Manolo logotype

Brittiska uppstickare –Thom Sweeney

Brittiska uppstickare –Thom Sweeney
Senaste åren har en rad moderna skrädderier sett dagens ljus i London. Samtliga rotade i klassisk skrädderitradition, men anpassade efter en yngre och mer modemedveten publik. Med utgångspunkt från Savile Row har dessa blivit ett spännande alternativ för alla som tycker att de klassiska husen är för mossiga och obenägna att förändra sina snitt. I en ny artikelserie kommer Manolo att lyfta fram några av intressantaste uppstickarna från Londons skräddargata nummer ett. Först ut, Thom Sweeney.

Thom Sweeney är kanske det namn i denna artikelserie som mest påminner om en klassisk Savile Row-skräddare. Firman grundades av de två unga gentlemännen Thom Whiddett och Luke Sweeney som redan i tidiga år började som lärlingar på Savile Row för att ganska snabbt bli anställda hos och få sin egentliga skrädderiskolning av den moderna och nytänkade skräddaren Timothy Everest i östra London.


När de valde att starta eget för ett par år sedan var de snabbt ute och samarbetade med designers som Kim Jones och Matthew Williamson och sydde delar av deras catwalkkollektioner. Duon kompletterar varandra väl och beskriver sin profil som att Thom Sweeney har rötterna i den klassiska skräddarkonsten fast med en gnutta flärd. Firmans showroom och skrädderi ligger i hjärtat av exklusiva Mayfair i ett nedlagt gammalt konstgalleri och är noga utformat för att utgöra en perfekt mix av tradition och nytänkande.

Thom Sweeney är i första hand en bespoke-skräddare enligt allt vad detta innebär med en konsultation där man sitter ner med kunden och diskuterar fram kostymen eller kavajens utseende. Sedan ritar man mönster, skär, klipper och syr allt i firmans lokaler. Det sker ett par avprovningar och tiden för få en kostym ligger på ca 8 veckor. Rent prismässigt ligger man strax under snittet på Savile Row ett stenkast bort och en kostym börjar på ca 1900 pund. För dem som avskräcks av priset eller inte har tid eller intresse för en helt skräddarsydd kostym erbjuds en Made to Measure-tjänst som är en genväg till en välsittande kostym. I detta fall får man inte lika många valmöjligheter och det sker endast en avprovning och framför allt är det färre handsydda moment men man får å andra sidan mycket kostym för pengarna.

En sak som är intressant att notera är att Thom Sweeney liksom alla skrädderier har en husmodell firman utgår ifrån. Om man får tro ryktet på stan så är de anrika klassiska Savile Row skräddarna kanske inte lika välvilligt inställda till att avvika från sin stil och de tenderar ofta att styra kunden mot den samma. Thom och Luke menar att de är relativt öppna för förslag och gärna diskuterar med kunden och anpassar önskemålen efter detta. Serr till Thom Sweeneys husmodell så är den relativt modern. Kavajen är snävt skuren och axlarna är mjuka men har en lätt uppbyggnad. De använder minimalt med kanvas då de menar att det lätt blir för tungt och stelt annars. Ärmhålen sitter högt och ärmarna är smalare än snittet. Firmans kavaj är med brittiska mått relativt kort men får knappast en konservativ italienare eller kontinental europé att reagera. De lägger även stort fokus på att ha ett intressant utbud av tyger både vad gäller brittiska och italienska. Ett bevis på detta är att man som troligtvis enda brittiska skrädderi samarbetar med italienska Cacciopoli. Detta är en firma som inte har egna tyger men som handlar med och handplockar några av de bästa tygerna som finns på marknaden.

   

Från märkets butik på 1-2 Weighouse Street i Mayfair, London.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Kostym

#1 Halmstad säger
2012-05-16 23:30 - Anmäl

Midjan onödigt mycket markerad, speciellt bild 3 och fyra nedifrån. Jag har lite svårt att föreställa mig vad det är för kroppar som naturligt följer den där timglasformen. Män med breda höfter?
#2 Raderad säger
2012-05-17 15:47 - Anmäl

Coolt med Sherlock himself, aka Benedict Cumberbatch, som modell i alla fall.
#3 Raderad säger
2012-05-17 23:00 - Anmäl

Riktigt fina färger, kan hålla med om att midjan gör den annat väldigt maskulina kostymen lite feminin.
#4 Raderad säger
2012-05-18 15:54 - Anmäl

#1: Förmodligen utmärkt passform i mitt fall, på grund av breda axlar, långa armar och smal midja får jag ta in skjortorna ungefär två storlekar i midjan för att det inte skall bli tälteffekt.
#5 Halmstad säger
2012-05-18 16:32 - Anmäl

#4

Jovisst, jag förstår precis, men vad skall du ha all space över höfterna till?

Jämför med kavajen här:

http://www.manolo.se/artiklar/artikel/20120511/fredagsinspiration-lattviktskostymen. Smal över midja och höfter.
#6 Raderad säger
2012-05-18 22:53 - Anmäl

#4: Det låter bekant.

#5: En smal midja betyder nödvändigtvis att allt därunder har proportionerna hos en tioårig pojke. Jag tränar en del. Är inte överdrivet stor, men har ca 20 cm skillnad mellan bröstomfång och midja.

Löpträning ger en fysik jag trivs med, men tyvärr ett förhållandevis rejält rövparti. Därtill, lårmuskler som gör många smalt skurna kostymbyxor svårburna.

En markerad kavajmidja förstärker de positiva med en smal midja. Det fordrar ibland mer tyg i kavajens nederdel för att sprunden inte ska glipa över baken.
#7 Raderad säger
2012-05-19 08:27 - Anmäl

Tycker de ser bra ut, vad gäller insvängningen i midjan är ju det något man kan styra vid ett ev. köp. Hade dock varit roligt att se dem på faktiska personer också.

Hur som gillar jag dem.
#8 Raderad säger
2012-05-19 10:14 - Anmäl

Mycket trevligt!
#9 Kopparstaden säger
2012-05-19 22:54 - Anmäl

#6

Helt OT men du började ju ;-)

Måste ifrågasätta uttalandet att löpning ger massa benmuskler. Titta på hur alla löpare ser ut...inte mkt hockeyröv där. Konditionsidrott bygger inte muskelmassa, för många repetitioner. Jag springer massor och har bara fått smalare ben med åren...sen hjälper det rätt mkt att hålla igen matintaget ;-)

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/04/Mustafa_Mohamed_Berlin_2009.JPG/250px-Mustafa_Mohamed_Berlin_2009.JPG
#10 Raderad säger
2012-05-19 23:13 - Anmäl

Jag tror det är högst individuellt. Det är ju få kroppar som reagerar lika på den träning de utsätts för.

Sen beror väl ökning eller minskning av omfånget som följd av konditionsträning, en hel del på utgångsläget gällande vad som finns att förbränna, ställt i relation till musklerna som byggs upp? ;)
#11 Raderad säger
2012-05-20 00:30 - Anmäl

Väldigt väldigt få som får större rumpa och lår av löpning,man kan möjligen "se" större ut då man i regel har mindre fett och således mer definerade muskler. Vader däremot kan ha en tendens att växa samt cykling kan vara något mera uppbyggande.

Nä kom tillbaka och snacka lårstorlek efter några års tungt knäböjande :)

För att vara tillbaka OnT igen så vore intressant att höra om någon faktiskt äger ett plagg härifrån.
#12 Halmstad säger
2012-05-20 11:57 - Anmäl

Det är väl ingen som bär sådana massiva axelkonstruktioner på kavajer längre?

Thom Whiddett och Luke Sweeney själva ser ju ut som de fastnat i en stel pose i soffan där.
#13 Raderad säger
2012-05-20 12:24 - Anmäl

#9, 11#: Internet, denna förunderliga kunskapskälla via folk som helt enkelt vet :D

Vi lämnar det, och jag konstaterar att Manolo fått ännu till ett skönt inspirerande inlägg via texten om Thom Sweeney.

En annan reflektion och feedback om bloggen som helhet:

Rose & Borns animerade reklambanner är jätteskön, med rätt musik och skön styling. För mig blir den tyvärr ändå ett irritationsmoment, eftersom den laddas om och ljudspåret startar på nytt varje gång jag går in i ett nytt Manoloinlägg, eller browsar tillbaka till startvyn.

Visst fångar den uppmärksamheten på ett först positivt sätt, men för mig blir den i längden lite för påträngande :)

Det är bara min högst personliga åsikt, och många andra kanske har en helt annan uppfattning?
#14 Kopparstaden säger
2012-05-20 15:35 - Anmäl

#13 Visst är det så att det finns 1000 experter på alla forum man besöker men i just detta fall så är jag rätt säker på min sak :-) Har varit elitidrottare i en konditionsidrott i 10 år och sen jobbat inom sporten som ledare/tränare. Detta är inget påhopp på dig men rent allmänt finns en utbredd missuppfattning om att alla är så unika, särskilt bland motionärer. Om det nu vore så att "alla" reagerar olika på konditionstränings så är det rätt konstigt att löpare, cyklister, skidåkare, triathleter och orienterare alla är smala...men vi lämnar det :-)

I övrigt så håller jag med om det du skriver om ljudet i reklamen.
#15 Raderad säger
2012-05-20 22:30 - Anmäl

#14: Måste bara ge dig lite cred för en trevlig inställning. Med den erfarenheten, känns det som du vet vad du pratar om :)
#16 Kopparstaden säger
2012-05-20 22:39 - Anmäl

#15

Tack för det! Jag försöker vara på nätet som om det vore ett möte "face to face" och det är ju lättare när de man skriver till också är det. Sen är det ju alltid svårt att kombinera trevlighet med ett kortfattat svar, lätt att uppfattas som det motsatta.
Hoppas att du inte var ironisk...alltid svårt att tolka det skrivna som sagt :-)
#17 Raderad säger
2012-05-21 15:33 - Anmäl

#16 Nej, det var helt uppriktigt menat. Tycker generellt folk är för dåliga på att även bemöta positiv respons.

Det är lätt att hugga på det man tycker är fel, men bara tyst acceptera de bra saker som sägs.

Bloggar lite på eget håll. Diskussionen spinner ofta iväg bortom ämnet, men vi försöker hålla den sansad och trevlig :)
#18 Raderad säger
2012-05-22 12:08 - Anmäl

Visst kan vi hålla med om att Thom Sweeney varit lite för entusiastiska med nålningen i ryggen på skräddarbysterna. Men att den brittiska timglasformen skulle ge ett feminint intryck kan vi som säljer en hel del kavajer i den stilen dementera. Snarare blir en del kunder lite skrämda av sin imposanta spegelbild om de inte är vana vid silhuetten sen tidigare.

Engelskt skrädderi handlar ofta om att smickra bärarens kropp, och här är timglasformen rätt idealisk: Markerade axlar, hög midja och lite sväng över höfterna ger en elegant manlig känsla. När kavajerna ges mer form får de gärna vara något längre, och det har som synes Thom Sweeney koll på.

Sen har vi inget emot lite kortare kavajer med naturliga axlar, och säljer en hel del av den varan också. De ger en mer avslappnad känsla och tar lite mindre utrymme i det offentliga rummet jämfört med Savile Row-snittet. Men man ska vara medveten om att en ostrukturerad kavaj ställer lite mer krav på bärarens kropp för att det ska fungera optimalt.

Karl Oskar
Tweed Country Sports
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

I hate Christmas jumpers

Läs mer

Shoegazing

Fördjupning – Hur skor veckas

Läs mer

Hodinkee

H10: Livestream: 10 Years Of HODINKEE –...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen