 Raderad säger
2012-05-24 11:04 - Anmäl

Blir förbannad varje gång reklamen för Rose & Born sätter igång av sig själv med sin höga musik. Kan ni inte ta bort autouppspelningen? Väldigt irriterande att behöva leta upp paus-knappen varje gång man går in här...
#2 Halmstad säger
2012-05-24 22:49 - Anmäl

räcker med att ljudet stängs av
#3 Raderad säger
2012-05-25 07:11 - Anmäl

Ja, och det verkar som att de har fixat det nu. Tack! :-]
#4 Raderad säger
2012-06-08 22:33 - Anmäl

Seglarskor är rätt snuygg typ av skor. Har själv ett par i mocka. Ungeär som denna modell http://www.vagabond.com/vagabond_product.aspx?ItemNr=3306-090&color=3384&isoCode=SE
#5 Raderad säger
2012-06-18 09:42 - Anmäl

blev förvånad när jag fick hem paret på första bilden då det visst var en rosett på framsidan. Hela grejen var ju att dem inte hade det
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Ciro Zizolfi bespoke tweed jacket...

Läs mer

Shoegazing

Fördjupning – Hur skor veckas

Läs mer

Hodinkee

H10: Livestream: 10 Years Of HODINKEE –...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen