Manolo logotype

Skoklassikerna - Carmina 80180

Skoklassikerna - Carmina 80180
Carmina har på bara några säsonger glidit upp som ett skovärldens allra intressantaste namn. Ett klassiskt robust formspråk med förkärlek för slitstarka cordovan-skinn har gjort den spanska skotillverkaren på allvar tagit upp kampen mot stora skonationer som Storbritannien, USA och Italien. Manolo har särskilt fastnat för märkets spännsko med delad tå, 80180.

Vid sidan av just Cordovanskinn förknippas Carmina kanske främst med sina split toe-modeller. Denna detalj förekommer på såväl tasselloafers som dubbla spännskor och derbys. Just spännskorna med enkelt spänne och delad tå sticker ut lite extra bland konkurrenterna. Med kortare och smalare byxben skapar denna modell en relativt grovhuggen silhuett, medan en traditionellare byxvidd- och längd ger en väldigt diskret elegant känsla där spännet knappt syns. 80180 bygger på Carminas läst Simpson som karaktäriseras av en relativt mejslad och avsmalnad tå.  

Materialmässigt finns modellen både i kalv- som cordovanskinn från amerikanska Horween. Nedan följer några exempel på modellen i olika utföranden.

     

Carmina 80180 i Cordovan-skinn

Här i cognacsfärgat kalvskinn

Bild från ateljén på Mallorca.

Alla delar skärs ut för hand.

För ytterligare info om Carmina rekommenderas ett besök på Herrskobloggen som nyligen skrev om den spanska skotillverkaren.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor Monk Straps

Andra artiklar om varumärkena: Carmina
#1 Raderad säger
2012-05-15 21:07 - Anmäl

Nu kanske jag har missuppfattat helt, men jag trodde att "Skoklassikerna" skulle vara en artikelserie om skomodeller med historia, lite som serien om armbandsur härförleden, och inte en rubrik under vilken redaktionen uppvisar bilder på skor som just nu faller dem på läppen.
#2 Raderad säger
2012-05-15 22:14 - Anmäl

#1 En modern klassiker?
#3 Halmstad säger
2012-05-16 00:49 - Anmäl

Manolos kärlek till split-toe är outtömlig.
#4 Raderad säger
2012-05-16 08:52 - Anmäl

#1. Då missuppfattade jag på samma sätt. Nu tycker jag alltid det är trevligt med inlägg om skor, men att höja upp en relativt okänd Carminamodell till en klassiker är väl att ta i? Skulle kanske passat bättre i nästa serie "Potentiella skoklassiker"?
#5 Raderad säger
2012-05-16 15:18 - Anmäl

Ja, nog för att denna modell har många av de egenskaper jag gillar, men en klassiker är den knappast ännu. Å andra sidan slipper vi kanske bilskor ett tag framöver. Folk i allmänhet verkar inte så förtjusta i split-toe men jag tycker det är väldigt vackert, även om det står längre bak på inköpslistan...

Nu tycker jag Olof borde slänga in lite brittiska kängor med bergsrelaterade namn och chukkaboots!
#6 Raderad säger
2012-05-19 10:15 - Anmäl

Trevligt med en munsko som inte bara är slät på tån....
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.